Most szól:
Vezeti:
2020.03.30. Hétfő 13:51

Megjelent az új Pearl Jam lemez!

Közel 7 és fél év kihagyás után végre megjelent a Pearl Jam legújabb, tizenegyedik albuma.

A Gigaton címre hallgató alkotás munkálatai még 2017-ben kezdődtek, de a tagok lassan haladtak a felvételekkel a folyamatos koncertezés és egyéb elfoglaltságaik miatt. Végül tavaly tavasszal ultimátumot nyújtottak be maguknak, mely szerint idén tavaszra meg kell jelentetniük a lemezt. Ígéretüket beváltották, és most már meg lehet hallgatni a közel egy órás albumot, mely 12 dalt tartalmaz. Köztük a pl. SuperBlood Wolfmoon címűt, amelyhez nagyszerű animációs klip készült.

A Pearl Jam régi rajongói megnyugodhatnak, mert több dal is az együttes 90-es évekbeli rockos hangzását idézi, de azért akadnak meglepetések. Ilyen a Dance Of The Clairvoyants című klipdal, melyben a szintetizátorok egy kicsit a 70-es évek végi / 80-as évek eleji new wave zenekarokat idézik meg.

Az biztos, hogy ez lett a Pearl Jam eddigi legváltozatosabb munkája, melyen a nagy rockhimnuszok, az akusztikus megszólalás és a kísérletezés iránt érdeklődők egyaránt találnak kedvükre való dalokat. A zenekar természetesen szeretné élőben is bemutatni az anyagot, de az észak-amerikai turnét sajnos kénytelen volt elhalasztani a koronavírus járvány miatt. Az európai turnéval kapcsolatban egyelőre még nem érkezett hasonló bejelentés, és most még nem tudhatjuk pontosan, hogy a július 15-re tervezett budapesti koncert megrendezésre kerül-e.

Az Eddie Vedder frontember vezette Pearl Jam 1990-ben alakult a Mother Love Bone utódzenekaraként, és egyike volt a nagy seattle-i négyesnek a Nirvana, az Alice In Chains és a Soundgarden mellett.

A grunge műfajába sorolt csapat első lemeze 1991-ben jelent meg Ten címmel, és csak a következő évben, a Nirvana nagy befutását követően aratott hatalmas sikert. A punkosabb hangzást a klasszikus rock elemeivel ötvöző Pearl Jam a 90-es és a 2000-es években folyamatosan gyártotta a jobbnál jobb lemezeket és nagyszerű koncertzenekarrá avanzsált.

A tagok többször is dolgoztak illetve felléptek mentorukkal, Neil Younggal.

Rengeteg koncertalbumot jelentettek meg, és 2017-ben bekerültek a Rock And Roll Hírességek Csarnokába.

Megbízható források szerint közel 90 millió lemezt adtak el világszerte, és arénakoncertjeik a mai napig telt házasak. A Pearl Jam lett a grunge színtér nagy túlélője: soha nem oszlott fel, és a nagy négyesből mára csak az ő énekesük él még.