Most szól:
Vezeti:
×
2020.04.08 Szerda . 07:38

Sztárszülők és az otthontanulás

Az iskolák bezárása miatt most a szülőkre hárult a feladat, hogy iskolás korú gyerekeikkel otthon tanuljanak. Nincs ez másképp a zenészekkel sem, lássuk, ők hogyan birkóznak meg a feladattal! A Petőfi Live kedvéért Kowa, Oláh Gergő és Kovács Koppány fotókat is készítettek az otthontanulás szépségeiről és nehézségeiről!

Kowalsky

Kowáéknál 4 gyerek van. A legkisebb még csak óvodába jár, a három nagyobb fiú azonban már iskolás - így ők is otthonról tanulnak most.

 

- Nálunk a három srácot érinti a mostani helyzet, de szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy a két nagy, Levente és Zente már tud önállóan tanulni, ám Keve még csak elsős, így mellette ott kell ülni. Kevével állandó és mindennapos a munkám, át kellett, hogy vegyem a tanító bácsi szerepet. Onnantól, hogy megkapjuk a házi feladatot, végig ott kell maradnom mellette, amíg el nem készülünk. Szerencsére instrukciókat is kapunk a tanító néniktől, hogy hogyan tanítsunk, hiszen most, hogy az első osztály tananyagát kell tanítanom, nagy a felelősség. Eddig jól helytálltunk, de még az elején járunk – mondja Kowa. – Most még csak három hét telt el, de az idő komoly tényező, kíváncsi leszek az állapotomra, hogy hogyan fogom bírni ezt több héten keresztül. Az első időkben nagy kihívás volt, hogy egyáltalán le tudjunk ülni tanulni, ösztönözni kellett Kevét, mert ő úgy vette, hogy szünidő van.

Bár Kowa egyre magabiztosabbnak érzi magát a tanításban, vannak dolgok, amelyekhez hozzá kellett szoknia.

- A legnagyobb kihívás az volt, hogy megértsem, hogy bizony, ebben a korban még hamar elfáradnak. A tanító néni küldött ujjgyakorlatokat, mondókákat, hogy könnyebbé tegyék a tanulást, de ezzel nem foglalkoztam az elején, nem értettem, hogy miért fárad el két sor leírása után. Hogy lehet ennyitől elfáradni?! Rengeteg türelemre volt szükségem, szerencse, hogy még csak elsős a gyerek. Az pedig a másik kérdés, hogy ezek az alapok, az én tanításom milyen minőséget képvisel, de ez majd később fog kiderülni.

Amikor pedig mindennel készen vannak, végre jöhet a szabadfoglalkozás.

- A napok nagyjából ugyanúgy telnek, sok tanulás, utána pedig jöhet a játék. A srácok most kicsit hosszabban vannak odaengedve a számítógéphez, mint szeretném, de azért sokat vannak a szabad levegőn, már csak azért is, mert kiscicáink születtek, velük is sokat játszanak. Én pedig szöveget írok, jógázom, meditálok és ez nagyon jól esik. Egy darabig nem is baj, hogy korlátozva van az életünk, hisz ezekre mind van időm, most élvezem, de azért várjuk ki a végét!

Kovács Koppány (Rómeó Vérzik)

A Rómeó Vérzik zenekar frontembere, Koppány is kénytelen volt újrakezdeni az általános iskolás tananyagot, kisebbik lánya, Réka ugyanis első osztályos.

- A nagyobbik lányom, Bogi 8 osztályos gimnáziumba jár, ő már önállóan tanul, vele nincs is semmi gond szerencsére. Ám a kisebbik lányom, Réka idén lett első osztályos, vele le kell ülni tanulni. Ha azt hinnétek, megúsztam, akkor tévedtek, ugyanis a feleségemnek, Edinának heti kétszer el kell mennie dolgozni és rám marad a tanulás. Jobban mondva, a tanítás. Ami nem egyszerű, mert azokat a dolgokat, amik nekünk egyértelműek, azokat kell elmagyarázni a gyereknek, ráadásul úgy, hogy meg is értse. A józan paraszti észre támaszkodom – nevet Koppány – Úgy érzem, kicsit szigorú is vagyok, néha elgurul a gyógyszer, hiszen a gyerekek nem igazán értik, hogy ez nem szünidő, hanem igenis tanulni kell. Az iskolában van egy rendszer, ott természetes, hogy becsengetnek, beülünk az órára és figyelünk a tanító nénire. Itthon pedig, amikor szólok, hogy tanulni kell, kezdődik a: Jajj, apa, ne már! Ebből pedig nem engedhetek, úgyhogy belevetjük magunkat az írásba, olvasásba, számolásba. A szlovák órát a feleségemre hagyom inkább.

De nem csak tanulással telnek a mindennapjaink, jut idő a családi programokra is.

- Nagy szerencsénk van, mert van kertünk, és van egy nagy farmunk is, lovakkal. A lovaglás az életünk része, rengeteget vagyunk itt, a lányok is ebben nőttek fel. Úgyhogy kijárunk etetni a lovakat, nagyokat biciklizünk és végre sokat van együtt a család!

 

Oláh Gergő

Oláh Gergőéknél rengeteg időt vesz el a tanulás, ezért írtak egy napirendet és aszerint élik az életüket.

  • Ebben a helyzetben a tanulás nekünk a legmegterhelőbb dolog. Tanár bácsinak és tanár néninek kellett szegődnünk - és ez elég durva számunkra. A reggeli ébredést próbáljuk lazábban kezelni, bár a kicsi miatt 7-8 óra között van az ébredés. Utána mindenkinek van nagyjából 1 órája arra, hogy elkészüljön, megreggelizzen, aztán pedig fél 10 körül kezdődik a tanulás. Szerintem az iskolákban is ez az időpont lenne a legideálisabb. Így reggel mindenki összeszedi magát, megjön a jókedv, nincs durci. Nekünk az is feladatunk, hogy mindenki jókedvűen üljön neki a tanulásnak. Nincs leosztva, hogy melyikünk mit tanít, van, hogy mindannyian ott állunk egy feladat előtt, mert senki sem érti. A harmadikos feladatot nem értem! De vállalom! – nevet Gergő.  Azt gondolom, hogy a humor nagyon fontos, hogy ezt az időszakot átvészelhessük, van, hogy a tanulás hirtelen nevetésbe fordul át, amikor próbáljuk megfejteni a feladatokat. Aztán sokszor az a vége, hogy végül a gyerekek találják ki a megoldást, nem mi.

Amikor vége a tanulásnak, jön a többi napirendi pont.

- Tanulás után jön a közös ebéd, utána pedig egy kis szabad program. Most először élek kertes házban, ami egy hatalmas áldás. Ki tudunk menni a kertbe, a gyerekek játszanak, mi kertészkedünk. Utána 5-kor van egy közös játék és beszélgetés, amit sosem hagyunk ki, ez nagyon fontos számunkra. Ugyanúgy, mint az esti programok a közös Biblia olvasás esténként, a közös vacsora. A tanulást leszámítva azt mondom, hogy egész jól bírjuk.