Most szól:
Vezeti:
2020.04.10. Péntek 06:00

Nagypénteki recept Lolától!

Nagypénteken a hagyomány szerint tilos a hús fogyasztása és nem szokás zsírral főzni sem. A napi háromszori étkezés során csak egyszer illik igazán jóllakni. Lola segít, hogy ez az egy étkezés igazán ízletes legyen!

Töltött derelyét főztem ebédre.

Hogy miért?  Nagypénteken a népi hagyományok szerint tilos a zsírral főzés és tilos húst fogyasztani. Sok család tartja ezt a szokást, sőt, vannak akik annyira komolyan veszik, hogy ezen a napon nem is főznek, csak hideg étel kerül az asztalra. Aki igazán szigorú böjtöt tart, tejterméket, tojást sem eszik.  Mi itthon a kicsit megengedőbb szabályokat követjük, azonban húst ezen a napon mi sem eszünk.

Nagymamám gyermekkoromban úgy tanított, hogy ezen a napon háromszor szabad étkezni és csak egyszer tölthetjük meg igazán a hasunkat. Úgyhogy most egy igazán kiadós ebédet készítettem.

TÖLTÖTT DERELYE

A tészta:

-2 db tojás

-200 gramm liszt ( általában 1 tojáshoz 100 gramm lisztet számolunk)

-csipet só

 

A töltelék: 

-100 gramm krémsajt

-6 db szárított paradicsom

-snidling

-reszelt sajt

-bors

 

A szósz:

-1 kisebb fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-3 dl paradicsomszósz

- oregánó

-bazsalikom

-só, bors

Igazán időigényes recept, de minden fáradtságot megér! Az elkészítés módját keresd az M2 Petőfi Tv Fb oldalán! Videóban részletesen megmutatom - főzzünk együtt!

Jó étvágyat!