Nagypénteken a hagyomány szerint tilos a hús fogyasztása és nem szokás zsírral főzni sem. A napi háromszori étkezés során csak egyszer illik igazán jóllakni. Lola segít, hogy ez az egy étkezés igazán ízletes legyen!
Töltött derelyét főztem ebédre.
Hogy miért? Nagypénteken a népi hagyományok szerint tilos a zsírral főzés és tilos húst fogyasztani. Sok család tartja ezt a szokást, sőt, vannak akik annyira komolyan veszik, hogy ezen a napon nem is főznek, csak hideg étel kerül az asztalra. Aki igazán szigorú böjtöt tart, tejterméket, tojást sem eszik. Mi itthon a kicsit megengedőbb szabályokat követjük, azonban húst ezen a napon mi sem eszünk.
Nagymamám gyermekkoromban úgy tanított, hogy ezen a napon háromszor szabad étkezni és csak egyszer tölthetjük meg igazán a hasunkat. Úgyhogy most egy igazán kiadós ebédet készítettem.
TÖLTÖTT DERELYE
A tészta:
-2 db tojás
-200 gramm liszt ( általában 1 tojáshoz 100 gramm lisztet számolunk)
-csipet só
A töltelék:
-100 gramm krémsajt
-6 db szárított paradicsom
-snidling
-reszelt sajt
-bors
A szósz:
-1 kisebb fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-3 dl paradicsomszósz
- oregánó
-bazsalikom
-só, bors
Igazán időigényes recept, de minden fáradtságot megér! Az elkészítés módját keresd az M2 Petőfi Tv Fb oldalán! Videóban részletesen megmutatom - főzzünk együtt!
Jó étvágyat!