Most szól:
Vezeti:
2020.04.12. Vasárnap 20:13

Házhoz megy a múzeum Zalában

Online élmények – A Göcseji Falumúzeum 5 programot is indított, hogy aktivizálja közösségét

Mint ahogy minden, a múzeumok is megváltoztak a helyzetre való tekintettel, sajnos be kellett zárniuk a kapukat. Viszont a falak mögött továbbra is zajlik az élet. Egyrészt a dolgozóknak el kell végezniük a munkájukat, az állományvédelmet, a restaurálást és ezek mellett új területre kell merészkedniük.

„Miután a látogató nem jöhet hozzánk, nekünk kell menni és minél szélesebb körben valahogy megszólítani őket. Ezért indítottuk el 2 héttel ezelőtt az online skanzent.” – mondta Varju András, a Göcseji Múzeum falumúzeumi osztályvezetője.

5 különböző réteget szólítanak meg a múzeum dolgozói. A legkisebbeknek a Mesekuckóban például Balaton László tavalyelőtt megjelent „Az öreg malom boldogsága” című könyvből osztanak meg részleteket, azokhoz tartozó kérdésekkel. Így a szülők is tudják mérni, mennyire olvasta el figyelmesen a sztorikat a gyerkőc.

Ilyen egy mesekuckós feladat

A másik projekt a skanzen tanoda, ami a felső tagozatos és a középiskolás gyerekeknek szól leginkább. Nekik helytörténettel kapcsolatos ismereteket mutatnak, mindent, ami hozzátartozik az önfenntartó falusi életmódhoz. Minden tantárgyban próbálnak a múzeum munkatársai segítséget nyújtani úgy, hogy ebben a falumúzeum valamilyen módon benne legyen. Indítottak például egy angol nyelvet gyakorló sorozatot is.

Ilyen egy angol nyelvű lecke, keddenként

A skanzen tanoda részeként családfakutatásra is buzdítják a fiatalokat. Ám hogy ennek látható eredménye legyen, a munka „nehézsége” miatt 2-3 hetet még várni kell.

„A járványhelyzet miatt az idősek nem találkozhatnak az unokáikkal, dédunokáikkal. Az idős embereknél az idő viszont máshogy számít, mint mikor az ember még fiatalabb, hiszen nem sok van belőle. Azt gondoltuk, hogy olyan lehetőségeket kellene teremteni, amikor a gyerekek megszólíthatják a dédszülőket, nagyszülőket valamilyen módon. Szinte majdnem mindegy, hogy milyen módon, csak kommunikáljanak, beszélgessenek velük. A gyerekek nem baj, ha időben kérdeznek a saját családjukról, és nem hagyják veszni a régi történeteket. A nagyszülők szívesen mesélnek, hogyha megkérdezik őket. A családfakutatásnak ez az első lépése. Kiderül, hogy kik voltak a nagyszülők szülei, nagyszülei, kiindulásnak pedig ezek jó információk. Mindenki jól jár vele, a gyerekek is, hiszen többet megtudnak a saját őseikről, családjukról, mint egyébként.”

Varju András hozzátette: szívesen segítenek azoknak, akik elakadnak a kutatás közben, hiszen a múzeumnak megvannak a kapcsolatai a környékbeli könyv- és levéltárakkal is, valamint online adatbázisokat is tudnak javasolni a keresésekhez. Bátran lelkesítenek erre a feladatra egyébként bárkit, Zala megyén túl is.

A múzeum néprajzos munkatársai a Skanzen Tudástárban diákoknak és felnőtteknek szóló tudományos anyagokat mutatnak be. Itt minden szóba jöhet, ami Göcsejjel kapcsolatos és aktuális. Tudjátok például, hogy mi az a türelemüveg?

Kiss Nóra néprajzkutató leírása a türelemüvegekről.

Az első nagy rendezvény, amiről le kellett mondania az intézménynek, az a Gyümölcsoltó Boldogasszony napi oltónap volt. Az elmúlt 8 évben kb. ötezer őshonos gyümölcsfajtát sikerült ennek kapcsán a megye illetve a megye határain túl is elültetni, elültettetni a kertbarátokkal. A negyedik projekt őket mozgósítja.

„Göcsejnek van talán Európában egyedülálló módon a leggazdagabb gyümölcsfajta állománya. Almából 4-500, körtéből 250 fajta és ezeknek jelentős része sajnos a kihalás szélén van. Úgyhogy ezzel a projekttel próbáljuk meg ezt valahogy visszafordítani. És emellett beszámolunk az éppen aktuális kerti feladatokról is, legyen az fűszernövény termesztés vagy az állatok gondozása.”

Videón a metélőhagyma szakszerű begyűjtése. Varju András felvétele.

Az ötödik program pedig a Skanzen Pillanat. A hely ihlette írásokat és karcolatokat, esszéket, verseket közölnek az olvasókkal, illetve azokat a történéseket kapják el fényképek és videók formájában, amelyeket sajnos most a látogatók nem tehetnek meg, hiszen nem tudnak bemenni. Ezen a videón például egy kis fekete bárány ugrál a friss levegőn.

Ha egy kis nyugalomra vágysz és szeretnél informálódni a régi idők embereinek mindennapjairól, keresd fel a Göcseji Múzeum oldalát.