Most szól:
Vezeti:
×
2020.04.22 Szerda . 23:39

Így harcolnak robotokkal a COVID-19 ellen

A koronavírus miatt az autonóm járművek egy része teljes mellszélességgel beállt a járvány elleni harcvonalba. A KiberMa csütörtök 22.15-kor kezdődő adásában mutatjuk a részleteket

A kaliforniai Berkley egyetem kampuszán és kollégiumaiban ezek az önvezető robotok látják el az éhes diákokat ennivalóval.  A Kiwirobot fejlesztés egy mókás egyetemi startupnak indult, majd egy év alatt az éttermek egyik kedvelt kiszállítója lett. 

 

A Tokiói Olimpián pedig ezek a robotok serénykedtek volna, például az atlétikai stadionokban.  Azonban a koronavírus minden tervet felülirt.  Az autonóm járművek teljes mellszélességgel beálltak a járvány elleni harcvonalba.
 
Ez a Robopony. Az első kínai önvezető jármű, amit már a COVID-19 elleni csatára fejlesztettek. Pontosabban a karanténban lévők elátására. Először Pekingben majd Vuhánban vitték az élelmiszert a rászorulóknak.
 

A Meituan nevű szupermarket lánc saját fejlesztésű kiszállító robotokkal dolgozik néhány pekingi kerületben. De  a kijárási korlátozások miatt a kórházak ételszíllítását is részben már önvezető járművekkel oldották meg.
 

 
 Ez pedig a világ első, 5G hálózatra kapcsolt járőrrobotja. A kínai Dzsöcsián tartomány Hangdzsu nevű metropoliszában működik. A célja, hogy karantén idején csökkentse az emberi kontaktusokat. Hőkamerája képes egyszerre 10 ember testhőmérsékletét megmérni. Ha hőemelkedést, vagy lázat észlel azonnal riadóztatja a hatóságokat. Bárhol felbukkanhat, a legváratlanabb helyzetekben is.  Figyeli, hogy ki nem visel maszkot és az arcfelismerővel beazonosítja a feltételezhetően beteg járókelőt. 
 


 A világ lakosságának közel ötödét Kína adja. Nem véletlen, hogy technológiai kutatások élén az önvezető járművek fejlesztése áll. Az Új Kína hírügynökség már két éve nyáron bemutatta ezt a elektronikus küldemények postázására fejlesztett robotjárművet. Lassan, de biztosan halad a célja felé, kikerüli a riportert és az operatőrt majd megáll a piros lámpánál. 
 

 
Közben elkezdték felszerelni a kórházakat olyan robotnővérekkel, amelyek egyrészt a betegek gyógyszerezésében segítik az orvosokat, másrészt a folyamatos fertőtlenítést is rájuk bízzák. 
 


 
Ő pedig Tommy, aki hat társával az egyik legkritikusabb helyzetben lévő lombardiai kórházban segíti az orvosok munkáját. Nagy, pislogó szemeivel gurul oda az ágyhoz és a szó szoros értelmében figyelemmel kíséri a pácienst, így az orvosok a súlyos esetekkel foglalkozhatnak. "Mintha egy vírusokra szakosodott, megbízható és 0/24ben dolgozó új nővért kaptunk" mondja Dr  Francesco Dentali a kórház igazgatója.
A koronavírus járvány tehát úgy tűnik felgyorsítja a biztonságos, autonóm robotok és önvezető eszközök fejlesztését, hiszen kiderült, hogy a gépek több területen is átvehetik az ember munkáját.

Részletek KiberMa M2 Petőfi TV 22.15