Most szól:
Vezeti:
×
2020.05.20 Szerda . 22:09

Frissítsd fel az angolod - Freddie-vel!

Hasznosítsd, alkalmazd és kezdj el angolul gondolkodni - javasolja Freddie. Fehérvári Gábor Alfréd anglt tanított, mielőtt énekesi karrierbe kezdett. Tanár volt? Vagy inkább oktató? Itt és most ad egy extra órát - csak a PetőfiLive olvasóinak! Tudod követni?

PetőfiLive: Hogyan kezdtél el érdeklődni az angol nyelv iránt? Hogyan kezdtél el nyelvet tanulni?

Freddie: Az egész a kosárlabdával kezdődött, 13 évesen lettem szerelmes a sportágba. Nem sokkal később időnként leadtak olyan kosármeccseket a tévében, ahol az eredeti kommentátorok hangját lehetett hallani. Ott szedtem magamra az akkori angoltudásom nagy részét. Néztem a meccseket, füleltem, memorizáltam, és viszonylag hamar elsajátítottam az akcentust is.

PetőfiLive: Milyen emlékeid vannak az angoltanulásról? Hol tanultad a nyelvet? Mennyi energiát fektettél  a tanulásba?

Freddie: Nem igazán tanultam, hagyományos értelemben véve. Természetesen elsajáítottam a nyelvtani szerkezeteket, hogy használni tudjam őket, de ez csak ennyi volt. Muszáj ezeket alkalmazni, különben hiába tanulja meg őket az ember.

PetőfiLive: Miért lettél angoltanár?

Freddie: Az, hogy tanár voltam, az inkább csak amolyan mítosz. Inkább oktató voltam. Sokkal többet tudtam, mint amennyit kellett volna, és ezt kihasználva segítettem másoknak, hogy megértsék azokat a dolgokat, amiket már említettem.

PetőfiLive: Mesélj a tanítással kapcsolatos tapasztalataidról!

Freddie: Nagyon jól esett, hogy a többiek csodálnak ezért, ami kicsit bénán hangzik, de hát nem voltam nőcsábász, nem voltam amúgy népszerű. Csak az angol nyelvben és a kosárlabdázásban jeleskedtem. Az, hogy nekiálltam oktatni, egy kicsit megnövelte az önbizalmamat.

PetőfiLive: Amikor dalokat készítesz, angolul vagy magyarul énekled őket szívesebben? Melyik számodra a nagyobb kihívás?

Freddie: Egyik sem nagyobb kihívás, mint a másik. Amikor elkezdtem énekelni, magyarul nehezebben ment, de aztán rájöttem, hogy sokan nem beszélnek angolul, vagy ha igen, nem értik meg egyből a szöveget. Ez a fő oka annak, hogy magyarul írok dalokat.

PetőfiLive: Ha adhatnál egy titkos tanácsot az angolul tanulóknak, mi lenne az?

Freddie: Amit megtanultál, azt hasznosítsd, alkalmazd, és kezdj el angolul gondolkodni. Ha így teszel, elkezdesz fejlődni, és gyorsan megérted a beszélt angolt, ami a legfontosabb lépés az idegen nyelv tanulásában. Ezzel az egyszerű és kevésbé ismert módszerrel hamarosan már feliratok nélkül nézhetsz filmeket, és a koncerteket is élvezheted.