Most szól:
Vezeti:
2020.06.03. Szerda 19:56

Magyar zene határok nélkül

Mi a közös Bagossyékban, Cipőben, Keresztes Ildikóban, a Ghymesben, Maszkurában, a Tudósokban, Lajkó Félixben, Rúzsa Magdiban vagy Csorba Lóciban? Mindannyian határontúli településeken születtek - és mára ár egyformán ismertek határokon innen és túl. Összegyűjtöttük Nektek az elmúlt évtized legnagyobb, határontúli sikerzenekarait-, és énekeseit - a PetőfiLive-on!

Cipő

Származási hely: Kárpátalja

Karrier: A Bódi László néven született Cipő egyéves korában költözött át családjával Kisvárdára. Gyerekkorában igazolt futballista volt, de a zene iránt is érdeklődött, és miután megnézte az Egy nehéz nap éjszakája című Beatles filmet, elkezdett dalokat írni. A Cipő név azt követően ragadt rá, hogy tagja volt egy Cipőfűző nevű gimnáziumi zenekarnak. 1990-ben megalapította a Republicot, mely rövid időn belül az ország egyik legnépszerűbb együttese lett.

Cipő 2013-ban, súlyos betegséget követően elhunyt, mindössze 47 évesen. A Republic frontembere azóta a zenekar basszusgitáros-énekese, Boros Csaba.

 

Legismertebb dalok: Repül a bálna , A 67-es út , Ha itt lennél velem Szállj el kismadár

 

Bagossy Brothers Company

Származási hely: Erdély

Karrier: A Bagossy fivérek, Norbert és László 2013-ban alapították zenekarukat Gyergyószentmiklóson. Az első pár év során Erdélyben tettek szert népszerűségre, de a nagy ambíciókat dédelgető indie-folk-rock csapat aztán határainkon belül is egyre ismertebb lett. Egy ideje hagyományőrző jelleggel telt házas koncertekkel indítják az évet az A38-on, és a Budapest Parkban valamint a fesztiválokon is hatalmas tömegeket mozgatnak meg, az idei év végére pedig az Arénába hirdettek meg koncertet.

Legismertebb dalok: Olyan ő , Valahol itt  , Van ez a hely

Lajkó Félix

Származási hely: Vajdaság

Karrier: Gyerekkorában kezdett hegedűn és citerán tanulni, ehhez később még a zongora is hozzájött. Mindhárom hangszeren remekül játszik, de elsősorban hegedűsként ismert. Szabadkán járt zenei középiskolába, azonban a tanulmányait megszakítva Budapestre költözött. Tagja lett a Dresch Quartetnek, majd olyan híres nemzetközi előadókkal dolgozott együtt, mint Boban Markovic, Alexander Balanescu vagy a Noir Desir zenekar. Komponált zenét színházi darabokhoz és filmekhez is. Mundruczó Kornél Delta című filmjében is az ő szerzeményei hallhatók, ezenkívül a főszerepet is ő alakítja.

Legismertebb dalok: Még azt mondják , A madárnak

 

Keresztes Ildikó

Származási hely: Erdély

Karrier: A nyolcvanas évek végén kezdett el rockoperákban, musicalekben, operettekben szerepelni – számos színházban lépett fel az elmúlt bő három évtizedben. Szólóénekesnői pályafutása a 90-es évek végén indult, a Nem tudod elvenni a kedvem című albummal – azóta további öt nagylemeze jelent meg.

Több film betétdalát is énekelte, és nem egy alkalommal szerepelt A Dal című tévés válogatóműsorban. 2017-ben átvehette a Magyar Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetést.

Legismertebb dalok: A csönd éve , Hazám hazád , Adj valamit

 

Tudósok

Származási hely: Vajdaság

Karrier: A ma már budapesti székhelyű együttes Újvidéken alakult a nyolcvanas évek közepén, a képzősművészként is népszerű Máriás Béla, vagyis drMáriás vezérletével. Az évek, évtizedek során a Tudósok a magyar underground színtér egyik legfontosabb zenekarává nőtte ki magát. Dalaikban, fellépéseikben keverednek a jazz, a punk, a drum’n’bass, az avantgárd, a performance és a költészet elemei – drMáriás kacifántos, néha véget nem érőnek tűnő átvezető szövegei is élményszámba mennek a koncerteken. Az USA-tól Oroszországig rengeteg külföldi országban felléptek már.

Legismertebb dalok: Apa kocsit hajt , Nincs meg a pénzem

 

Ghymes

Származási hely: Felvidék

Karrier: A zenekart a Szarka testvérek alapították a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán 1983-ban, nevüket a felvidéki Gímes község ihlette. Legfőbb inspirációjuk a magyar, közép- és kelet-európai népzene; dalaikban óriási teret hagynak az improvizációnak. Már másfél évtizede léteztek, amikor a 90-es évek végén igazán népszerűvé váltak, Rege című albumuk megjelenését követően. Saját fesztivált alapítottak, melynek helyszíne a szigligeti vár. 2006-ban Szarka Tamás elkészítette az Üvegtigris 2 filmzenéjét.

Legismertebb dalok: Rege , Duna partján

 

Rúzsa Magdi

Származási hely: Vajdaság

Karrier: A Verbász nevű községben született énekesnőt a 2000-es évek közepén ismerte meg az ország, amikor megnyert egy televíziós zenei tehetségkutatót. 2006-ban jelentette meg első albumát Ördögi angyal címmel.

Egy évvel később  kilencedik helyezést ért el az Eurovíziós Dalfesztiválon Aprócska blues című dalával. Volt A Dal zsűritagja, turnézott közösen Presser Gáborral és az évek során az egyik legnépszerűbb hazai énekesnővé vált, akinek a fellépéseire még az arénák is megtelnek.

Legismertebb dalok: Érj hozzám , Április , Szerelem

 

Maszkura

Származási hely: Erdély

Karrier: A Bíró Szabolcs néven született énekes-rapper-zenész Marosvásárhelyről költözött Budapestre 2005-ben, ahol megalapította a Maszkura és a Tücsökraj nevű zenekart. Dalaikban fellelhetők a hip hop, a funk, a soul, a jazz és a rock, valamint a latin zene elemei is. A jellegzetes angol keménykalapban fellépő művész szintetizátoron és tangóharmonikán is játszik. Korábban esküvőkön, bálokon is fellépett, és a mulatós tapasztalatait is beleépítette a dalaiba. Együttesével eddig hat lemezt adott ki.

Legismertebb dalok: Tiszta gyümölcs,  Pesti nők

Csorba Lóci

Származási hely: Vajdaság

Karrier: A Zentán született, Csorba Lórántként anyakönyvezett énekes-dalszerző eleinte szólóprojektként indította a Lóci Játszik nevű produkcióját, mely az évek során zenekarrá nőtte ki magát. A portugál szakon végzett Lóci nevét akkor ismerte meg a közvélemény, amikor elkészítette a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film zenéjét.

 

A filmben színészként is feltűnt,  az egyik mellékszereplőt, egy portugál srácot is ő alakította. A zeneileg az Emil.Rulez nyomdokain járó Lóci Játszik pedig szép lassan igazi koncertzenekarrá nőtte ki magát: fergeteges bulijaik a fesztiválok fénypontjainak számítanak.

Legismertebb dalok: Nem táncolsz jobban mint én , Ó nincs, Te leszel a feleségem