Most szól:
Vezeti:
2020.07.17. Péntek 13:15

Megjelenik a Metallica jubileumi szimfonikus koncertje!

Az amerikai metalegyüttes húsz évvel az első S&M fellépések után ismét nagyzenekari kísérettel adott két koncertet – az S&M2 felvételét hamarosan már az otthonunkban is tudjuk élvezni.

A történet 1999 áprilisáig nyúlik vissza: ekkor adott két rendhagyó koncertet a Metallica a San Francisco-i Berkeley Community Theatre színpadán. A négytagú metalcsapatot (melyben ekkor még a korábbi basszusgitáros, Jason Newsted játszott) a San Francisco Symphony zenészei kísérték fúvós és vonós hangszereken.

A karmester Michael Kamen nem volt ismeretlen a Metallica számára, hiszen ő készítette 1991-ben a Nothing Else Matters   szimfonikus aláfestését.

A kétszeres Oscar-jelölt Kamen korábban a Pink Floyddal és a Queennel is dolgozott, ezenkívül rengeteg hollywoodi film zenéjét komponálta, álljon itt egy pár cím: Hegylakó, Halálos fegyver, Drágán add az életed, Robin Hood – Tolvajok fejedelme, Az utolsó akcióhős, X-Men.

A két koncert lemez- és dvd-felvétele hatalmas sikert aratott és egy Grammy-díjat is begyűjtött, húsz év elteltével pedig a Metallica tagjai úgy döntöttek, hogy belevágnak egy hasonló kezdeményezésbe. Ezúttal is két koncertre került sor, ismét a San Francisco Symphony kísérte a zenekart, de akadt pár fontos különbség. A helyszín ezúttal a Chase Center volt, basszusgitáron természetesen az együtteshez azóta csatlakozott Robert Trujillo játszott, a 2003-ben elhunyt Kamen helyett pedig Michael Tilson Thomas volt a zenei rendező.

A két „buli” 2019. szeptember 6-án és 8-án zajlott le, és októberben már limitáltan a mozikban lehetett megtekinteni az eseményekről készült filmet. Aki lemaradt a mozivetítésekről, az most otthon pótolhat: az S&M2 augusztus 28-án megjelenik dvd-n, blu-ray-en, vinylen, cd-n és a digitális felületeken is.