Most szól:
Vezeti:
2020.08.25. Kedd 15:29

Mindent a vörös rúzsról

Egyszer fent, egyszer lent – ez igaz a vörös rúzs népszerűségére is, hiszen volt olyan, mikor státuszszimbólumnak számított, később pedig akár büntetéssel sújtották a viselőjét. Na de mikor és hol használtak először vörös rúzst a nők, vagy akár a férfiak?

Mindent a szépségért! Az  ókorban még a érgezés kockázatát s vállalták a nők a gyönyörű színes ajkakért: ekkoriban mérgező algakivonatot használtak rúzs gyanánt.  Nefertiti és Kleopátra voltak az első híres nők, akik vörösre festették ajkaikat. Előbbi mellszobrán találhatunk erre bizonyítékot - amelyet Berlinben akár személyesen is megnézhetünk. Kleopátrának pedig Elizabeth Taylor legendás alakítása óta (1963, Kleopátra) védjegye a rúzsos ajak.


kép: OpenClipart Vectors from Pixabay

De ők már más receptet találtak ki ajkaik színezésére: Nefertiti növényi eredetű nedveket, míg Kleopátra méhviaszt és bíbortetűt használt. Ezt az összetevőt napjainkban is használják, de már nem csak a szépség-, hanem az élelmiszeriparban is.

A rúzs amint népszerű lett - tiltottá is vált. Elterjedése után, a középkorban a katolikus egyház betiltotta a használatát, mondván: ’az ajkak festése a sátánimádás része’. Azt aki ennek ellenére is viselte, kegyetlenül megbüntették.

I.Erzsébet angol királynő hozta újra divatba a 16. században a vörös rúzst – festményein is ezzel a kozmetikummal ábrázolták. Az ő receptje már sokkal jobban hangzik a mérgező algáknál: szárított vörös virágokat, pl. rózsát kevert össze méhviasszal. Egészen a 19. századik az arisztokrácia státuszszimbóluma maradt, még férfiszínészek is használták. Még akkoriban is gyakran játszották férfiak a női szerepeket is a színházakban, így kénytelenek voltak sminket viselni.

A rúzs aranykorát a második világháború után kezdte el élni, ekkor terjedt el igazán a nők körében a vörös rúzs használata. 1915-ben készítették el az első gépsoron gyártott rúzst. Meglepő, de egy férfinak köszönhetjük, hogy ilyen praktikus fémcsomagolásban terjedt el.

Maurice Levy labortechnikus a töltényhüvelyből merített ihletet a rúzs csomagolásához - így megszabadulhattunk a korábbi, selyempapírba csavarós, valószínűleg eléggé maszatolós megoldástól.....

Marilyn Monroe volt az egyik legnagyobb népszerűsítője, az évek során a védjegyévé vált. Alig lehet róla olyan képet találni, ahol ne viselné. Az ő hatására szinte minden nő elkezdte viselni.

Napjainkban pedig már teljesen szokványos látvány nemcsak különleges alkalmakkor, hanem a hétköznapokon is. Azt mondják, hogy három csoportra lehet osztani a nőket: vannak, akik imádják, vannak, akik utálják, és vannak, akik nem tudják, hogy hogyan kell használni.

A pirosnak rengeteg árnyalatát megtalálhatjuk a drogériákban, de ne ijedjünk meg, a bőrünk színe alapján kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Ha sápadtabb az arcunk, akkor a hűvösebb árnyalatokat, ha kreol a bőrünk, akkor a meleg piros vagy narancssárga színeket válasszuk. 

Az aranyszabály pedig a következő: hangsúlyos száj, visszafogott szemsmink. A vörös rúzs nagy előnye, hogy pillanatok alatt nőies megjelenést kölcsönözhetünk magunknak, látványos változást érhetünk el vele és képes egy hétköznapi ruhát is egyedivé tenni a viselete.

Borítókép: Franz Roos from Pixabay