Most szól:
Vezeti:
2020.08.27. Csütörtök 11:52

Esküvő - a Föld körül!

Mi jut eszedbe egy esküvői ruháról? Szinte biztos, hogy az, hogy fehér, csipkés, hercegnős vonalú vagy sellőfazonú. Napjainkban leginkább csak ilyenekkel találkozhatunk a menyasszonyokon, de akármennyire is hihetetlen, vannak még olyan országok, ahol a hagyományoknak megfelelő ruhákat választják a nagy napra.

India: a színek és ékszerek kavalkádja!

Fehér helyett Indiában a vörös a domináns szín az esküvőkön, mert azt a szerelemmel és a szenvedéllyel társítják. A menyasszonyi ruhákon a vörös a jólétet és a termékenységet is szimbolizálja. Az egyszínű helyett a mintásat viselnek, gyakran drágakövekkel díszítve. A nők rengeteg csillogó ékszert viselnek fátyollal, míg a férfiak a hagyomány szerint turbánt.

Skócia: szoknyát a férfiakra!

A skót esküvőkön a vőlegény  öltözéke izgalmasabb, mint a menyasszonyé: a férfiak hagyomány szerint a kilt-et - ahogy mi mondjuk: skót szoknyát - viselik az esküvőjükön. A ceremónia után a nők a férfi klitjének mintájával egyező  vállkendőt vesznek fel -  amivel a férfi családjába való beilleszkedést szimbolizálják.

 

Japán: Uchikake és Montsuki– vagyis az esküvői kimonó!

A hagyományos japán esküvőkön a menyasszony és a vőlegény is kimonót visel, a menyasszonyét Utchiake-nak, míg a vőlegényét Montsuki-nak nevezik. A ceremóniára a nők fehérbe öltöznek, később, az ünnepségre átöltöznek pirosba, ami a szerencsét szimbolizálja. Érdekesség a fehér a fejdísz, amely a hagyomány szerint a menyasszony féltékenységét és önzőségét fedi el  - és a nők azon elhatározását szimbolizálja, hogy szelíd és engedelmes feleséggé fognak válni.

Ghána: bátran a színekkel és a mintákkal!

Ghána esküvői ruháira elég csak egy pillantást vetnünk, és máris jobb kedvre derülünk. A színek, a minták, az anyag is annyira ünnepi és különleges, hogy nem bírjuk róla levenni a szemünket. Ghánaában a mai napig kézzel, a hagyományos szövőszékkel készítik az ifjú pár ruháit, ettől olyan különlegesek.

Kenya: merész nyakláncok a menyasszonyokon!

A maszáj esküvőkön a menyasszonyokat színes nyakláncokkal ékesítik, amelyeket kagylókból és gyöngyökből készítenek el. Ezt az ceremónia után vehetik csak le, a frizurájukat is csak ekkor mutathatják meg.

 

Indonézia: eltérő szokások

Az indonéz szigetvilágban az etnikai sokszínűség miatt az esküvői szokások is eltérőek. Minden csoportnak mást jelent a hagyományos esküvői ruha és ünnepség. Ami közös bennük, hogy a ruháik általában díszesek és nagyon feltűnőek. A balinézeknél különlegesség az arany korona, amelyet a menyasszony és a vőlegény egyaránt visel az ünnepség alatt.

 

Peru: a szín a minden!

Az élénk színektől a feltűnő mintázatokig – a peruiak esküvői viselete minden, csak nem unalmas. Szőtt köpenyeik fényesek,  és bojtok díszítik az egész ruhát. A menyasszony és a vőlegény számára különleges szoknya és poncsó is készül a nagy napra.

 

Bulgária: ünneplés 5 napon keresztül!

A bulgáriai Ribnovo térség esküvőit még mindig az iszlám hagyományok alapján szervezik. Az esküvők 5 napig is eltartanak és a második napon a szokások szerint fehérre festik a menyasszony arcát és flitterekkel díszítik.

 

Ahány kultúra, annyi szokás és annyi különböző esküvői ruha. Te melyikben tudnád elképzelni magadat?

 

Borítókép: Pashminu Mansukhani Pixabay