Most szól:
Vezeti:
×
2020.09.15 Kedd . 13:24

Koncert siketeknek

Fantasztikus projektbe kezdett az Óbudai Danubia zenekar! Siketek számára is élményt adnak különleges koncertjeikkel. Nem kell hozzá más, mint egy lufi – és szabad helyválasztás! Akár a zenekarba is beülhetsz!

A zene: rezgés. Közvetítő közege a levegő. Vagy akár egy lufi…hogy hogyan? A siketek és nagyothallók számára egy koncerten egy lufit a kezükbe véve tudják érzékelni a zene különböző rezgéseit. Ezt és számos más segítséget is nyújt Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar vezetője a Danubia hallássérülteknek tartott interaktív koncertjein.

Az alapmotivációjuk ezzel az, hogy olyanhoz is eljusson a zene, akihez nélkülök lehet, hogy nem jutna.

 

Ez a Beethoven-projekt. A projekt számos segédeszközzel próbálja közelebb vinni a zenét a hallássérült emberekhez, és a legmodernebb hallókészülékeket is kipróbálhatják egy-egy koncerten.

Sok zenész szánára misszió a koncertélmény átadása a gyengénhallók számára is.  A Wellhello és a Magna Cum Laude például jeltolmácsot használt koncertjeiken dalszövegeikhez, sőt, még Elton John is akadálymentesítette egy koncertjét egy applikáció segítségével.

Az siketek és a gyengénhallók szívesen mennek könnyűzenei fesztiválokra, koncertekre - sokuk számára az ott alkalmazott hangerő kell ahhooz, hogy élményhez jussanak. Weisz Fanni  pl nagyon szeret táncolni és rendszeres koncertlátogató - az Én Vagyok Itt!-nek interjút is adott a Balaton Soundon!

És ha nem a hallásról, hanem a látásról van szó? Akkor is van megoldás! Egyre több és több olyan kiállítás nyílik és működik, amik a látássérülteknek is biztosítja a művészetet. Hogy ezeknek mi az alapelvük? Az, hogy az ujjával és a fülével is láthat az, aki nyitott a művészetre. Ezeknek az embereknek külön tárlatvezetés és tapintható tárgyakat biztostottak például a Székesfehérvári Városi Képtárban, a Ludwig Múzeumban és a szentendrei Skanzenben.

Az Óbudai Danubia Zenekar következő koncertsorozata szeptember 23-án kezdődik, a Zeneakadémián. Addig is, ha érdekel a Beethoven-projekt, kapcsolj ma este 21:00-kor az Én vagyok itt!-re a Petőfi tv-n!