Most szól:
Vezeti:
×
2020.10.23 Péntek . 10:51

56 zenékben és filmekben

A Szabadság Szerelemtől A néma forradalomig! Összegyűjtöttük a legérdekesebb 56-os tematikájú filmeket és zenéket. És vajon mit mondhat nekünk most, 2020-ban az 1956-os október 23-a története? Bereczki Enikő generációkutató az Én Vagyok Itt!-ben és A néma forradalom című német film az Én Vagyok Itt! után az M2 Petőfi Tv ünnepi kínálatában!

Az 56-os forradalom több filmet és zenészt is érdekel. Az Én Vagyok Itt!-ben ma végigvesszük az elmúlt évek legérdekesebb zenéit és filmjeit, amelyek 56-hoz kapcsolódnak. Az Én Vagyok Itt! után pedig megnézhetitek azt a német filmet, amely 2 évvel ezelőtt a Berlini Filmfesztiválon egészen új nézőpontból mutatta meg, mit jelentett az 56-os magyar október a keleti blokk országaiban élő fiataloknak - 1956-ban.

A néma forradalom igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár érettségi előtt álló tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről.

Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak.

Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott A néma forradalom lebilincselő mozi, amely egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait – és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt.

1956 október 23-án a szabadságért mentek utcára a forradalmárok. Vajon mit üzen az ő példájuk ma mindannyiunknak? Bereczki Enikő generációkutatóval beszélgetünk az Én Vagyok Itt!-ben!

További témáunk még: Orsovai Reni és Rácz Gergő elválaszthatatlanok – a két énekes a folyamatosan együtt dolgozik, mióta tavaly megnyerték a Dalt. Elmesélik majd, hogy minek is köszönhető a siker! Fő a pozitív üzenet! – A járvány a Jazztelen zenekar tagjaira is hatással volt, de ők mégis egy igazi életigenlő üzenettel bíró klipet mutatnak be nálunk! Közép-Európa egyetlen klímalaborja – elmentünk a kuriózumnak számító budapesti laboratóriumba, ahol a még azt is meg tudják mutatni, hogy működik a Föld légköre - kicsiben! 

Én Vagyok Itt!, 20.15 és A néma forradalom 21.20, M2 Petőfi Tv!