Most szól:
Vezeti:
×
2020.11.08 Vasárnap . 10:19

A Filmklubban: Mr. Jones – Jogában áll meghalni?

Richard Gere, az örök sármőr egy komoly szerepben: a Mr Jones – Jogában áll meghalni című filmben egy bipoláris zavarral küzdő beteget alakít. A film után a Filmklubban Skultéti-Szabó Katalin pszichológus Gere karakterén keresztül mutatja be ennek a betegségnek a két pólusát: a mániás szakasz lehengerlő, megnyerő pörgését és kontrasztként a depresszió ürességét. Filmklub, vasárnap, 21:05, M2 Petőfi tv!

Richard Gere számos Casanova-szerep után komolyabb arcát mutatta meg ebben az 1993-ben készült pszichológiai drámában. Felkészülésként a szerepre Richard Gere, Mike Figgis rendező és Eric Roth forgatókönyvíró temérdek kutatómunkát végzett a mániás depresszió (bipoláris zavar) témakörében.

Maga Gere  is találkozott bipoláris pácienssekkel találkozott, hogy fel tudja építeni a karakterét. A rendezői szándék szerint partnere a filmben  Michelle Pfeiffer lett volna - de ő visszalépett, hogy elvállalhassa a Macskanőt a Batman visszatér című filmben - így végül Lena Olinra jutott a pszichiáternő szerepe.

A történet:

A fiatal, csinos pszichiáternőnek vonzó férfibetege van, Mr. Jones (Richard Gere), aki mániás depresszióban szenved. Legalábbis ez áll a kartonján. Valójában Mr. Jones különös világban él, amiben a múlt titkai tartják fogva a férfit. Dr. Bowen azonban képes feltárni a lappangó titkokat, és ezzel eléri, hogy Jones visszanyerje régi önmagát.

Eközben azonban nemcsak a férfi tárulkozik ki orvosának, de a doktornőt is romantikus érzelmek kerítik hatalmukba...

Richard Gere a filmben Skultéti-Szabó Katalin pszichológus szerint teljesen élethűen ábrázolja a betegség jellemzőt, kezdve onnan, hogy megtéveszt megnyerő stílusával, amely pedig egy érzelmi hullámvasút egyik része csak. Míg a mániás időszakban a lehengerlő stílus, bárkit meggyőzni tudás képessége, az eufórikus állapot, addig a depressziós időszakban a befelé fordulás és az üresség dominál. Skultéti-Szabó Kati Richard Gere karakterén keresztül mutatja be, hogy min megy át az, aki bipoláris zavarral küzd.

Filmklub, vasárnap este 21.05, M2 Petőfi Tv!