Most szól:
Vezeti:
×
2020.11.20 Péntek . 21:44

Hallgasd velünk – Heti zenei friss (2020.11.20.)

A hét új megjelenései közül itt van a kizárólag testvérekből álló The Cribs, a nagy visszatérő Cabaret Voltaire, a jelenleg legnépszerűbb fiúcsapatnak tekinthető BTS, a szimpatikusan őrült King Gizzard & The Wizard Lizard, valamint szót ejtünk egy Pink Floyd újrakiadásról is.

BTS – Be (Big Hit / Sony)

A csapat, ami már bekerült Dél-Korea turisztikai érdekességei közé (állítólag minden 13. Dél-Koreába utazó turista miattuk látogat el a távol-keleti országba), avagy 20 millió lemezvásárló egész biztosan nem tévedhet. A héttagú BTS 2013 óta hódítja meg a fiatalok szívét; készít dalokat koreaiul, japánul és angolul is – a tagok ezúttal anyanyelvükön énekelnek. Az idén februárban kiadott Map Of The Soul folytatása mindössze 29 perc hosszú, de a Hadseregnek is becézett rajongótábor boldogan kivárja majd a deluxe editiont is.

Cabaret Voltaire – Shadow Of Fear (Mute)

A hét nagy visszatérője a Cabaret Voltaire, melynek utoljára 26 évvel ezelőtt jelent meg lemeze. Akkor, 1994-ben fel is oszlottak, és csak 2014-ben tértek vissza. Bár a többes szám immáron nem indokolt, mostanra ugyanis már csak Richard H. Kirk viszi tovább a Cabaret Voltaire nevet. A Shadow Of Fear lényegében ott veszi fel a fonalat, ahol a sztori anno abbamaradt: most is indusztriális beütésű, de mégis táncolható dalokat kapunk.

The Cribs – Night Network (Sonic Blew / PIAS)

A 2001-ben alakult The Cribs egy igazi családi vállalkozás, a tagsága ugyanis három testvérből áll: a dobokért Ross, a húros hangszerekért és az éneklésért pedig a Ryan/Gary páros felel (lábjegyzetként fontos megemlíteni, hogy 10 évvel ezelőtt egy album és turné erejéig amolyan apafiguraként Johnny Marr is az együttes része volt). A indie-garázsrockban utazó Jarman tesók eddigi legnagyobb szünetüket tartották, de az se volt túl hosszú – a Night Network 3 és fél éves albumszünet után jelent most meg.

King Gizzard & The Wizard Lizard – K.G. (Flightless)

Az ausztráliai illetőségű King Gizzard & The Wizard Lizard még csak tíz éve alakult, de már a 16. (!) nagylemezénél tart. Az eddigi legtermékenyebb évük 2017 volt, amikor összesen öt albumot jelentettek meg. Úgy tűnik, idén csak a K.G-t jelentetik meg, bár még bő egy hónap hátravan 2020-ból, szóval bármi lehetséges. Az album az Explorations Into Microtonal Tuning Volume 2 alcímet kapta, és remekül illeszkedik az eddigi viccesen elborult pszichedelikus életműbe.

Pink Floyd – Delicate Sound Of Thunder (Parlophone / Warner)

A tavalyi The Later Years boxszett után most külön is megjelenik az 1988-as Delicate Sound Of Thunder koncertalbum újrakiadása. Ez volt az első alkalom, hogy a Pink Floyd Roger Waters basszusgitáros-énekes-dalszerző nélkül indult útnak fiatal kísérőzenészekkel, aki ezért pert is indított a zenekar ellen (de elvesztette azt). A dupla lemez első felén többnyire az akkor aktuális A Momentary Lapse Of Reason dalai hallhatóak, a másodikon pedig csupa klasszikus a Dark Side Of The Moon / Wish You Were Here / The Wall időszakból.