Most szól:
Vezeti:
2020.12.03. Csütörtök 09:29

Alzheimer - a dokumentumfilm

Már dolgozott az Alzheimer-kórról szóló dokumentumfilmjén Kollár István rendező, mikor az édesanyjánál is diagnosztizálták a betegséget. Vajon hogyan lehet megérteni elfogadni a betegséget, és hogyan lehet együtt élni az Alzheimer-kórral? És vajon mikor és hogyan lesz gyógyítható vagy megelőzhető? Kollár István rendező filmről és életről az Én Vagyok Itt!-ben. Én Vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, 21:05.

Kollár István rendező öt évvel ezelőtt kezdte el forgatni az Alzheimer című dokumentum,- és ismeretterjesztő filmet, melyet idén mutattak be a mozikban.  Eleinte a érdeklődésből vágott bele a film készítésébe, de időközben személyesen is érintetté vált: édesanyjánál diagnosztizálták az Alzheimer-kórt.

A fimben érintettek szerepelnek, családtagjaik szólalnak meg, beleláthatunk abba, milyen az élet az Alzheimerrel a mindennapokban.

Orvosok, ápolók  és a kór  gyógyszerét évtizede kereső kutató is beszél arról, hol tart a tudomány jelenleg az  Alzheimer-kór megismerésében és gyógyításában.

Aki tudja a múltat - azé a jövő.  Tudtad, hogy az alzheimeres betegek száma 5 évente megduplázódik Magyarországon?

Az Alzheimer kór a kognitív funkciók beszűkülésével, demenciával majd gyors fizikai leépüléssel járó neurodegeneratív betegség. 1907 óta ismerjük (nevét a felfedezőjéről, Alois Alzheimerről kapta), de gyógyítani a mai napig nem tudjuk.  Ami biztos: az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agysejtjeiben megfigyelhető két fehérje kóros felhalmozódása, feltekeredése és lerakódása (β-amiloid peptid és tau protein), amely plakkok a sejt pusztulását okozzák. De hogy miért alakul ki a jelenség és mit tehetnénk ellene - egyelőre titok a tudomány előtt. Az alzheimeres betegek száma rohamosan emelkedik: előrejelzések szerint 2030-ra már akár 65 millióan is lehetnek majd a világon. Jelenleg a 80 év felettiek közül minden ötödik ember alzheimeres. Magyarországon 200 000 diganosztizált esetet tartanak nyilván.

Kollár István rendező ma este az Én Vagyok Itt!-ben!

Én Vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, 21:05.

További témáink még: Légy valaki! – mondjuk modern metálos! Új klippel jelentkezik a Nova Prospect zenekar. A Fogyatékkal élők világnapja –egyre több az olyan munkahely ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgozhatnak. #Művilág – dallamos pop-punk – új klippel debütál a Felleng Zenekar. Ne égess, komposztálj! – A Jövő Öko - Nemzedéke Alapítvány szépségversenyt hirdetett komposztálóknak. Mi fán terem az erdő? – társadalmi célú közösségi kampányt indított az Országos Erdészeti Egyesület és az Agrárminisztérium