Most szól:
Vezeti:
×
2021.01.22 Péntek . 12:23

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.01.22.)

E heti lemezválogatásunk is kellően színesre, változatosra sikeredett. A ma megjelenő lemezek előadói között olyan neveket találunk, mint az észak-ír Bicep duó, az EDM DJ Flux Pavilion, az egyszemélyes Rhye zenekar, valamint két rapper: Lil Skies és Peewee Longway.

Bicep – Isles (Ninja Tune)

Az egyaránt belfasti illetőségű Andrew Ferguson és Matthew McBriar 2009-ben alapították Bicep nevű duójukat, immáron Londonban. A két jóbarát már gyerekkora óta ismerte egymást, és hasonló volt a zenei ízlésük: leginkább a chicagói house-ért, a detroiti technóért, illetve az italo discóért lelkesedtek. Cím nélküli 2017-es albumuk nagyszerű kritikákat gyűjtött be és bejutott a brit top 20-ba, most pedig bő három év elteltével megkapjuk a hasonlóan jó színvonalú folytatást. Az Isles amolyan otthon hallgatós, elmélyülős house dalokat tartalmaz.

Flux Pavilion – .wav (Circus Records)

Maradunk a brit elektronikánál: szintén ezen a héten jelenik meg a Flux Pavilion néven ismert Joshua Steele új lemeze. A 32 éves angol drum & bass DJ 2009 óta van jelen a zenei körforgásban, és saját elmondása szerint a Prodigy gyakorolta rá a legnagyobb hatást. Olyan neveknek készített már remixeket, mint a Jamiroquai, M.I.A. vagy a Faithless, és a Bicephez hasonlóan ő is a második albumával rukkol most elő. A .wav dalaiban számos vendég bukkan fel, akik közül a legmeglepőbb az indie-folkos Turin Brakes duó.

Lil Skies – Unbothered (All We Got / Atlantic / Warner)

Nincs pontos statisztikánk arról, hogy hány rapper használja a ’Lil’ szót a nevében – a Wikipedia vonatkozó szócikke 77 előadót említ, de valószínűleg három számjegyű összeg a végeredmény. A lista egyik jeles képviselője Lil Skies (polgári nevén Kimetrius Christopher Foose), Pennsylvaniából. A 22 éves (t)rapper legnagyobb kedvence egy másik Lil (Wayne), Unbothered című második albumán pedig vendégeskedik egy újabb Lil (Durk), de fontos megemlíteni Wiz Khalifa featuringelését is.

Peewee Longway – Longway Sinatra 2 (MPA Bandcamp / Empire)

A 36 éves georgiai rapper, Peewee Longway (eredeti nevén Quincy Lamont Williams) eddig két albumot tudhat maga mögött: 2015-ben jelent meg a Mr. Blue Benjamin című debüt, és ezt követte bő három évvel később a Money Mannel közösen jegyzett Long Money. Peewee a két nagylemez között kiadott egy Longway Sinatra című mixtape-et is, és ennek a folytatását hallgathatjuk meg most. Lil Skies lemezére visszautalva mindenképp ki kell hangsúlyoznunk, hogy a Longway Sinatra 2-n is vendégeskednek Lil nevű előadók (Baby, illetve Yachty).

Rhye – Home (Loma Vista / Concord / Universal)

Tíz évvel ezelőtt duóként indult a Rhye, de az első album után Robin Hannibal kilépett, így most már csak Mike Milosh tagja a projektnek. A kanadai énekes-zenész-producer három éves korától csellózni tanult, jazztanulmányokat folytatott egy egyetemen, belassult dalait pedig talán az alternatív R&B kategóriába lehetne besorolni. A Rhye eddigi lemezcímei mindig is egy szóból álltak (Woman, Blood, Spirit), és a most megjelent Home is ezt a hagyományt folytatja, valamint ennek is a borítóján egy rejtélyes hölgy látható.