Most szól:
Vezeti:
2021.02.12 Péntek . 17:03

A Filmklubban: Az a nap a tengerparton

Ian McEwan a brit kortárs irodalom egyik legnagyobb írója. A A Chesil-parton c. regényéből készült 2018-ban az Az a nap a tengerparton. A történet egy fiatal szerelmespárról szól, akik nászéjszakája nem úgy alakul, ahogy elképzelték - és ez az egész jövőjükre rányomja a bélyegét... Filmklub, M2 Petőfi Tv, vasárnap 21.05!

A Lady Bird és a Dunkirk színészeivel, Saoirse Ronannel és Billy Howle-lal készült  dráma Ian McEwan brit sztáríró magyarul is megjelent, On Chesil Beach (A Chesil-parton) című művének filmadaptációja, ami egy mindössze hat órát megélt házasság sztoriját mondja el.

Ian McEwan Booker-díjra jelölt regényét évekkel ezelőtt Sam Mendes (Amerikai szépség) és Mike Newell (Négy esküvő és egy temetés) is nagyvászonra akarta adaptálni, ám végül az elsőfilmes Dominic Cooke ülhetett a rendezői székbe.

Cooke ügyesen nyúlt az alapanyaghoz, de a rendezői debütálásának sikerét leginkább a két főszereplőjének köszönheti.

Tartalom:

1962 nyara. Florence (Saoirse Ronan – Brooklyn, Lady Bird) és Edward (Billy Howle – Dunkirk), a két tapasztalatlan fiatal mindennél jobban szereti egymást, ezért úgy döntenek, örökre összekötik életüket.

Ám a nászéjszaka korántsem úgy alakul, ahogy álmaikban elképzelték... A lány, férje iránt érzett szerelme ellenére sem tudja leküzdeni a testi kontaktusokkal kapcsolatos rettegését, így a nagy nap hatalmas veszekedésbe fullad.

Visszaemlékezéseikből megismerjük, hogyan pecsételődött meg sorsuk azon a napon, a tengerparton...

A film a kortárs brit irodalom egyik legnagyobb szerzője, Ian McEwan bestsellere alapján készült.

Ian Mc Ewan novellái, regényei, filmforgatókönyvei általában morális és lélektani kérdéseket feszegetnek. Napjaink metszően gúnyos erkölcsi elemzését adó művével, az Amszterdammal 1998-ban elnyerte a könyvvilág Oscar-díjának számító nagy-britanniai Booker Prize-t. Másik nagy sikere az Atonement c. regény és a belőle készült azonos című film (magyar címe Vágy és vezeklés),amely Golden Globe-díjas, BAFTA-díjas és többszörös Oscar-jelölt film lett  2008-ban.  Ian MacEwan az angolszász nyelvterület elismert írója, tagjai közé választotta a  Royal Society of Literature, a Royal Society of Arts, és az American Academy of Arts and Science is.

 

A Filmklubban Galán Géza vendége Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz.

Vajon milyen maradandó nyomokat okozhat egy emberben akár egy gyermekkori trauma? Meddig tart a hatása? Kihat-e a párkapcsolataira, a döntéseire, és befolyásolhatja-e egész életét? És meddig? És vajon mit tehet a trauma feldolgozása ( a hosszútávú hatások elkerülése) érdekében?  A film főszereplője mögött is egy ilyen probléma sejlik, és a rosszul elsült nászéjszaka a boldogságát is tönkreteszi. Érdekes kérdés még, hogy milyen jelentősége van napjainkban a nászéjszakának - és milyen előnyei, illetve hátrányai vannak annak, ha valaki a nászéjszakára tartogatja magát...

Filmklub, M2 Petőfi Tv, vasárnap 21.05!