Most szól:
Vezeti:
2021.02.15 Hétfő . 09:45

A 18 éves sakknagymester, Kozák Ádám

Hazánk legfiatalabb sakk nagymestere, Kozák Ádám még csak 18 éves, de már nemzetközileg is elismert sakkozóként tartják számon! Edzőjével a sakk-olimpiára készülnek, amihez szinte állandó gyakorlásra van szükség. Barátnőjével – aki szintén sakkmester- még utazás közben is fejben sakkoznak egymással... A sakknagymester élete - ma este az Én Vagyok Itt!-ben! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

Kozák Ádám 2019 augusztusában, 17 évesen csinálta meg nagymesteri vizsgáját.

Ezzel a szöveggel jelentette be a sikert fb-oldalán:

Köszönöm az edzőimnek (László Gonda  és Miklós Galyas)  akik az elmúlt években sokat tettek azért, hogy elérjem ezt a teljesítményt. Köszönöm, Olivér Mihóknak, akivel éveket sakkoztunk együtt, és nyomtuk, nyüstöltük a végjátékokat, és a mai napig, napi szinten tartjuk a kapcsolatot, és mára már barátomnak tudhatom, köszönöm Sergey Grigoriantsnak, akinek mindig voltak jótanácsai, hogyan tudnék fejleszteni a játékomon( remélhetőleg ezután is lesznek🙂) és végül, de nem utolsó sorban, köszönöm a családomnak, az iskolámnak az Europa2000-nek és a barátaimnak, akiknek a támogatása számomra mindennél többet jelent, és nélkülük nem sikerülhetett volna.

Kozák Ádámról egészen kicsi korában kiderült: a sakkhoz hatalmas tehetsége van. Ötévesen nagypapájától tanulta meg a lépéseket - és 2009-ben megnyerte az óvodások országos bajnokságát. Ráadásul a nyolcéveseket is maga mögé utasította, mikor megnyerta az  Aquaprofit–Anand Junior Kupa U8 korosztályos versenyét is. Kilencévesen az U10 bajnokságon lett első, 12 évesen pedig már az U16 korosztályos ifjúsági sakkolimpián a magyar válogatott tagja volt. 2015-ben, 13 évesen az U20 korosztályos junior magyar bajnokságon holtversenyben a 2–6. helyen végzett.Ennek az évnek a nyarán az Első Szombat verseny nagymestercsoportjában teljesítette először a nemzetközi mesteri normát. 2017-ben kapta meg a nemzetközi mester címet, és 2019-ben lett nagymester. Ebben az évben állami kitüntetést is kapott.

Ádám azóta is folyamatosan edz és versenyez. Ha épp nincs lehetőség személyes találkozásokra, akkor online.

Ádám célja a 2023-as sakkolimpia. Nem csoda, ha folyamatosan sakkozik - még fejben is. Nézd meg az Én Vagyok Itt!-ben, hogy él, hogyan edz és mit gondol a világról Magyarország legfiatalabb sakknagymestere!

 

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

További témáink még:

  • Megtörtént -  Nálunk láthatjátok először a DAL 2021 4. válogatójában fellépő LivingRoom  legújabb videoklipjét melyet versenydalukhoz készítettek!
  • Akusztik Legendák – A Péterfy Borival, Német Jucival és  Behumi Dórival kiegészült Budapest Bár koncertjét láthatjátok ma este az Akusztik színpadán!
  • Zuhanás! – Bemutatkozik a DAL 2021 4. válogatójának versenyzője, a Down for  wathewer!