Most szól:
Vezeti:
2021.02.19 Péntek . 08:23

Életveszélyes divattrendek - fűzőtől a higanyos kalapokig

Fullasztó fűzők, higannyal kikeményített kalapok, lángra lobbanó hajköltemények – halálos divattrendek. Borzongató divattörténet az Oscar-jelölt jelmeztervezővel Szakács Györgyivel, lányával Julival és Simonovics Ildikó divattörténésszel! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05.

A „Szépségért meg kell szenvedni“ – tartja a mondás, nem véletlen, hiszen voltak korok, amikor ez tényleg így volt. A leghosszabb időn át testeket sanyargató viselet a fűző volt. Már egyiptomi leletek közt is bukkatntak régészek olyan ruhadarabra,a mely a mell hangsúlyozása melletta  derék karcsúsítására törekedett. Európában a középkorban jelent meg a cotte - a felsőtest vonalát látni engedő hosszúujjú, kabát,  majd a 16. századtól került előtérbe a felsőtest vonalainak hangsúlyozása is. És megjelent a fűző.

A derekat karcsúsító, mellet kiemelő és a hátizmok dolgát könnytő ruhadarab sok változata terjedt el a kontinensen. Franciaországban az itáliából jött királyné, Medici Katalin sokat tett a ruhadarab  elterjedése érdekében az 1500-as évek közepén, mivel udvartartásában csak karcsú derekú hölgyek maradhattak. Angliában I. Erzsébet uralkodása alatt alakult ki az a trend, hogy az ideális homokóra-alak elérése érdekében már nem a testre szabták a ruhát, hanem a ruha formálta a testet. De a fűző igazi kínzóeszközzé a viktoriánus korban vált, az 1800-as éveben. Nagyon komoly merevítőrendszert "építettek be" az alsóneműbe, így képesek voltak bármilyen testre szó szerint ráerőltetni az ideális alakot.


Viktoriánus fűző szabadalmi rajza (Greg Edwards, 1890)

A viktoriánus-korban persze nem csak a halcsonttal merevített, darázsderekat kölcsönző alkalmi, báli fűzőt használták: külön fűzőt hordtak lovagláshoz, terhesség idején és utazáshoz. A báli alkalmi fűzőkben ugyanis a pihegésen túl nagyjából minden, mozgással járó tevékenység lehetetlen volt. A fűzőket ekkor annyira megszorították, hogy a nők csak tüdejük felső részébe voltak képesek levegőt venni, állandóan pihegtek - és részben a fűző miatt kényszerültek visszavonulni kora délután, hogy kipihenjék a ruhadarab okozta kínzó délelőttöt.

 

De nem csak a nők viseltek fűzőt. A fűző férfiak számára készített változatai egészségesebb darabok voltak, a tartás délcegebbé tételét szolgálták - és persze a pocakot is elrejtették. Ugyanakkor folytonos viselésük meggyengítette a rossz tartást sokszor okozó gyenge hátizmokat - így kontraproduktív volt, és hosszútávon függőséget okozott.

A kínzóeszköznek is beillő darab elterjedésével egyidőben, a viktoriánus korban készült el a fűző modern, hétköznapokban is mindenki által viselhető változata. Ezt nem férfi szabó, hanem egy nő álmodta meg Londonban. Roxey Ann Caplin 1851-ben szabadította meg a nőket a szenvedéstől, melyet a fűzőviselés okozzott. Caplin fűzője már idomult a női test anatómiájához és anélkül kölcsönzött nőies, elegáns megjelenést viselőjének, hogy szenvednie kellett volna a szépségért. És a divat ekkor már megérett a változásra: az új darab hatalmas sikert aratott.  Caplin volt az egyik első nő, aki találmányi szabadalmaiból tett szert vagyonra - halálakor 24 szabadalmi mintaoltalom birtokosa volt. 

Vajon ma milyen fűzőket készítenek a jelmeztervezők? És hogyan pótolhajták színpadon pl. a higannyal keményített kalapokat?

Az Én Vagyok Itt!-ből ma este megtudhatod! Divattörténet - a veszélyes trendek nyomában Dr. Simonovics Ildikó divattörténésszel és két jelmeztervezővel, az Oscar-díjra jelölt Szakács Györgyivel és lányával, Julival!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05.

További témáink még:

  • Egyetlen szó – Kardos-Horváth Janó, a Kaukázus frontembere élőben adja elő versenydalát
  • Hófödte táj, korabeli lovasszáánok – Fagyos, ám mesés pillanatokat töltöttünk a szilvásváradi ménesgazdaságban
  • A Michelin-csillagos éttermektől az útmenti kifőzdékig -  Vajda Pierre ételkritikussal a csillagokig vezető útról beszélgetünk
  • Maradnék -   Az otthon és a család fontosságáról énekel a Dal 2021 színpadán Balogh Eszter
  • Az ultimate szürkétől az illuminating sárgáig – Megmutatjuk, hogy használjuk az év színeit lakásunban!