Most szól:
Vezeti:
2021.02.24 Szerda . 10:33

Ufó a konyhában! - komposztrobot egy magyar startuptól

40 éves hotdogot és 25 éves salátát is találtak már szeméttelepeken - hiába lebomló, ott mégsem bomlik le mindig. De te is újrahasznosíthatod a konyhai hulladékot otthon - igen, még kert nélkül, a lakásban is! Egy magyar startup erre fejlesztett kis ufó-szerű robotja és a kis cég nagy tervei ma este az Én Vagyok Itt!-ben! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05!

Komposztálás lakásban? Egyszerű...még az ovisoknak is megy!

Egy magyar stratup, a Compocity szerint mindenki komposztálhatná zöldhulladékát a lakásában akár már most. És így nem kerülne a háztartási élelmiszerekből és organikus anyagokból származó hulladék 40 százaléka hasznosítatlanul a szeméttelepekre.... Tudtad, hogy ott sokszor le sem bomlik? A nem lebomló anyagok közt légmentesen elzárva amerikai kutatók találtak már  40 éves hotdogot is....

William L. Rathje és Cullen Murphy Amerika-szerte borzolták a kedélyeket először 92-ben  megjelent, de máig aktuális kötetükkel (2018-ban új előszóval újrakiadás készült) , melyben a szeméthez régészeti módszerekkel közelítve tartottak tükröt a modern nyugati civilizáció és életstílus elé. Szerintük a szemét jól körvonalazható képet ad egy-egy civilizációról, a mindennapi életről és a fogyasztási szokásokról. A szeméttelepeken végzett ásatásaik során egészen meglepő dolgokra és következtetésekre bukkantak - a 25 éves salátán vagy egy 1967-ben kidobott avokádón túl is. Merthogy mi lesz szemét? Ami már nem hasznos, és már nem értékes. De egykor az volt? Vagy lehet, hogy sosem volt az? Eldobható pelenkák mellett érintetlen ételt találni egyértelműen jelzi, hogy a kettő azonos értéket képvisel a jóléti társadalomban élők számára - ami elég megrázó, ha nem feledkezünk meg arról, hogy a Földön a mai napig vannak éhínség-sújtotta régiók. A kötet megjelenése felhívta a figyelmet arra, hogy a bolygó jóléti társadalmaiban gondosabban kellene bánnunk az erőforrásokkal és az újrahasznosításról sem szabad megfeledkezni - hogy ne kerüljön szemétre semmi, aminek kis ráfordítással meg lehetne őrizni az értékét.

 

Ma már bárki komposztálhat a konyhában is - erre a célra készített műanyag komposztálóba lehet gyűjteni a lebomló háztartási szemetet és starterkultúrával kezelve lehet belőle komposzt lakáskörülmények közt  is - ha  gondosan lezárjuk minden bepakolás után és időnként leeresztgetjük róla a folyadékot.

A  magyar stratup ökorobotjával ez a folyamat válna sokkal egyszerűbbé....már 10 robotjuk működik az országban -  olyan, mint amilyet a veszprémi ovisok is kipróbálhattak. A cég társalapítója és ügyvezetője, Pancsa Emese ma elmeséli, hogyan működik a Compocity - és mik a tervei a startupnak az innovációval!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05!

További témáink még:

  • Az első magyar nő, aki feljutott a Himalájára! Nedeczky Júlia 18 éve vágott neki először a hegynek, idén újra megpróbálná teljesíteni a távot. Sőt, a kalandjairól még filmet is tervez!
  • A pecázás különös módja – Már több ezer mágneshorgász van az országban, akik hobbijuk által még a természetes vizeket is tisztítják!
  • Harci eszközök, ahogyan őseink is csinálták! Pataky Szabi egy fegyverkovácstól lesi el a szakma alapjait!