Most szól:
Vezeti:
2021.02.27 Szombat . 09:03

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.02.26.)

Ezúttal is izgalmas újdonságokkal jelentkezünk: itt van a pszichedelikus rockban utazó King Gizzard & The Lizard Wizard, a shock-rocker Alice Cooper, az MMAMT művésznév alatt alkotó Egyedi Péter, az örökké kalapot viselő Paul Smith vezette Maxïmo Park, valamint Nick Cave és Warren Ellis közös lemeze.

Nick Cave & Warren Ellis – Carnage (Goliath / AWAL)

Az ausztrál énekes-dalszerző legenda Nick Cave már több közös filmzenét is jegyzett Bad Seeds-beli kollégájával, Warren Ellisszel, de ez az első alkalom, hogy ők ketten hagyományos stúdiólemezt készítettek. A Carnage lényegében mindenféle előzetes bejelentés nélkül érkezett meg a streamingszolgáltatókhoz, és ahogy Cave eddigi munkái, úgy ez sem okoz csalódást. Több dal (köztük a nyitó Hand Of God) még a Bad Seeds legutóbbi, Ghosteen című albumát idézi meg, de az album új utakra is merészkedik. Egész biztosan ott lesz az év végi listák élmezőnyében.

Alice Cooper – Detroit Stories (Edel / earMUSIC)

Vincent Furnier, vagy ahogy jóval többen ismerik, Alice Cooper a tökéletes bizonyíték arra, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan. A legendás shockrocker ezúttal szülővárosa, Detroit előtt tiszteleg, és ismét itt van vele Bob Ezrin producer, akivel már a hetvenes évek elején is együtt dolgozott. A Detroit Stories egy Velvet Underground feldolgozással, a Rock And Roll-lal nyit, és egy Bob Seger szerzeménnyel zárul (East Side Story), a többi viszont saját szerzemény. A szokásos hard rock elemek mellé beférkőzik a blues, a jazz és a soul is – az Alice Cooper diszkográfia egy újabb gyöngyszemmel gazdagodott.

King Gizzard & The Lizard Wizard – L.W. (KGLW)

Elképesztő mennyiségben zúdítja ránk lemezeit az ausztráliai pszichedelikus rockszíntér egyik élcsapata, a már nevében sem egyszerű King Gizzard & The Wizard Lizard. A hattagú brigád mindössze egy évtizeddel ezelőtt alakult, de már a 17. (!) albumánál tart – a 2017-es naptári évben öt nagylemezük is megjelent. A L.W. címre hallgató legújabb mű a tavalyi K.G. testvérpárja, a dalok többnyire a környezetvédelem témáját érintik, a zenészek pedig az eladások egytizedét környezetvédelmi célokra ajánlották fel.

Maxïmo Park – Nature Always Wins (Prolifica / PIAS)

Még egy zenekar, amely a szívén viseli a környezetünk sorsát – a newcastle-i illetőségű Maxïmo Park hetedik stúdiólemeze a Nature Always Wins címet kapta. A Paul Smith vezette csapat trió felállásúra zsugorodott a 2017-es Risk To Exist óta, és ez volt az oka annak, hogy az új albumra viszonylag sokat kellett várni. A környezetvédelem mellett a dalok másik ihletforrása a frontember kislánya volt. Az NME kritikusa szerint ez a csapat legjobb lemeze a 2005-ös bemutatkozás, a Certain Trigger óta.

MMAMT – II (szerzői kiadás)

Az MMAMT rövidítés egyrészt azt takarja, hogy „mindenkinek megvan a maga története”, másrészt pedig Egyedi Péter szólóprojektjének a kezdőbetűi. A pihenőn lévő Óriás zenekar frontembere 2019-ben jelentette meg első saját albumát, most pedig megkapjuk a szimplán II címre keresztelt folytatást. Péter a lemezen szinte minden zenei feladatot magára vállalt, a felvételek pedig egy közösségi finanszírozás keretein belül valósultak meg. „Ez a munka volt az, ami – a családom mellett – nagyjából életben tartott (...) a 2020-as évben”, mesélte a művész a dalok megszületéséről.