Most szól:
Vezeti:
×
2021.03.09 Kedd . 12:39

Hamarosan látható a Budapest Underground 4. epizódja!

Másfél év munka, 50 megszólaló - és igazi rock-életérzés a Budapest Underground-sorozat 4., rock epizódjában! A punk-hardcore, a hiphop, az elektronikus zene sztárjai után vajon milyen volt a rockerekkel emlékezni a kilencvenes évekre? Koltay Anna és Turán Eszter elmeséli ma este! Én Vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, 21:05.

Két éve készült ez a sorozat 3. része - és most itt a Budapest Underground 4. , rock- epizódja! Tudtad, hogy pl. a Tankcsapda tagjai hogyan kerültek az Auróra elé előzenekarként? És hogy milyen élmény volt Lukácséknak az első budapesti koncert - és ezzel együtt az első budapesti látogatás? Sokminden más mellett ez is kiderül majd a filmből, amelynek egyelőre csak a trailere nyilvános.

Milyen volt a kliencvenes évek hirtelen jött nagy szabadságmámorában zenészként pályát kezdeni? Mik voltak a legmenőbb helyek?  Hol lehetett a legjobb kazettákhoz hozzájutni - és hogy lehetett sokszorosítani, másolgatni, cserélgetni? A filmben olyan nagyágyúk emlékeznek vissza a kezdetekre, mint pl. a Tankcsapda, a Sex Acton vagy Nagy Feró. De nem csak ők: 50 megszólalóval dolgozott a stáb.

A film olyan városi csomópontokat érint, mint a Thrash-Mosh Klub, a Tüzesvíz, vagy épp a legendás Wigwam klub. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit, taglalja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait, al-műfajait és sajátosságait. Többek között arra keresi a választ, hogy a főváros, mint központ hogyan alakította a szubkultúrát, és milyen átjárás volt a vidéki rockerek és a budapesti közeg között. A BP Underground rock-metál epizódja, mint egyfajta korlenyomat, visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor virágzott az utcán lógás, az MTV Headbangers Ball tv-műsor, a másolt kazetta és mindenki a Metal Hammert bújta…

 

Hogyan alakultak ki az egyes műfajra jellemző sajátosságok, mi a különbség a death metálos és a melankólikus grunge hívő között? Vagy a thrash metált hogyan tudja valaki befogadni, és hogyan vált valaki anno glam rockerré? A társadalmi nézőpont is fókuszba kerül: van-e meghatározó szociológiai háttere annak, hogy ki milyen szubkultúrát választott?

Kik azok a ma is ismert arcok, akik központi figurák voltak, évtizedekkel később mit gondolnak a gyökereikről és mit vittek magukkal útravalóul? Néhányuknak mit jelent az, hogy ismeretlen underground zenészekből országosan ismertté váltak? Mit is jelent rockernek, vagy metálosnak lenni, vajon a zene szeretetén túl ez sokaknál egy életre szóló kötelék? Milyen ma az itthoni underground rock-metál közeg, van-e létjogosultsága, hangja és ereje a digitális világban?

Vajon hogyan ehetett forgatni a COVID ellenére - és mik voltak a forgatás legérdekesebb momentumai? Ki az 50 szereplő, aki a magyar rock kilencvenes éveiben segít eligazodni? Hogyan állt össze a film?  És hol lesz majd látható március 15-étől?

Turán Eszter és Koltay Anna ma este mindent elmesél!

Én Vagyok Itt! M2 Petőfi Tv, 21:05.

További témáink még:

  • A tömlővel és az ollóval is jól tudnak bánni! - Berettyóújfalu sztárfodrász tűzoltói, akiknek mindig jól áll a hajuk a sisak alatt!
  • Különleges állatok japán technikával  – Bajcsi-Nagy Balázs ötvösműhelyében!
  • Újragondolt megjelenés – a hímzés is lehet mai és menő! Mezei Evus megmutatja, hogyan!