Most szól:
Vezeti:
2021.03.20. Szombat 11:52

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.03.19.)

E heti albumválogatásunkban szerepel férfi szupersztár (Justin Bieber), női szupersztár (Lana Del Rey), filmzenével jelentkező kanadai sztárcsapat (Arcade Fire), amerikai jazz-funk énekes-zongorista (Harry Connick Jr.) és dél-afrikai dalszerző-énekesnő (Alice Phoebe Lou). A lemezcímekre kattintva az albumok meghallgathatók.

Arcade Fire & Owen Pallett – Her (Original Score) (Milan / Sony)

Több mint hét éve már, hogy bemutatásra került A nő (Her) című film, Spike Jonze rendezésében, Joaquin Phoenix és Scarlett Johansson főszereplésével. A filmzene megjelenésére viszont egészen mostanáig kellett várni – annak ellenére, hogy anno ebben a kategóriában is bezsebelt A nő egy Oscar-jelölést. A score az Arcade Fire zenekar, illetve azon belül elsősorban Will Butler frontember nevéhez fűződik, aki az együttes vonóstémáiért felelős Owen Pallett-tel közösen dolgozta ki a zenei témákat a filmhez. Amit ezen a lemezen hallhatunk, az igencsak messze áll az Arcade Fire art rockos, indie-s világától: belassult, ambientes, billentyűközpontú muzsikát kapunk.

Justin Bieber – Justice (Def Jam / Universal)

Justin Bieber hatodik stúdióalbumán a 2020-as R&B-s kitekintés után visszatért a popos hangzáshoz. A Justice alaptézise az, hogy ezekben a nehéz időkben mindenki megtalálja a maga igazságát és lelki békéjét. A vallomások sorában Justin őszintén beszél fiatalkorának legnagyobb hibáiról, és arról, hogy a mai napig nem érzi magát elég jónak – ez a bizonytalanság pedig a szerelmes dalaiban is folyamatosan jelen van. Bár műfajaiban egy viszonylag széles skálát bejáró, 16 számos lemezről beszélünk, a tropical house-tól (Love You Different), a ’80-as évek újhullámos popján át (Die For You feat. Dominic Fike), a rockos beatekig (Ghost) szinte mindent megtalálunk; az átütő, rádiós sikerdal valamiért hiányzik a Justice-ról.

Harry Connick, Jr. – Alone With My Faith (Universal)

Mifelénk talán nem számít olyan híresnek, de Amerikában óriási sztár Harry Connick Jr. A Grammy-díjas amerikai dalszerző-énekes-zongorista közel 30 millió eladott lemezzel büszkélkedhet, és a zenei karrierje mellett színészként is bizonyított már olyan filmekben, mint a Tökéletes másolat, A függetlenség napja, a P.S. I Love You vagy a pár hete bemutatott Fear Of Rain. Már tízévesen lemezt adott ki, dalaiban pedig olyan műfajokba kalandozik, mint a jazz, az easy listening, a funk vagy a swing. Vallásos tematikájú, saját szerzeményeket és feldolgozásokat is tartalmazó új albumát (Alone With My Faith) teljesen egyedül készítette.

Lana Del Rey – Chemtrails Over The Country Club (Interscope / Universal)

Lassacskán 10 éve annak, hogy Lana Del Rey sejtelmes, búgó hangjával és balladáival betört a zeneiparba. Hetedik nagylemezét, a  Chemtrails Over The Country Clubot vintage, filmzenés hangzás és vontatott dallamvezetések jellemzik. Az album talán egyik legnagyobb meglepetése, hogy a jól megszokott melódiákon túl néhány dalban visszatekint az első album hangzásvilágára, autotune-t használ, és hip-hopos elemeket emel be. Ahogy Lana a Dance Till We Die-ban is énekli, az új szerzeményekre tagadhatatlan hatással volt Joan Baez és Stevie Nicks, ahogy Joni Mitchell is, akinek For Free című dalát albumzáróként fel is dolgozta. Az új lemezt Lana azoknak a rajongóknak ajánlja, akik elég vadak ahhoz, hogy kitörjenek a kiszámítható vidéki életből, és végre a szívükre hallgassanak.

Alice Phoebe Lou – Glow (szerzői kiadás)

Ha Dél-Afrika és popzene, akkor szinte mindenkinek a Die Antwoord ugrik be elsőre, de jó esély mutatkozik rá, hogy hamarosan Alice Phoebe Lou nevét is sokan emlegetik majd. A 27 éves dalszerző-énekesnő először zongorán, majd gitáron tanult meg játszani, dolgozott koncertfotósként és tűztáncosként, Berlinben huzamosabb ideig utcazenélt, majd 2014-től elkezdte kiadni bluesos, jazzes, soulos, indie-s ihletésű dalait. Orbit című bemutatkozó lemeze 2016-ban jelent meg, ezt követte három év múlva a Paper Castles címre hallgató folytatás, most pedig itt a harmadik albuma, a Glow. A művésznő saját bevallása szerint ez az eddigi legőszintébb munkája.