Most szól:
Vezeti:
×
2021.04.18 Vasárnap . 08:22

Wigwam, Fekete lyuk, Süss fel nap: ha emlékszel ezekre a helyekre, akkor ez a film neked szól!

A BP Underground dokumentumfilm-sorozat készítői ismét nagy fába vágták a fejszéjüket: ezúttal a ’90es és 2000-es évek budapesti rockzenei életét térképezték fel. Ahogy a korábbi epizódoknál (hardcore/punk, hip hop, elektronikus zene), úgy a mostaninál is arra törekedett a Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros, hogy a lehető legátfogóbb képet adja a szcénáról. A végeredmény 2x80 percnyi tömény rock&roll! 🤘

Aki ebben az időszakban volt tinédzser, vagy fiatal felnőtt, valószínűleg nosztalgiaérzés fogja el, miközben nézi a kétrészes filmet. A korszak ikonikus alakjai elevenítik fel az emlékeiket olyan kultikus helyekről és klubokról, mint a Fekete lyuk, a Süss fel nap, a Wigwam, a Totalcar, vagy a Pecsa. Lelkesen sztorizgatnak kalandos, Zsigulis turnékról, ma már vállalhatatlannak talált imidzsről, apu által varrt fellépőruháról, csajozásokról, „ereszdelahajam” bulikról, de emellett kendőzetlen őszinteséggel mesélnek a túlzásba vitt rock&roll-életérzés árnyoldalairól is.

A BP Underground Rock epizód bemutatja a kiterjedt zenei szcéna különböző irányzatait, a trendszettereket (Metal Hammer magazin, MTV Headbangers Ball, Garázs rádióműsor), szóba kerül a vidéki zenekarok fővároshoz való viszonya, és a női zenészek elfogadottsága ebben az alapvetően macsó közegben. De kikacsint a film a jelenre is, azaz, hogy kik az új zászlóvivők a hazai rockzenében, és van-e létjogosultsága, hangja, ereje a kemény műfajoknak a mai digitális világban.

Az alkotók, Anna és Eszter számára ez a mostani rock epizód volt a legnagyobb falat: nemcsak a téma szerteágazó jellege, hanem személyes érintettségük miatt is. Saját bevallásuk szerint a rockzene a szívük csücske, ez a legkedvesebb közeg a számukra, ami egyszerre jelentett előnyt és hátrányt is. Hogy miért? Erről is mesélt Koltay Anna ’Hétvége Petőfivel’ című műsorunkban, Péczeli Dórinak:


Koltay Anna - Hétvége Petőfivel

 

A kétrészes dokumentumfilm a Cinego platformon látható, ahol most már a korábbi BP Underground-filmek (hardcore/punk-, hip hop, elektronikus zene) is elérhetőek.