Most szól:
Vezeti:
×
2021.04.22 Csütörtök . 10:16

Föld Napja - klímakutatás, filmmaraton és méhek az Én Vagyok Itt!-ben!

Hogyan segítsd a méheket, hogy megálljon a populáció drámai csökkenése? Egyénenként mit tehetünk a klímaváltozás megállítása érdekében? És hogy alakított a folyamaton a világjárvány? Kik voltak a legjobbak az idei Shot4Earth filmmaratonon - és hogyan jutott a verseny híre Spielberg fülébe? Természetvédő, klímakutató és környezettudatos filmek ma este, a Föld Napján az Én vagyok Itt!-ben! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05!

Tudtad, hogy már Einsteint is foglalkoztatták a méhek? Úgy számolt, hogy a méhek kihalása esetén az emberiség is négy éven belül kihalna. Az Eartwatch természetvédelmi intézet korábban a Föld legfontosabb élőlényének nyilvánította a méheket, melyektől a bolygó mezőgazdaságának közel háromnegyede függ.

Az elmúlt évtizedekben a méhpopuláció mégis drasztikusan - 90%-kal csökkent Európa-szerte. Ez valóban végzetes lehet a mezőgazdaság számára. Európa-szinten összefogtak a természetvédők és agárszakemberek, hogy megállítsák a folyamatot. Ez a Mentsük meg a méheket és a gazdákat!”  összefogás. Ma este az Én Vagyok Itt!-ben Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője elmondja majd, mit tehetünk saját balkonunkban,  kertünkben a méhpopuláció növekedéséért! Te tudod, milyen növényekből lesz jó méhlegelő?


Image by Myriams-Fotos from Pixabay

A klímaváltozásról rengeteget hallunk - és furcsa, de a COVID járványnak van ebből a szempontból pozitív hozadéka: Indiában látták a Himalája csúcsait Punjab városaiból is, annyira kitisztult a levegő, egyes helyeken pedig újra megjelenetek korábban eltűnt állatok. A kisebb volumenű ipari termelés, a közlekedés intenzitásának csökkenése és a fogyasztáscsökkenés mind kedvezően hatottak a klímára - de korántsem vagyunk még kint a vízből.


Image by Gerhard G. from Pixabay

Ürge-Vorsatz Diána ma este az Én Vagyok Itt!-ben elmondja majd, mekkora valójában a klímaváltozás egészét tekintve 2020 és 2021 járványos időszakának hatása - és hogy mi az, amit az emberiség megtanulhatott ezidő alatt - és hosszútávon is segíthet a globális felmelegedés megállításában.

2004 óta szervezik meg a Shot4Earth - Forgass a Földért a versenyt, amelyen 24 óra leforgása alatt kell egy teljes filmet elkészítenie a résztvevőknek. Az esemény 2013 óta szorosan kapcsolódik a Föld Napjához - a tematika  a környezettudatos gondolkodás. Nézz bele a legjobb filmekbe az Én Vagyok Itt!-ben és hallgasd meg Kindl Gábort, a Forgass a Földért Filmmaraton megálmodóját és Dr. Tóth Tamást, az Energetikai Hivatal elnökhelyettesét a versenyről, a környezettudatossűgról. Vajon hogyan nőtte ki magát ez a magyar kezdeményezés olyannyira, hogy már maga Steven Spielberg is tud róla? Válaszok az Én Vagyok Itt!-ben!

 Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05!

További témáink még:

  • Segítő jóbarátok! – Megmutatjuk, hogyan lesznek a cuki labrador kölykökből, profi vakvezető kutyák!
  • MoJazzter – Egy jazz projekt, amelyben a gitáros-hippi Takáts Eszter új arcát mutatja meg!
cover: Image by enriquelopezgarre from Pixabay