Most szól:
Vezeti:
×
2021.04.27 Kedd . 14:33

A Mars terraformálása - magyar tudósok növényszállító rakétáival!

Növényszállító rakétakapszulákkal juttatna földi talajmikrobákat és növényeket a Marsra egy magyar kutató! Ötletével a Mars terraformálása nem scifi, hanem a közeljövő realitása is lehet! Részletek ma este az Én Vagyok Itt!-ben prof Dr. Mátyás Bencétől! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05!

Miért nincsenek növények a  Marson? Mert kevés a fény ( a földinek kevesebb, mint a fele) és hideg van ( az átlaghőmérséklet -32 Celsius ). Igaz, hogy vannak területek, ahol nappal akár 20 Celsius is lehet - de máshol a kis nyomás miatt kicsapódó széndioxid-havat találhatunk (- 125 fokon már előáll a jelenség.)Ugyanakkor van víz: a sarki jégsapkák részben széndioxidból, részben vízből állnak.

Hogyan lehetne a földihez hasonlóvá tenni a marsi klímát - azaz terraformálni a Marsot? A kutatók szerint ebben a növények lehetnének segítségünkre, amelyek eleinte szén-dioxiddal, de később oxigénnel dúsítanák a légkört.  De hogyan?  Egy magyar professzor, Dr. Mátyás Bence ezen dolgozik csapatával a Genesis Sustainable Future Ltd-ben. Nem erdőtelepítésre kell gondolni elsőként, hanem mikrobákra.

" A Mars meghódításának lehetséges eszközeként fejlesztjük ki a Genesis 1:11 rakétakapszulákat, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatású gázok marsi légkörbe történő kibocsátásához, a regolitba ültetett és injektált növények és mikrobák révén. Magasan fejlett organizmusokat, például növényeket, mint gazdaszervezetet használunk földi talajmikróbák a Mars talajába történő injektálásához, egy részlegesen-zárt, hőszigetelt rendszerből. Az utóbbi lehetővé teszi az odaszállított mikroorganizmusok túlélését, hosszabb időn át mintha csak bakteriális és archaea sejteket használnánk, makroszkopikus organizmusok nélkül."

Nem érted egészen pontosan? Ma este az Én Vagyok Itt!-ben Prof. Dr Mátyás Bence elmagyarázza - ahogyan az is kiderül, hogyan került csapatával a világ élvonalába a Mars terraformálásáról szóló elképzelésével!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05.

További témáink még:

  • Platon Karataev – Három dalos session videóval búcsúzik tavalyi albumától a zenekar. A stúdióban a banda megújulásáról is beszélgetünk!
  • Megnyílt a Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton – A látogatók közel 13 ezer növénnyel ismerkedhetnek a helyszínen, ebből csak tulipánból legalább 40 fajta kinyílt már!
  • Újabb Foo Fighters videó az ötödikes Tóth Csanádtól! – A fiatal zenész tanuló most a Rope c. dalt játszotta el.
  • Az ország utolsó hagyományos kaptafa készítője – Berta Kálmán műhelyében családi hagyományok alapján, fából készülnek a cipőgyártáshoz használatos eszközök!
  • Nem csak tea, főzelék is készülhet belőle! - Riportereink kesztyűt ragadtak és megszedték a zsákjaikat csalánnal!