Most szól:
Vezeti:
2021.05.03 Hétfő . 10:00

It is open - Mózes Tamara és Kaltenecker Zsolt új klipje!

Belső utazás, csodás mood-klip és magával ragadó zene! Hogyan lesz egy élő fellépésből 13 perces, időtlen szépséget és nyugalmat árasztó, belső utazásra csábító klip? Az Én Vagyok Itt!-ben Mózes Tamara és Kaltenecker Zsolt! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

Varázslatos téli, havas világ, jégvirágok és lassú, finom elmerülés a valószerűtlen, nyugodt szépségben. Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara mood-klipje igazi időtlen utazásra visz.

Mózes Tamara és Kaltenecker Zsolt 2017-ben egy jazz-elektro együttesben találkoztak, amelyben már akkor több dalt is komponáltak együtt. Ezután kezdtek közös projektbe, amely dalait billentyűre és énekre írják angol vagy francia szöveggel. A duó debütfellépését a  BMC Opus Jazz Clubban tartották, nagy sikerrel. Zenei világuk a jazz, pop, a rock és az elektronikus hangok érdekes keverékéből épül fel, progresszív zenei elemekkel - és sok improvizációval.

Ma este az Én Vagyok Itt!-ben Zsolt személyesen, Tamara pedig neten át, Brüsszelből mesél a közös munkáról, és arról, hogy milyen volt számukra az a belső utazás, amelynek eredményeképp megszületett a dal és  a klip.

Zsolt korábban így írt erről :

„A számhoz eredetileg csak néhány ütemet fixáltunk vázlatszerűen, mert inkább improvizációnak szántuk. Aztán a koncerten egy 13 perces, erős ívre épülő dal lett belőle, amit meghallgatva azt éreztük, hogy ebben a repülésben biztos más is szívesen részt venne. Az egész egy szürreális, Tarkovszkijt idéző, álomszerű üzenet, mintha benéznénk egy tükör mögé, mintha meglátnánk valami nem megfoghatót, a mindannyiunkat összekötő láthatatlan szálakat.”

Mózes Tamara zongoraművészként diplomázott a budapesti Zeneakadémián, majd Párizsban ill. Belgiumban folytatta tanulmányait, jazzének- és improvizáció szakon. 2011-ben a Francia Állam ösztöndíjasa, 2015-ben a Magyar Állam Lakatos Ablakos Dezső jazz-ösztöndíjasa. Később mestere lett a londoni énekes-zongorista Pete Churchill. Első lemeze a 2007-es Diplomakoncert, azóta 4 további albumot jelentetett meg - az utolsót (Cross Folk) tavaly. Két ízben (2017 és 2019) is elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap zeneszerzői ösztöndíját. Zenekarok: Tamarazene, Mózes Tamara Quartet, Mózes Tamara-Nagy János Duó

 

Kaltenecker Zsolt klasszikus zenei tanulmányait nyolcévesen kezdte. Eleinte zongora- és énektanárnő nagymamája gyakorolt vele, majd az improvizáció és a komponálás felé fordult. Gimnazista korában  rockzenekarban játszott. A jazz akkor kezdte érdekelni, mikor  meghallotta Keith Jarrett kölni koncertjét és Chick Corea Electric Bandjét.   1996-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-zongora szakán, az év őszén pedig New Yorkban Jaki Byardnél tanult magánúton. Első lemeze, az Ivory Tower 1997-ben jelent meg, a második, a 99-es Songs from the 20th Century pedig az Év Jazzlemeze díjat kapta. Ezután szinte minden évben megjelent albuma. Koncertezett Európa-szerte és lemezei megjelennek Japánban is. 2003 óta egyre többet játszik elektronikus billentyűs hangszereken és ma már a szintetizátort tekinti fő hangszerének. Zenekarai:  Special Providence, a Lantos Zoltán Mirrorworld,  1705.

 

További részletek ma este Kaltenecker Zsolttól és  Mózes Tamarától az Én vagyok Itt!-ben!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

További témáink még:

  • Tavasztól harapnak igazán a pontyok – Fiatal horgászok mutatják meg, mit érdemes a csalira tenni, ha nagy fogást szeretnénk
  • Még fűtés és klíma is van benne – Riporterünk intelligens kutyaházakat tesztel négylábú kedvencével
  • Újra gondolt bulis dalok és az elmaradhatatlan csikidám életérzés – Az Akusztik Legendák színpadán Szikora Róbert és az R-Go
  • Parafrázisok – Fazakas Júlia színművész szabadtéri kiállítása a Hunyadi téren