Most szól:
Vezeti:
×
2021.05.04 Kedd . 10:22

May the 4th be with You! - Margaret Thatchertől a Sith-ekig!

Mi köze Margaret Thatchernek és Boris Johnsonnak a Star Wars-hoz? Hogy szól harsonazenekar előadásában a film zenéje? Mit várhatunk a 9 új Star Wars filmtől, sorozattól és spinofftól? És hogy ünnepel az idén 15 éves 501-es Légió? Star Wars nap az Én Vagyok Itt!-ben! Én vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

May the Fourth be with you,”(Május 4-e legyen veled!) - ahelyett, hogy  “May the Force be with you,” (az Erő legyen Veled!). Angolszász nyelvterületen elég csak egy kis hangzás-, és írásbeli eltérés - és máris megnyílik a lehetőség egy szóvicc - és nem mellesleg egy, világszinten idén tizedszer megrendezett  ünnepsorozat előtt! És tudtad, hogy mindez a brit Konzervatív Párt anonim kreatívjainak és az Iron Ladynek,  azaz Margaret Thatchernek köszönhető?

A május 4-ét említő spelling először 1979-ben a The London Evening News -ban tűnt fel - 1979. május 4-én. És még nem a Csillagok Háborúját ünnepelték vele, hanem az aznap hivatalba lépő új elnök,  Margaret Thatcher kapta a mondatot gratulációként és jókívánságként pártjától, a Konzervatív Párttól egy fizetett politikai hirdetésben: “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.”

A Star Wars napot mégsem 1979 óta ünneplik a rajongók - holott Lucas első filmje 1977-ben már elkészült - hanem 2011 óta. Elsőként egy kanadai moziban, a Toronto Underground Cinemá-ban gyűltek össze 2011 május 4-én a rajongók és cosplayesek ünnepelni és filmeket nézni. Az eseményt Sean Ward és Alice Quinn szervezte, volt itt játék (Original Trilogy Trivia Game Show), jelmezverseny és levetítették a neten található legjobb tribute-filmeket, mash-upokat, paródiákat és remixeket - nagyvásznon. Majd 2012-ben, mikor a Disney megvette a Lucasfilmet és vele a Star Wars-birodalom franchise jogait, jó üzleti lehetőséget szimatolva a dologban, deklaráltan kihirdették, hogy május 4-e a Star Wars napja. És a világ beszállt az ünneplésbe. Már a NASA is.

2012-ben a brit politika is felelevenítette a Star Wars kontextust: a Thatcherhez hasonlóan szintén konzervatív párti Boris Johnson londoni polgármester-választáson aratott második győzelme után tartott első beszédét  is a ‘May the force be with you' fordulattal zárta. (A választást amúgy május 3-án tartották.) És a rajongók azóta sem felejtették el neki ezt - még tavalyelőtt is készült az egy operatőrt önkéntelen kézmozdulattal megijesztő Johnsonról Star Wars mém - miniszterelnökké választása után 2 nappal.

Érdekesség, hogy a május 4-e utáni nap, május 5-e is ünnep a Star Wars Univerzumban: a rajongói hagyományok szerint ez az "Ötödike Bosszúja" - "Revenge of the Fifth" - ami szintén spellingen alapuló szóvicc: a  Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith címre utalva. Május 5-én a rajongók a Sith Lordokat - vagyis a Sötét Oldalt idézik meg, elevenítik fel.

És hogy az Én Vagyok Itt!-ben ma, május 4-én mire számíthatsz? Igazi Star Wars ünnepre! Itt lesz az 501-es Légió, amely idén ünnepli fennállásának 15.évét - és jótékonyságban jeleskedik. Itt lesz Dudás Viktor filmszakértő, aki az új Star Wars filmekről, sorozatokról és spin-offokról mesél, amelyekből már 9 készítését jelentette be a Disney. És lesz Star Wars- zenei vonatkozásban - merthogy a Szeged Trombone Ensemble harsonásait is megihlette a film.

Tarts ma este az Én vagyok Itt!-tel! May the 4th be with You!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

További témáink még:

  • Profi sportoló és családanya – Póta Georgina asztaliteniszező bajnok most a tokiói olimpiára készül
  • Spenót, borsófőzelék és csilisbab... Sabján Adrienn műhelyében főételekre megtévesztésig hasonlító édes alkotások készülnek.
  • Talán – A remény és a sokszínűség is megjelenik a Roy és Ádám Trió új dalában