Most szól:
Vezeti:
×
2021.05.07 Péntek . 16:43

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.05.07.)

Mai frisslemezes előadóink: az egyaránt debütalbummal jelentkező dodie és a Squid, az egyaránt a második lemezével előrukkoló Rag’n’Bone Man és Bebe Rexha, valamint egy veterán csapat, a sztahanovisták módjára dolgozó Weezer. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatóak.

dodie – Build A Problem (Sony)

Dorothy Miranda Clark, vagy ahogy jóval többen ismerik, dodie, egy igazi YouTube szenzáció. Rengeteg videót töltött fel már magáról az elmúlt bő egy évtizedben, eleinte feldolgozásokat (olyan előadóktól, mint Adele, Elton John, a Beatles, Katy Perry vagy Ed Sheeran), egy ideje viszont már saját dalokat is szerez. A 26 éves angol énekesnő mostanra készült el debütáló nagylemezével, mely a Build A Problem címre hallgat, és amely 12, minimalista hangszerelésű, csendes dalt tartalmaz. Bizonytalan, de őszinte dalok hallhatóak az albumon – ezek a művésznő saját szavai, és valóban, egy szemernyi kétségünk sem lehet.

Rag’n’Bone Man – Life By Misadventure (Columbia / Sony)

Rengetegen várták már a 2017-es Human (mely nem csak az album, hanem az azt tartalmazó megasláger címe is volt) folytatását, mely most végre megérkezett. Rory Charles Graham aka Rag’n’Bone Man a Tennessee államban rögzített Life By Misadventure-ön is melankolikus, bluesos/soulos balladákat énekel, és sikerrel hozza az első lemez szintjét. A lemez egyik csúcspontja a P!nkkel közösen előadott Anywhere Away From Here, mely arról szól, hogy az ember szívesen menekül a kellemetlen szituációkból. További telitalálatok a lemezen: All You Ever Wanted, Talking To Myself, Lightyears.

Bebe Rexha – Better Mistakes (Warner)

Bebe Rexha egy igazi vérbeli popsztár. Az albán származású amerikai énekesnő olyan hatalmas slágereket tudhat maga mögött, mint a Hey Mama, a Meant To Be, Say My Name vagy az In The Name Of Love. Kislemezeket 2014-től kezdett kiadni, első albuma (Expectations) pedig három évvel ezelőtt jelent meg. A Better Mistakes című második nagylemezzel kapcsolatban természetesen az az egyik legfontosabb kérdés, hogy kik a közreműködők. Itt van Ty Dolla $ign, Doja Cat, Rick Ross, a reggaeton sztár Lunay, a mindenre kapható Travis Barker (blink-182), és hogy ne legyen hiányérzetünk, fícsöringel egy Lil előnevű rapper is (Lil Uzi Vert).

Squid – Bright Green Field (Warp Records)

Újabb reménység a brit gitárzenei fronton a dél-angliai Brightonban alakult Squid. A Wikipedia meghatározása szerint poszt-punkot játszanak, de ennél jóval összetettebb a zenéjük (megfigyelhetőek benne például jazzes és krautrockos hatások), és ami a legérdekesebb, hogy az énekesi posztot az az Ollie Judge tölti be, aki egyben a csapat dobosa is. Még egy kis kiegészítés: Judge a sprechgesang nevű stílust műveli, ami valahol az éneklés, a dumálás és az óbégatás közötti szürkületi zónában található. A mai napon jelent meg Squidék bemutatkozó lemeze, Bright Green Field címmel, Dan Carey produceri segédletével. A dobos-frontember szerint sötétebbre sikeredett, mint a korábbi megjelenéseik.

Weezer – Van Weezer (Crush / Warner)

Körülbelül három hónapja mutattuk be az OK Human című legutóbbi Weezer albumot, és már akkor jeleztük, hogy a kaliforniai geek-rock zenekar nagyon hamar elő fog rukkolni a folytatással. Rivers Cuomo frontember és társai tartották a szavukat, ugyanis mától már elérhető legújabb nagylemezük, mely a Van Weezer címet kapta. Közvetlen elődjéhez képest zeneileg inkább a klasszikus rock irányába kalandozik, hiszen olyan együttesek hatottak rá, mint a Black Sabbath, a Metallica és a Van Halen (innen is a lemezcím). Ami pedig a Weezer korábbi munkásságát illeti, leginkább a Blue Albumhoz és a Maladroithoz lehet hasonlítani a hangzását.