Most szól:
Vezeti:
×
2021.05.10 Hétfő . 10:06

A cigánycsuktól a házi hangyafarmig!

Madarak és Fák Napja az Én Vagyok Itt!-ben! Orbán Zoltán, a Madártani Egyesület szóvivője segít, hogy mostantól megismerd a cigánycsukot, és elmondja, mit tehetsz, hogy ne érezzék magukat veszélyben és ne támadjanak rád a fiókáikat védelmező dolmányos varjak egy városi parkban! Pataki Szabi környezettudatos térképpel járja be Budapestet, mutatunk házi hangyafarmot a nappaliban és megismerheted az ország legfiatalabb mestersolymászát is! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

Magyarországon először 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg a Madarak és Fák Napját. Országszerte 1906 óta ünnepeljük - Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter ekkor írta elő körrendeletben, hogy  a népiskolákban a tanító évente egy napot szenteljen arra, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.


gr. Apponyi Albert

Ma este, a Madarak és Fák Napján az Én Vagyok Itt!-ben a Madártani Egyesület szóvivőjvel beszélgetünk. Tudtad, hogy a dolmányos varjak tavasztól kb.  június közepéig, a  fiókareptetési időszakban védik legintenzívebben kicsinyeiket? Ekkor fordulhat elő, hogy a városi parkban akár kutyánkra vagy ránk is támadhatnak, ha veszélyben érzik fiókáikat. Mit tehetünk, hogy ne ijesszük meg őket annyira, hogy úgy érezzék: veszélyt jelentünk a fiókákra?

AMadártani Egyesület nemrégiben a hamvas rétihéják megismerése és védelme érdekében indított kampányt.

Miért fogyatkozhatott meg a  hamvas rétihéja-populáció? Mit tehetünk a faj védelme érdekében? És ha már veszélyeztetett madárfajok: vajon mi a helyzet a régebb óta védelemre szoruló fecskékkel 2021-ben?  És persze Orbán Zoltán bemutatja majd az Év Madarát, a cigánycsukot is.

"Ezek a madarak a zárt erdők kivételével mindenütt előfordulnak Magyarországon.  hazánkban. Kedvelt élőhelyeik a bokros domboldalak, legelők, rétek, a füves árokpartok, felhagyott szőlőtáblák. Leggyakrabban magas kórók és bokrok csúcsán, kerítésoszlopok tetején üldögélve találkozhatunk vele. Apró pókokból, hernyókból álló táplálékát a növényzet csúcsáról, vártáról lerepülve többnyire a talajon fogja meg, de elkapja az alacsonyan repülő rovarokat is. "

Az idézet a cigánycsuknak készített interaktív gyerek-website-ról való,melyet nemrégiben tett közzé a Madártani Egyesület. A gyerekek még a madár hangját is meghallgathatják a site-on.

A  környezettudatos városi életmóddal is foglalkozunk a Madarak és Fák Napján:  a tudatos városlakókat ismerhetsz meg, akik tippeket is adnak arra, hogyan lehet "zöld" akár a  nagyvárosi életforma is!  Számtalan lehetőség adódik Budapesten is, amit három fiatal egy térképen rendszerezett. Pataky Szabi  a Green Guide térkép megálmodóival gurult el néhány helyre, hogy kizöldítsék a napját!


Photo by Peter F. Wolf on Unsplash

Háziállatok - kis helyen? Akár több száz? Igen! Megnézheted velünk Magyarország egyetlen hangyafarmját, és megismerheted a hangyák gazdáját, Bakos Ádámot, aki már 8 éve, 2013 óta foglalkozik a rovarokkal.

És megismerheted az ország legfiatalabb mestersolymászát is: Gasztonyi Dánielt. Dani már kisgyermekkora óta solymászkodik, sőt, nemrég tenyésztő is lett. A család kertje tele van madarakkal - de nem az énekesek csicsergésétől hangos, hanem  főként vándorsólymokkal, sasokkal és baglyokkal találkozhattok.

Ünnepeld a Madarak és Fák Napját ma este az Én Vagyok Itt!-tel!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi tv, 21:05.

További témáink még:

  • ÉSTE – Az Akusztik színpadán ma este Süle Zsolt és Trócsányi Gergő énekel
  • Milyen tűzifát gyűjtsünk és hogyan válasszuk ki a megfelelő tűzrakó helyet? Bográcsozós kisokos az „Én vagyok itt”-ben!
  • Én – Rémálom ihlette az Elefánt új animációs videóklipjét
cover: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:European_Stonechat.jpg