Most szól:
Vezeti:
×
2021.05.16 Vasárnap . 12:39

Europe in Concert: Jack Savoretti

Június 25-én jelenik meg a brit énekes-zeneszerző új albuma, az Europiana! Mielőtt élőben hallhatod ezeket a dalokat is koncerten, nosztalgiázz az M2 Petőfi tv-vel - és nézd meg Jack Savorettit színpadon - az Europe in Concert sorozatban! Europe in Concert: Jack Savoretti. M2 Petőfi Tv, vasárnap 23:45.

Giovanni Edgar Charles Galletto-Savoretti angol énekes, dalszerző. Westminsterben született olasz apától és félig német, félig lengyel anyától. Londonban nőtt fel, majd Svájcba, Luganoba költözött a család. Svájcban amerikai iskolába járt.

Kamaszként csak a  költészet érdekelte. Ahogy ő fogalmaz:

"Legszívesebben folyamatosan hátam egy fának támasztva írtam volna a noteszembe, a fellegekben jártam. Az írás létszükséglet volt számomra, egyfajta párbeszédet folytattam ebben a formában a világgal. "

Amikor édesanyjától egy gitárt kapott ajándékba, hogy zenésítse meg pár versét és így juttassa el őket a közönséghez, elsőre nem is értette mit akar a kedves mama:

"Miért hallgatna valaki zenét, mikor olvashatna is verseket? " 

De aztán mégiscsak belevágott. 16 évesen kezdett gitározni. Hamarosan két duettet is írt Shelly Poole-lal. Az Anyday now és a Hope szerepelt is később Poole első albumán, a Hard Time for the Dreamer -en (2005).

Jack-et 18 évesen szerződtete le a   De-angelis Productions. Hat stúdióalbumot adott ki eddig:  Between the Minds (2007), Harder Than Easy (2009), Before the Storm (2012), Written in Scars (2015), Sleep No More (2016) , Singing to Strangers (2019).

Az utolsóval sikerült a  UK Albums Chart élére is felkapaszkodnia. A járványidőszak alatt írta meg és rögzítette hetedig lemezét, az Europiana-t. Júniusban jelenik meg. A Who is Hurting Who c. számhoz már professzionális klip is készült.

De nem ez volt az első klip az új anyaghoz: korábban egy home- videot is forgatott - persze nem bent a lakásban, hanem egy tengerparti szirten. Ez a video is az új album egy dalához készült - és a kényszerszülte elszigeteltségben Savoretti maga rendezte, vágta és ő volt a stylist is.

Addig is, míg az Europiana dalait élőben is hallhatod tőle, nézd meg egyik 2019-es koncertjét az M2 Petőfi Tv-n  az Europe in Concert sorozatban vasárnap este!

Europe in Concert: Jack Savoretti. M2 Petőfi Tv, vasárnap 23:45.