Most szól:
Vezeti:
2021.06.09. Szerda 08:38

Minden változik, a lényeg nem! - új könyv, új klip - és Ricsipí és Qka MC a stúdióban!

Nemrég hozta el a nyomdából a 2021 nyomtatott példányt első saját könyvéből az Animal Cannibals - és az Én Vagyok Itt!-be ma hoznak egyet! Mi az a lényeg, ami nem változott a zenekar egymilliárd másodperces fennállása alatt? És hogy látja ma a 2008-as dalt, a Budapest nyáron -t az Animal Cannibals? Új könyv, új klip, és a régi Qka MC és Ricsipí az Én Vagyok Itt!-ben! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

Ricsipí és Qka már egymilliárd másodperce (25 éve) zenélnek együtt - de úgy látják: Minden változik, de a lényeg nem!  Az ajánló szerint Qka és Ricsipí:

" Négyszáz oldalnyi kalanddal, 1700 fotóval és megannyi eddig el nem mondott történettel lépnek be az elsőkönyvesek táborába."

A könyv sokszínű: vicces sztorik, nosztalgiázás és  a magyar rapzene kialakulása a kulisszák mögül mind-mind benne van -  egyszerre életrajz, lexikon, képeskönyv és kalandregény. 2021 példányt nyomtattak - és vannak rajongók, akik már nyertek egyet-egyet:

És vannak szerencsések, akikhez személyesen vitte el a zenekar:

Vajon mi az a lényeg, ami nem változott 25 év alatt sem? Ma este az Én Vagyok Itt!-ben megpróbálunk rátalálni Ricsipível és Qka MC-vel. És megnézzük új klipjüket is, amelyet most készítettek a Budapest nyáron sokkal szabadabb c. 2008-as dalhoz DJ Lennard-dal és Gabriel B-vel:

Ez a klip is jó példa  a változásra - úgy, hogy a lényeg megmaradt? Te hogy látod?

Az Animal Cannibals legrégebbi videói a Youtube-ra kb 10 éve kerültek fel  - és 10 millió megtekintés felett járnak.

Pedig a zenekar ennél sokkal korábban alakult: Qka MC és Ricsipí már 25 éve dolgozik együtt! A Takarítónő 1995-ben jelent meg - ez volt az első kislemezük. Nézd a két srácot a kilencvenes évekből!

A Takarítónő sikere után még abban az évben, 95-ben jelent meg az első Animal Cannibals nagylemez, a Fehéren fekete, feketén fehér, aztán  1996-ban a Reggel, délben, este. Ekkor már országszerte ismerték és szerették a két rappert, akiket  a hazai hiphop előfutáraiként is emlegetnek gyakran. A másik korai sláger, a Yozsefváros idén 25 éves.

A számot három éve Kate Perry is előadta a Jimmy Fallon Show-ban - amely után a magyar rap az amerikai tévéműsorokban is téma lett. Merthogy "sounds really cool".

 Qka és Ricsipí akkoriban nagy örömmel fogadta a hírt - és adtak egy kis videós útmutatót ahhoz, hogyan kell jól rappelni. Mi pedig megnéztük, a Én Vagyok Itt!-ben, mennyire sikerülhet ez , ha a magyar nem az anyanyelved....

Qka és Ricsipí  95-ben szervezett először fiatal tehetségek számára  Summer Jam-et.

Ennek zajos sikere után 1996-ban hívták életre a fiatal tehetségek felkutatására a Fila Rap Jam-et, És kiderült, hogy hatalmas rá az igény: a Fila Rap Jam anyagaiból három válogatás-CD-nyi remek magyar hiphop került ki és 2000-ig minden évben teltházat csináltak a Petőfi Csarnokban. Qka és Ricsipí nevéhez fűződik a Hip Hop Mission, a Radio Deejay Mikrofon Mánia, az It’s Rite! tehetségkutatók, a Roots And Routes projekt, és az Offline Battle is.

Közben koncerteztek és sorra készítették a lemezeket:  1998-banjött ki a Kés, villa, 98: Remix, 2002-2008: Mindent lehet trilógia, 2009: Nyolcan a  színpadon, 2011: EMUK, MIXxX, 2012 Respekt, 2014 QR kód. Ebből egy platinalemez, kettő aranylemez lett, és háromszor nyertek  Aranyzsiráf díjat is.

Ma este az Én Vagyok Itt!-ben a 25 éves Animal Cannibals - Qka MC és Ricsipí - a változásokról és a változatlan lényegről! (Meg persze a nyári koncertidőszakról is!)

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi tv, 21:05.

További témáink még:

  • Igazi példakép – Ismerjétek meg Geostis Indirát, akit súlyos vesebetegsége ellenére is sikeres parasportoló!
  • Vártam Rád! – Végre elkészült az a klip, amelyben Dallos Bogi koreográfiára táncol!
  • A visszaeső diétázás lelki háttere -  az élet hízás és fogyás folyamatos jojójával