Most szól:
Vezeti:
×
2021.07.17 Szombat . 13:09

A Filmklubban: Mázli

Bemutatásakor nagyot robbant a Mázli című filmszatíra: a főszereplő, Lukáts Andor elnyerte a 40. Magyar Filmszemlén a legjobb férfi alakítás díját, Hegedűs Bálint pedig a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat. A film - bár nem mai - ma is sírva nevettet...A Filmklubban: Mázli. M2 Petőfi Tv, vasárnap, 21.05.

A Mázli című filmszatíra egy kis falu színes egyéniségű lakóiról, akik életét gyökeresen felforgatja egy isteni csoda... felfedezik, hogy a temetőjük alatt húzódik egy olajvezeték. Gyorsan jött ötlettől vezérelve megfúrják és közösen elkezdik árulni a gázolajat, temetésnek álcázva az árusítást. Dől a pénz, mindenki boldog és elégedett, egészen addig, amíg mindenki el nem kezdi a saját zsebére árulni az olajat, egymás árai alá ígérve. A baj pedig nem jár egyedül: megjelenik a faluban az olajtársaság embere, hogy elsimítsa az ügyet, de a falu elkergeti az válságmanagert - egyenesen a rendőrség karjába.

A falusiak elszántak és nem hajlandóak lemondani az olajról. Ellenállnak a karhatalomnak egy remeknek tűnő tervvel. Csakhogy a remeknek tűnő tervek, mint tudjuk, nem szoktak jól elsülni...

A filmben nyújtott alakításért Lukáts Andor elnyerte a 40. Magyar Filmszemlén a legjobb férfi alakítás díját, valamint Hegedűs Bálint a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat.

A film után a Filmklubban Galán Géza vendége Dudás Viktor filmszakértő

A Mázli című film volt az első jelentős zsánerfilm itthon, amely egyébként Kerekes Vicának is elhozta a hírnevet. A rendező, Keményffy Tamás operatőrként is ismert volt már ekkor - az operatőri szem finom érzékenységét a film képi világa szépen tükrözi. Tamás pályafutását azonban sajnos derékba törte egy német forgatáson történt baleset, mely után már nem is tért vissza a filmiparba... A film kulisszatitkain túl beszélgetünk még a zsánerfilmekről és az idei várt filmekről.

A Filmklubban: Mázli. M2 Petőfi Tv, vasárnap, 21.05.