Most szól:
Vezeti:
×
2021.07.17 Szombat . 12:53

Vad Víz – Aqua Hungarica

2017-ben kezdődtek és 2020-ban fejeződtek be Fehér Zoltán Vad Víz – Aqua Hungarica c. filmjének munkálatai. Ez talán minden más műfajnál irtó hosszúnak tűnhet, ám egy természetfilm esetében a stáb alkalmazkodik a „főszereplőhöz” - és ez bizony hosszú forgatási időt eredményez. A filmben rendezőasszisztensként dolgozott a Petőfi Tv VJ-je, Koszta Marcell. Hogyan készült a páratlan szépségű film? Az Én Vagyok Itt!-ben Fehér Zoltán rendező! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05.

Magyarország a vizek országa. A Kárpátok lábánál összecsapó természeti erők mellett maga az idő alakította vízrajzát. Az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, és az emberi tevékenységgel. Hazánkban, ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet, élővilág változatosabb, mint bárhol máshol Európában.

Ez Magyarország vadvizeinek története...

A WWF Magyarország ajánlásával mozikba került új magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal.

A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben.

A közelről apró sárkánynak tűnő foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló” harcsák világa mellett olyan speciális életterek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrovilága.

Fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túléléshez, mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra, és hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.

A stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, ún. timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé. A film készítésében tudományos konzulensként meghívott szakértők is részt vettek, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai. A Vad víz – Aqua Hungarica a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált a szakmai közönség előtt, a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen Fehér Zoltánt, a film rendező-operatőrét dokumentumfilm operatőrnek járó díjjal ismerték el.

Az Én Vagyok Itt!-ben ma este Fehér Zoltán rendező a film forgatásáról, a céljairól és a hamarosan kezdődő  új forgatás, Vadvíz 2 előkészületeiről!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05.

További témáink még:

  • Újra dübörög az ír punk rock! Ott leszünk a Paddy and the Rats budapesti koncertjén!
  • Furcsa településnevek - Vajon honnan kapta a nevét Bugyi? Milyen szófordulat miatt lett Szolnok Szolnok? Mire utal Pornóapáti neve? Magyarország viccesen hangzó településneveinek nyomába eredtünk!
  • Trance, electropop, metal - Hope Lies című dalához készített klipet a délvidéki Phrenia zenekar!
  • Cuki mackók, vagy vérszomjas fenevadok? Mekkora veszélyt jelentenek a városokba egyre gyakrabban betévedő medvék?