Most szól:
Vezeti:
×
2021.07.19 Hétfő . 10:11

Fesztiválakadémia Budapest

11 nap alatt 13 koncert 5 különböző helyszínen, világsztárok külföldről és itthonról, ismert és ritkán játszott kamaraművek, kiállítások, beszélgetések, előadások 2021. július 16. és 25. között a Zeneakadémián, a BMC-ben és más helyszíneken. Ez a Fesztiválakadémia Budapest - számokban. És hogy milyen a hangulat a számok mögött? Az az Én Vagyok Itt!-ben élőben jelentkezünk a Fesztiválakadémia Budapest ma esti koncertjéről! Nézd meg velünk! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05!

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével megvalósuló Fesztiválakadémia Budapest ötlete még 2002-ben merült fel, amikor Kelemen Barnabás a Zeneakadémia hegedűtanári állására nyújtotta be pályázatát. Ebben fogalmazódott meg először a gondolat, hogy szerencsés volna Budapest számára, ha nyaranta egy kamarazenei fesztiválnak adna otthont a Zeneakadémia, ha a nyári hónapokban a patinás épület élettel, a főváros szíve pedig zenével telne meg.

Az alapgondolat kezdettől fogva az volt, hogy a Fesztiválakadémia ne „egyszerű” kamarazenei fesztivál legyen világhírű muzsikusokkal, nagyszerű koncertekkel, miközben természetesen ezt a feladatot is tökéletesen betölti, hiszen az elmúlt években káprázatos művészek léptek fel a Fesztiválakadémia hangversenyein. Nevének és az otthonául szolgáló legendás intézménynek megfelelően a Fesztiválakadémia Budapest a jövő muzsikusainak nevelését is elsődleges céljának tekinti. Kezdettől fogva központi szerepet kaptak tehát a fesztivál életében az előadások és a mesterkurzusok (utóbbiak muzsikus növendékeknek éppúgy szólnak, mint műkedvelőknek), 2017 óta pedig része a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is, amelyet tizennyolc év alatti hegedűsöknek hirdetnek meg. A zsűri elnöki tisztét Shlomo Mintz tölti be, a zsűritagok között pedig a világ legjelentősebb hegedűtanárai kapnak helyet.

 

"Ha a Fesztiválakadémia egyik vezérgondolata az oktatás, akkor a másik mindenképpen a muzsikálás és a zenehallgatás öröme, az együttlétek, a találkozások és felfedezések szépsége. A tavalyi esemény után valaki azt mondta, olyan volt, mint egy jó osztálykirándulás. Ez a hasonlat nagyon tetszett nekünk.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

Az idei év különleges: a Fesztivál mottója "Családfák". Kokas Katalin és Kelemen Barnabás így ír róla:

"Amikor tavaly márciusban elkészült a „Családfák” címet viselő 5. Fesztivál Akadémia Budapest teljes programja, még nem sejtettük, milyen másfél év áll előttünk. A pandémia keresztülhúzta a számításainkat, de terveinket nem adtuk fel. Nyáron több mint hetven magyar, illetve Magyarországon élő művész részvételével rendeztük meg a fesztivált „Fellélegzés” címen (a járvány két hulláma között egy pillanatra valóban fellélegezhettünk), de a „Családfákat” nem hagytuk. Az eredeti koncepció szerint, de számos új művésszel terveztük újra a műsort a 6. Fesztivál Akadémia Budapestre, és hálásak vagyunk a sorsnak, a fenntartónknak, támogatóinknak és a fesztivál emberfeletti munkát végző csapatának, hogy idén minden korábbinál gazdagabb műsorral térhetünk vissza.

Olyan legendák fogadták el meghívásunkat, mint Gidon Kremer, Rados Ferenc vagy Joshua Bell, olyan barátaink lesznek velünk, mint Patricia Kopatchinskaja, Vilde Frang, Jonathan Cohen, Nicolas Altstaedt, Baráti Kristóf, Várdai István… és a sor hosszan folytatható.

A járványhelyzet miatt a Shlomo Mintz zsűrielnöklete alatt zajló, fiatal hegedűsök számára kiírt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt idén is el kellett halasztanunk, de decemberben megrendezzük Miskolcon a Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre a Visegrádi Négyek országaiból és a szomszédos országokból jelentkezhetnek húsz év alatti hegedűsök. A szokásokhoz híven idén is rendezünk mesterkurzusokat, ezek azonban a járványhelyzet miatt nem a nagyközönség előtt fognak zajlani.

S hogy miért „Családfák” a fesztivál mottója? Mert számunkra a zene mellett (fölött) a család a legfontosabb. A gyökereink, amelyekből eredünk, és az ágaink, amelyekből gyümölcseink fakadnak. Őseink és utódaink, személyes konkrétságukban és átvitt értelemben is. Nemcsak szüleink és nagyszüleink tehát, hanem azok a nagy elődök is, akiktől a klasszikus zene hagyományát megörököltük, akiknek köszönhetően úgy érezhetjük zenélés közben, hogy mindegy, ki honnan jött, a zene világában mindannyian egyetlen családhoz tartozunk. "

Az Én Vagyok Itt!-ben ma este élőben jelentkezünk a Fesztivál esti koncertjéről, amelyet a nagy érdeklődés miatt a Zeneakadémia Nagytermébe szerveztek át. A fellépők között találjuk Joshua Bellt, Kelemen Barnabást, Kokas Katalint, Szalóki Ágit, a Söndörgő együttest, Sárközy Lajost és zenekarát. A műsoron Vivaldi, Piazzolla, balkáni és cigány népzene, kávéházi cigányzene, és néhány meglepetés szám lesz...Pató Marci jelentkezik a helyszínről!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05!

További témáink még:

  • Vissza az 50-es évekbe! Az Ed Philips And The Memphis Patrol zenekar idézi meg Elvist, a Királyt a hétfői Akusztik műsorában!
  • Egyetlenegy – Pál István Szalonnával és Rakonczai Viktorral készítette el új dalát az erdélyi énekesnő, Simó Annamária!
  • Kocsma játékból világszerte népszerű sportág – A Petőfi Tv riporterei egy darts iskolában próbálták ki magukat.