Most szól:
Vezeti:
×
2021.07.22 Csütörtök . 10:00

Pénteken kezdődik a 30. Művészetek Völgye!

Sok-sok könnyűzenei koncerttel, irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programmal, valamint biciklis, gyalogos túrákkal és a megszokott Völgyhangulattal tér vissza az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja. Pató Marci még a hivatalos kezdés előtt körülnézett a helyszínen, amit ma este láthattok az Én vagyok ittben!

A Művészetek Völgye különlegessége, hogy három gyönyörű balaton-felvidéki település adja az alapjait, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. Az utcák és a környező természet maga a díszlet, az épületek, intézmények pedig átalakulnak a fesztivál ideje alatt. Koncerthelyszín lesz az óvoda udvarból, galéria a tűzoltószertárból és a buszmegállóból, színház a közösségi házból, hangversenyterem a templomokból. A helyi lakosok vendéglátói a fesztiválnak, motorjai és mozgatórugói az eseményeknek. Minden helyszínen, udvarban más hangulat és összesen közel ezernyolcszáz program várja a látogatókat.

TÍZ NAP, AMIKOR MINDENKI A VÖLGYBEN LESZ

A Művészetek Völgye nagyszínpadán lép fel a Csaknekedkislány, a 30Y, az Erik Sumo Band, az Irie Maffia, Dés László, az Elefánt, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Csík Zenekar, az Esti Kornél, Hobo, a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár, a Bohemian Betyars, az Anna and the Barbies, a Quimby, a Random Trip, a Szabó Balázs Bandája és Rúzsa Magdi.

A Budapest Fejlesztési Központ által tervezett zöldfejlesztésekről, a klímaváltozás hatásairól, városfejlesztésről indul minden nap beszélgetés a Pest-Buda Udvarban, kiállításokkal, zenével, gasztrokalandokkal, gyermekmegőrzővel, képességfejlesztő játszóházzal és sok természeti érdekességgel színesítve, továbbá olyan esti programokkal, mint a Grecsó fivérek közös estje vagy a Kaukázus koncert. Egy udvarnyi Kőbánya életérzés a Völgyben is található, a fővárosi kerület helyszíne egész nap várja a látogatókat. Napközben a családoké a főszerep babakocsmával a legkisebbeknek, szórakoztató workshopokkal, izgalmas előadásokkal a felnőtteknek a rocktöritől a kézműves sörfőzésig. Fellépnek náluk fiatal tehetségek és rocklegendák, mint a Fran Palermo, a Mörk, az Ivan and the Parazol vagy a Póka Egon Experience. Feltörekvő zenekaroké a színpad a Hangfoglaló Udvarban, fellép Perrin, Ohnody és a Ricsárdgír. A Cirque du Tókertben lesz látható az Óbudai Danubia Zenekar és Janklovics Péter közös előadása, a Zenegyűlölő 2.0, és itt állnak színpadra a kortárs tánc és az újcirkusz legjobbjai. My Land című produkcióját hozza a Recirquel, a Tünet Együttes szabadtéri nagytakarítást rendez, a Firebirds workshopjain bárki kipróbálhatja magát artistaként.

A Momentán Társulat kreatív improvizatív színházában az imprózás technikája mellett számos komolyabb téma és élettörténet kerül feldolgozásra. Palya Bea különleges Palya-napokat szervez a Fonóban, hogy újra kapcsolódhasson régi és új rajongóihoz.

Irodalmi programokkal készül a Magyar Írószövetség, finom dallamokkal szórakoztat fákkal ölelt kapolcsi helyszínén a Muflon Jazz Udvar.

A kapolcsi és a vigántpetendi templom is várja a klasszikus zene kedvelőit, előbbiben koncertezik az Amadinda Ütőegyüttes, a Talamba, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Snétberger Központ. Utóbbiban a Papageno Klasszik ebéd után izgalmas előadásokat, kora esténként változatos kamarakoncerteket kínál.

A Színház Színpadon a Művészetek Völgye saját darabja mellett az Art-Színtér, a Füge Produkció, az Orlai és az Ördögkatlan Produkció darabjait láthatja a közönség. A Tarisznya Udvarban minden az emberi kapcsolatokról szól, udvarprogramjuk mellett teremtésvédelmi e-tanösvényt is indítanak, melynek segítségével a Taliándörögd környéki derűs lankákat és mezőket bejárva találkozhatnak a családok a pusztai vándorlás (Exodus) történetével. A Református templom a találkozás, beszélgetés, felfedezés, játék, és irodalmi finomságok helye lesz. A Diabelli Alapítvány természettudományos oktatói, művésztanárai egész napos foglalkozásokkal, a TársasjátékVölgy csapata klasszikus és új játékokkal készül. Igazi lazulós hangulat várható a KenderKertben és minden kérdést körbejárnak, amit a kenderről tudni érdemes. A Petendi Pajtában előadók játékát világ- és elektronikus zenei fúziók, lágy dallamok és tekintélyes basszusok jellemzik, a Művészeti Középiskolák Találkozóján, a fesztiválozókat bevonva három iskola kísérletezik többféle művészeti ágban.

Az Aktív Magyarország Völgybázisáról e-bike és gyalogos túrák is indulnak, a természet- és környezetvédelmi egyesületek, nemzeti parkok, mint a WWF, a Jane Goodall Intézet vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Művészetek Zöldje helyszínen vernek sátrat. A Tűzoltószertárban Silye Juli a transzgenerációs hatásokat összművészeti programokkal teszi átélhetővé, ugyanitt Hatvany Csaba iparművész megmutatja, hogyan készülnek furcsa, fonott tárgyai.

Debreczeny Zoltán veszprémi festőművész idén 21. alkalommal tart kiállítást a kapolcsi autóbusz váró helyiségben. KAPOLCSXXX című alkotását árverésre bocsátotta a fesztivál közösségi oldalán azzal a szándékkal, hogy a kép értékesítéséből származó bevételt az autóbusz váróhelyiség korszerűsítésére ajánlja fel.

Forrás, fotók, további részletek és jegyvásárlás: https://www.muveszetekvolgye.hu/