Most szól:
Vezeti:
×
2021.07.26 Hétfő . 07:56

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.07.23.)

Mindenki az új Kanye West lemezt várja, ami egyelőre még nem érkezett meg a streaming oldalakra, de szerencsére akadnak egyéb izgalmas friss albumok is. Az angol énekesnő Anne-Marie, az amerikai soul előadó Leon Bridges, a hosszabb szünet után visszatérő Darkside, a brit rapper Dave és az alkalmilag Dee Gees néven zenélő Foo Fighters újdonságait mutatjuk be ezen a héten. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Anne-Marie – Therapy (Asylum / Warner)

Kölcsön kenyér visszajár! Múlt heti cikkünkben mutattuk be KSI legfrissebb albumát, melyen közreműködött Anne-Marie, és most pont fordított a felállás. A most 30 éves angol énekesnőre öt évvel ezelőtt figyeltünk fel, és azóta jó párszor megjárta a brit top 10-et olyan dalaival, mint a Ciao Adios, a Marshmellóval közös Friends, a 2002, a Rewrite The Stars (feat. James Arthur) vagy a No. 1 pozícióig jutó Rockabye, amit a Clean Bandittel és Sean Paullal közösen jegyez. Bemutatkozó albuma, a Speak Your Mind 2018-ban látott napvilágot, most pedig itt a Therapy címre hallgató folytatás. A vendégek között megtalálhatjuk a One Directionből ismerős Niall Horant, továbbá a Little Mixet, a Rudimentalt,  valamint a már említett KSI-t, aki az album csúcsslágerében, Don’t Play-ben működik közre.

 

Leon Bridges – Gold-Diggers Sound (Columbia / Sony)

Napjaink egyik legizgalmasabb soul-előadója Leon Bridges. Az atlantai illetőségű, 32 éves énekes-dalszerző elsősorban a hatvanas évek klasszikus soul-énekeseitől, -zenekaraitól merít ihletet. Egyből egy nagykiadó, a Columbia szerződtette le és adta ki 2015-ös bemutatkozó albumát, a Coming Home-ot, mely remek kritikákat kapott, a három évvel későbbi Good Thing pedig már egy Grammyt is begyűjtött. A ma megjelent Gold-Diggers Sound címe állítólag egy olyan East Hollywood-i bár ihlette, ahol az énekes az új dalokat írta. A Born Again című nyitódalban az ünnepelt soul/jazz-zenész Robert Glasper emeli a produkció fényét. A Metacritic tanúsága szerint ez Bridges eddigi legjobban fogadott albuma.

 

DARKSIDE – Spiral (Matador / Universal)

Ahogy a név is sejteti, a DARKSIDE amolyan sötét, borús hangulatú ambient/downtempo zenében utazik. Dave Harrington és a chilei származású Nicolas Jaar duója mindössze egy albumot jelentetett meg, és a 2013-as Psychic hiába részesült nagyszerű fogadtatásban, a két zenész egy évre rá (nem sokkal a szigetes fellépésüket követően) hibernációs állapotba helyezte az együttest. Mindketten a saját nevükön adta ki zenéket, majd 2018-ban vették fel újra együtt a fonalat. Az újbóli együttműködés végeredménye a DARKSIDE várva várt visszatérő albuma, a Spiral. „Olyan zenéket csinálunk együtt, amik külön soha nem jutnának eszünkbe”, nyilatkozta Jaar és Harrington. Az NME kritikusa pedig azt írta recenziójában, hogy a duó ugyanolyan felkavaró és lenyűgöző lemezt készített, mint amilyen a Psychic volt.

 

Dave – We’re All Alone In This Together (Neighbourhood Recordings)

A brit hip hop színtér egyre nagyobb sztárokat termel ki, és közéjük tartozik a Dave művésznéven ismert, nigériai származású David Orobosa Omoregie is. 2016-ban, mindössze 18 évesen bukkant fel a listán a Thiago Silva című számmal, melyet természetesen a neves brazil futballistáról írt. Két évvel később a Fredóval közös Funky Friday című slágerrel egészen a brit No. 1 pozícióig jutott, azóta pedig olyan dalai jutottak be a top 10-be, mint az 18Hunna, a Streatham, a Location, a Disaster és a Titanium. A szövegeiben gyakran társadalmi problémákat feszegető Dave első albuma, a 2019-es Psychodrama rögtön egy háromfelvonásos konceptlemez lett. Első helyet ért el a brit albumlistán, valamint begyűjtötte a Mercury-díjat és a Brit Awardot is, úgyhogy magas a léc a ma megjelent We’re All Alone In This Together esetében. Hogy Dave meg tudja ismételni a sikert, arról olyan közreműködők gondoskodnak, mint Stormzy, Wizkid, Snoh Aalegra és James Blake.

 

Dee Gees – Hail Satin (RCA / Sony)

A Foo Fighters egy igencsak táncos lemezt (Medicine At Midnight) jelentetett meg az idei év elején, és nagyon úgy tűnik, hogy Dave Grohlék rajta maradtak a diszkóvonaton, ugyanis egy váratlanul húzással – alkalmilag – átnevezték magukat, így a Hail Satin című albumot nem Foo Fighters, hanem Dee Gees néven adták most ki. Az elnevezés természetesen egy főhajtás a Bee Gees előtt, és ha rápillantunk a tracklistára, végképp nem lehet kétségünk: a lemez első öt dala egyaránt a Gibb-fivérek szerzeménye (köztük olyan klasszikus slágereket találunk, mint a Night Fever, a Tragedy vagy a You Should Be Dancing). A szokatlan felépítésű album második felében koncertfelvételeket találunk, melyek a fent említett Medicine At Midnighton található dalok élő változatai. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a diszkó és a kihajtott óriásgallér mennyire áll jól a Foo Fighters-nek – igencsak meg lennénk lepődve, ha ennek a projektnek még lenne folytatása.