Most szól:
Vezeti:
×
2021.07.30 Péntek . 17:09

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.07.30.)

Kanye West elhalasztotta a Donda című legfrissebb művének megjelenését augusztus 6-ra, bár azt nem tette hozzá, hogy melyik évben. Sebaj, mert ezen a héten is kapunk helyette világsztárt: napjaink egyik legnépszerűbb énekesnője, Billie Eilish előrukkolt második albumával. Rajta kívül olyan előadók újdonságait ajánljuk még, mint a Bleachers név alatt alkotó Jack Antonoff, a tennessee-i rapper Isaiah Rashad. Továbbá Dzsúdló új albuma is most érkezik, nem beszélve Prince posztumusz lemezéről. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Bleachers – Take The Sadness Out Of Saturday Night (RCA / Sony)

Jack Antonoff több arcát is ismerhetjük. Egyrészt ő a fun. nevű zenekar gitárosa, másrészt producerként és társszerzőként Grammy-díjakat söpör be főleg női előadók (többek között Clairo, Lorde, St. Vincent, Taylor Swift) lemezein, dalaiban közreműködve. Harmadrészt pedig 2014 óta üzemeltet egy saját projektet Bleachers néven, mellyel indie-pop számokat játszik. Eddig két albumot adott így ki, ma pedig megérkezett a Take The Sadness Out Of Saturday Night címre hallgató harmadik mű. A szerzemények nagy részét egy szakítás ihlette, és azon szinte meg sem lepődünk, hogy a Secret Life című dalban felbukkan Lana Del Rey (Antonoff az énekesnő két legutóbbi albumán is intenzíven segédkezett). De ami még ennél is váratlanabb, az Bruce Springsteen fícsöringje a Chinatown című tételben.

 

Dzsúdló – Szörnyeteg (Supermanagement)

Juhász Marci, ismertebb nevén Dzsúdló 2019-ben bukkant fel a hazai színtéren, és tavaly jelentette meg bemutatkozó albumát Fotofóbia címmel. A pop/trap előadó  viszonylag hamar elkészült a folytatással, mely a Szörnyeteg címre hallgat. „A Fotofóbiához képest jóval kiforrottabb anyag lett a 'Szörnyeteg'. Mostanra érkeztünk meg, tapasztaltuk ki, hogy kik vagyunk, miben vagyunk jók, és hogy hányfelé tudunk nyúlni Tembóval. Sikerült levetkőzni minden szorongást, hogy bárkinek is megfeleljek a lemezzel, és el tudtam merülni abban, amit szeretek – zenélhettem", mondta második lemezéről Dzsúdló. Az ún. A-oldalon vidámabb, míg a B-oldalon komolyabb szerzemények hallhatóak. A Bálnák című dalban Krúbi emeli a produkció fényét, de szerepel az albumon egy váratlanabb kollaboráció is: a Szürke című számot a 30Y frontemberével, Beck Zolival rögzítette a művész.

 

Billie Eilish – Happier Than Ever (Darkroom / Universal)

11 új dallal és 5 már korábban megjelent single-lel debütált ma Billie Eilish második nagylemeze, a Happier Than Ever. A korábbi albumokhoz hasonlóan a 19 éves énekesnő a gyerekszobájában, bátyjával, Finneasszal, kettesben álmodta meg az új számokat. Ahogy a lemez első dala, a Getting Older is boncolgatja, Billie bizony felnőtt, és egyre több súly nehezedik a vállára - világsztárként és nőként is. Az első, 2019 februárjában megjelent When We All Fall Asleep, Where Do We Go? tini traumákat boncolgató szövegvilágához, és horrorfilmeket megszégyenítő beatjeihez képest egy sokkal jazzesebb, akusztikus világot kapunk ezúttal, persze némi játékossággal és elektronikával fűszerezve. A végeredmény egy színes, már-már pofátlanul őszinte egyveleg az első párkapcsolatok nehézségeiről, a nőiesség felfedezéséről, a rivaldafényben való felnövésről, túlmisztifikálva minden lehetséges jövőképet. Ha a Bad Guy-os hangzást keresitek az albumon, hallgassátok meg az Oxytocint; amennyiben pedig Billie balladáit kedvelitek inkább, az Everybody Dies a tökéletes választás.

 

Prince – Welcome 2 America (NPG / Sony)

Szinte hihetetlen, de már öt éve nincs közöttünk minden idők egyik legnagyobb popsztárja, Prince. A legendás amerikai multiinstrumentalista énekes-dalszerző rengeteg lemezt jelentetett meg a karrierje során, nem beszélve a kiadatlan felvételeiről. Prince saját maga vaultnak, vagyis páncélszekrénynek nevezte el a fiókba rakott daljainak gyűjtőhelyét, melyet a hagyatékát kezelő örökösei időnként kinyitnak, és kiszednek belőle ezt-azt. 2018-ban és 2019-ben megjelent már posztumusz jelleggel egy-egy demóalbum, a ma kiadott Welcome 2 America viszont eddig soha nem hallott dalokat tartalmaz. Az anyag 2010-ben került rögzítésre, egy évvel a szigetes koncert előtt, és ma is aktuális társadalmi problémákat feszeget. Ami a zenét illeti, a soul és az R&B a domináns vonal, de ezen nyilván nem lepődünk meg; azon viszont igen, hogy Prince miért nem jelentette meg ezt a lemezt annak idején, hiszen igencsak ihletett formában játszik rajta.

 

Isaiah Rashad – The House Is Burning (Top Dawg / Warner)

A Tennessee államban született rapper, Isaiah Rashad gyerekkorában úgy tervezte, hogy lelkipásztor lesz, de aztán a mostohatestvére meghallgattatta vele az ATLiens című Outkast lemezt, és ez megváltoztatta az életét. Tizedikes korára már komolyan rappelt, és szép lassan egyre többen felfigyeltek rá. 2013-ban leszerződött a Top Dawg Entertainment kiadóhoz, emiatt átköltözött Los Angeles-be. és a következő évben már ki is adta első lemezét. A megtévesztő Clivia Demo cím ellenére ez egy kiforrott konceptalbum, melyen már felbukkantak olyan nevek, mint SZA és ScHoolboy Q. 2016-ban érkezett a második lemez, a (szintén) nagyszerű fogadtatásban részesített The Sun’s Tirade – ezen már maga Kendrick Lamar is közreműködött. Ma pedig megjelent a harmadik album, The House Is Burning címmel, melyről Rashad direkt kiszórta a balladákat, vagyis elsősorban a kevésbé érzelmes hangvétel dominál.