Most szól:
Vezeti:
×
2021.08.21. Szombat 11:07

A Filmklubban: Egyszer

Sundance-nyertes kultfilm a Filmklubban! Egy utcazenészekről szóló film, amelynek főszereplői nem színészek, hanem zenészek, és akik akkorát játszottak a Once-ban, hogy a zenésztársadalom a mai napig etalonként tekint a filmben ábrázolt zenész-sorsokra! A Filmklubban: Egyszer. M2 Petőfi Tv, vasárnap 21:05!

A Once /Egyszer  a Sundance Filmfesztiválon nyerte el a  legjobb film díját 2007-ben, majd 2008-ban Oscar-díjat kapott a Legjobb betétdal kategóriában! A két főszereplő tkp. önmagát alakítja: egyikük sem színész, hanem zenészek.  Glen Hansard és Markéta Irglová a film összes betétdalát is a forgatás során írta meg, és annyira jól sikerültek, hogy a Fallin Slowly c. szerzemény hozta el a legjobb betétdalnak járó Oscart. A filmből 2011-ben sikeres musial is készült, melyet sikerrel játszanak a világban számos helyen - köztü már három éve a budapesti Madách Színházban is.

Tartalom:

A Fiú utcazenész, aki Dublin utcáin nappal slágereket, éjjel a saját számait énekli. A Lány cseh emigráns, aki alkalmi munkákból tartja el magát. A Fiú az apjával él, bedolgozik annak porszívójavító műhelyében. A Lány az anyjával és a kislányával él. A Fiút nemrég hagyta el élete nagy szerelme. A Lány nemrég hagyta ott a férjét.

Egy nap a Lány megáll a Fiú előtt az utcán és önfeledten hallgatja a zenéjét. Ő is zenész, de nincs pénze zongorára, ezért egy hangszerboltba szokott bejárni, ahol megengedik neki, hogy zongorázzon. A Fiú elkíséri oda és ahogy eléneklik az első dalt együtt, egy láthatatlan, de annál erősebb kötelék alakul ki közöttük. A Fiú minden vágya, hogy felvehesse a számait és szerencsét próbáljon Londonban. A Lány segít neki....

A film után Galán Géza vendége a Filmklubban Hangácsi Márton zenész, aki sokáig utcazenészként kereste a kenyerét. Erről a különös világról mesél majd - megtudhatjátok, milyen dalokat szeretnek leginkább az emberek az utcán, és hogy  mennyire lehet ebből megélni. Márton egyébként feleségét is az utcazenélésnek köszönhetően ismerte meg - és most megosztja velünk személyes történetüket is!

A Filmklubban: Egyszer. M2 Petőfi Tv, vasárnap 21:05!