Most szól:
Vezeti:
2021.09.04. Szombat 08:08

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.09.03.)

A hét legnagyobb zenei szenzációja vitathatatlanul az ABBA visszatérése, de velük majd novemberben foglalkozunk, amikor kijön az albumuk. Viszont így is erős hetünk van: végre valahára kiadta a lemezét Kanye West, aztán itt van napjaink másik hip-hop szupersztárja, Drake; továbbá az Imagine Dragons, az elnyűhetetlen Iron Maiden, magyar részről pedig a Margaret Island. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatóak.

Drake – Certified Lover Boy (Republic / Universal)

Maga a komplett cikk kevés felület lenne ahhoz, hogy felsoroljuk Drake sikereit, úgyhogy hagyatkozzunk a legfontosabb infókra: 170 millió eladott lemez, négy Grammy-díj és persze számtalan No. 1 sláger; köztük olyanok, mint a One Dance, a God’s Plan, az In My Feelings vagy a Toosie Slide. Emberünk utoljára 2018-ban jelentkezett albummal, ez volt a Scorpion, de persze azóta se volt tétlen: válogatást, EP-t, mixtape-et és persze jó pár single-t is kiadott a köztes időben, nem beszélve a vendégeskedéseiről. Certified Lover Boy című legfrissebb alkotása közel másfél óra hosszúságú, és 21 tracket tartalmaz. Az emojis artwork nem nyerte el a rajongók tetszését, viszont a zenei minőséggel valószínűleg semmi bajuk nem lesz. A vendéglista lenyűgöző: többek között Jay-Z, Travis Scott, Future, Young Thug, Nicki Minaj, 21 Savage, Ty Dolla $ign, Lil Wayne, Rick Ross és Kid Cudi emeli a produkció fényét.

Imagine Dragons – Mercury – Act 1 (Interscope / Universal)

Jövőre lesz tíz éve, hogy az Imagine Dragons berobbant a köztudatba Radioactive című slágerével, illetve Night Visions című albumával. A Las Vegas-i kvartett azóta a legnépszerűbb zenekarok között van számon tartva – nem csoda, hogy például a 2019-es Bajnokok Ligája döntő előtt is ők léptek fel. Ugyanazon év végén Dan Reynolds frontember ismét apa lett, és ennek következtében meghatározatlan ideig tartó szabadságot vett ki, mely végül nem tartott túl sokáig, ugyanis ma már meg is jelent az együttes ötödik albuma, a Mercury – Act 1. A lemez érdekessége, hogy producerként működött közre rajta az a Rick Rubin, aki leginkább metal, illetve hip hop csapatokkal dolgozott együtt korábban. Reynolds számára talán ez az eddigi legszemélyesebb Imagine Dragons album: a Follow You a házassága megmentéséről, a Wrecked a sógornője haláláról szól, az ordítós Cutthroatban pedig megszabadul a démonjaitól. Kíváncsian várjuk a Mercury – Act 2-t.

Iron Maiden – Senjutsu (Parlophone / Warner)

Úgy látszik, ez a dupla albumok hete: Drake és Kanye West mellett az Iron Maiden is maratoni hosszúságú albumot tett le az asztalra. Ez volt az eddigi leghosszabb lemezszünet a zenekar életében (The Book Souls című előző munkájuk szinte napra pontosan hat éve jelent meg), de ők már olyan régóta léteznek, hogy egy ilyen kihagyás simán belefér. Az ismét hosszú hajjal rendelkező Bruce Dickinson és csapata a Senjutsu címet adta az albumnak, melynek borítóján a Maiden kabalaszörnye, Eddie ezúttal szamurájos imidzset kapott, a tematikához illeszkedve. A zenekar még 2019-ben, az előző turné szünetében rögzítette a dalokat Franciaországban, egy átalakított moziépületben. Külön szeretnénk felhívni a figyelmet a második lemez utolsó három tételére, melyek egyaránt meghaladják a tíz perces játékidőt.

Margaret Island – Hol marad az én történetem (Gold Record)

A Margaret Island meglepően gyorsan emelkedett Magyarország legnépszerűbb zenekarai közé, és lényegében akárhol lép fel, telt házat csinál. Az új dalokat a pandémia alatt írta a csapat Lábas Viki fonyódi otthonában. A Hol marad az én történetem szövegei leginkább a 2020-as évről, valamint a csapatban végbemenő belső folyamatokról szólnak, de mindemellett ez egy igazi balatoni album: még madárcsicsergés, fűnyírás és a hullámok susogása is hallható rajta. A produceri munkálatokért Toldi Miklós felelt, akinek köszönhetően elektronikusabb és még poposabb lett a hangzás. “Frissítő volt ez a változatosság, ami annak is köszönhető, hogy a már a korábbi lemezekről ismert Hujber Szabolcs mellett, most először Szepesi Mátyás dalszövegíróval is együtt dolgozhattunk. A megújulás mellett azért azt a hagyományt is továbbvittük, hogy legyen egy Bródy János dalszöveg is a lemezen. Nem mellesleg feldolgoztunk egy olyan korábbi Fonográf-dalt, ami tökéletesen illett a hetedik születésnapját ünneplő zenekarhoz”, jegyezte meg Füstös Bálint gitáros. Szeptember 11-én lemezbemutató koncert a Kobuciban.

Kanye West – Donda (Def Jam / Universal)

Hát ekkor ezt is megértük: végre valahára kijött a már régóta halogatott Kanye West lemez, a Donda. A felvezetése elképesztő volt: West beköltözött különböző sportcsarnokokba, ahol puritán körülmények között élt, mobilstúdiót rendezett be magának, aztán pedig szokatlan albumhallgató partikat tartott, melyek során eltakarta a fejét, illetve még az is előfordult, hogy felgyújtotta magát. Na de a lényeg az album, mely nem kevesebb mint 109 perc hosszú, és 27 trackből áll. A cím megegyezik West elhunyt édesanyjának keresztnevével – amúgy a saját vállalata is erre a névre hallgat. A borító koromfekete, a dalok pedig igencsak vegyes fogadtatásban részesültek. A vendégeken semmi nem múlt: Jay-Z, Kid Cudi, Ty Dolla $ign és Travis Scott itt is felbukkan, akárcsak The Weeknd és Chris Brown. A legnagyobb vihart kétségtelenül a Jail Pt. 2 című tétel kavarta, melyben közreműködik DaBaby és Marilyn Manson; ő mindketten a botrányaikkal szerepeltek a hírekben az elmúlt hónapok során. Sokak szerint Kanye West már túl van a kreativitása csúcsán, de az biztos, hogy a promócióhoz még mindig nagyon ért.