Most szól:
Vezeti:
×
2021.09.15 Szerda . 17:57

Bántanak! Segítesz? - a cyberbullying (netes iskolai bántalmazás) kézikönyve

Doxolás, impersonation, happy slapping - van, amire még magyar szavunk sincs. Pedig a bullying - vagyis az osztálytársak, kortársak piszkálása, bántalmazása - már nem csak a valós, de az online térben is mindennapos lett Magyarországon is (cyberbullying). Sőt, nemrégiben egy 16 éves fiú öngyilkossághoz is vezetett...Hiánypótló könyvet írt a jelenségről két szakember, Urbán Anikó és Villányi Gergő. Ma este első kézből tudhatsz meg tőlük mindent a netes bántalmazásról - és: minden ismeretlen szót le is fordítunk! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

Felhívni rejtett számról egy osztálytársat egyszer és pizzát kínálni lehet vicces - de sokszor felhívni, akár éjjel is - már kevésbé....esetleg kiposztolni a számát, hogy mindenki hívhassa - az pedig már nagyon nem. Neve is van: a doxing. 


RODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról

Vagy nyitva hagyott mailboxából szexi körüzenetet küldeni a számtech teremből? Vagy otthagyott mobilján belépni a profiljába és onnan? Esetleg ki is zárni a saját profilból?  Nem vicces. Bántó.  A neve impersonation.


Keira Burton fotója a Pexels oldaláról

Véletlenül fellökni a másikat folyosón? És ezt  videora venni, Gif-et csinálni belőle?  Posztolni? Akár sorozatban? Ez a happy slapping.


Gerd Altmann képe a Pixabay -en

A netes zaklatást már a törvény is büntetni rendeli - Magyarországon is. Azért, mert veszélyes. Az áldozatot a neten át nonstop lehet bántani - míg az offline térben a csicskáztatás addig tart, míg a gyerek el nem hagyja az iskola területét. Online viszont éjjel-nappal - 24/7.


Wokandapix képe a Pixabay -en

És bántják is egymást a diákok: a magyar iskolások (általános és középiskolások) több, mint 60%-a részt vett már netes zaklatásban zaklatóként - és több, mint 70%-uk volt ilyen elszenvedője. De vajon mennyire tudják az őket körülvevő felnőttek, mit is csinálnak - ill. mit szenvednek el?

A Bántanak! Segítesz? c. könyv ezt a világot hozza közel és teszi érthetővé. Idegen és új világ ez sokaknak. Már  a tartalomjegyzékéhez is szótár kell - és nem csak a boomereknek. De a szótár szerencsére maga a kötet - megismerhetőek belőle a netes bántalmazás legelterjedtebb formái - és a szerzők praxisukból vett konkrét esetleírásokkal illusztrálják is az egyes magatartásformákat.

A téma sajnos nagyon aktuális: nemrégiben döbbentette meg az egész országot a hír, hogy egy vajai gimnazista öngyilkosságba menekült a folyamatos iskolai zaklatás elől. A Bántanak! Segítesz? segítségével talán jobban megérthetjük, mit él át az a diák, akit nem csak az iskolában, de a neten keresztül folyamatosan piszkálnak - és a szerzők abban is segítséget adnak, hogyan nyújthatunk mi segítséget.


ThisIsEngineering fotója a Pexels oldaláról

Ma este az Én Vagyok Itt!-ben a Bántnak! Segítesz? szerzői: Urbán Anikó és Villányi Gergő ad betekintést a netes bántalmazás ijesztően sokszínű világába - és azt is elmondják: hogyan segíthetsz.

Urbán Anikó, InfoTárs Egyesület alelnöke

Diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte, Társadalmi tanulmányok szakos előadóként. Az egyetemi szakdolgozatának fókuszában a párkapcsolaton belüli bántalmazás állt. Később ismereteit az online térben történő bántalmazás fajtákról is bővítette. Az elmúlt öt évben érzékenyítő előadásainak keretében számtalan diákkal, pedagógussal és szülővel dolgozott közösen az online bántalmazás jelenségének tudatosításával kapcsolatban.

Villányi Gergő, pszichológiai tanácsadó

Fő érdeklődési területe a digitális pszichológia, amely az okoseszközök, az online kommunikáció, a közösségi média a személyiségre, kommunikációnkra, kapcsolatokra gyakorolt hatásait vizsgálja. A digitalispszichologia.hu alapítójaként rendszeresen publikál ismeretterjesztő cikkeket digitális pszichológia témában és számos digitális tudatosságot fejlesztő kezdeményezéssel, szervezettel működött együtt az elmúlt években. Fontosnak tartja, hogy gyermekek és szülők egyaránt tudatossá váljanak a digitális világ hatásait tekintve.

 

 

 

 

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05!

További témáink még:

  • Superficial – Megjelent az Amber Smith új kislemeze! Poniklo Imre és Ollie Toof a stúdióban!
  • Molnár Tamás - egy év után újra szerzői esttel az A38  színpadán - és az Én Vagyok Itt! -ben!
  • Színes Város Csoport  - Magyarország első köztérszínesítő szervezete, a gigantikus graffitik alkotói a stúdióban!
cover: cottonbro fotója a Pexels oldaláról