Most szól:
Vezeti:
×
2021.09.17 Péntek . 12:29

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.09.17.)

Ezen a héten is bemutatunk öt izgalmas albummegjelenést. Az előadók között szerepel az egykori Fleetwood Mac frontember Lindsey Buckingham, az énekeséről elnevezett amerikai alter-rockzenekar Daughtry, a második lemezével jelentkező Follow The Flow, az amennyire csendes, annyira izgalmas zenéjéről híres José González, valamint a tavalyelőtti év legnagyobb slágerét jegyző Lil Nas X. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Lindsey Buckingham – Lindsey Buckingham (Rhino / Warner)

1975-ben csatlakozott a Fleetwood Mac-hez Lindsey Buckingham énekes-gitáros és Stevie Nicks énekesnő, akik akkor még egy párt alkottak. A zenekar addigra már túl volt számos nagylemezen, és a Buckingham-Nicks páros érkezésével beköszöntött számukra az aranykorszak: Rumours című 1977-es albumuk 40 millió példányban fogyott. Az énekes-gitáros a tíz évvel későbbi, szintén sikeres Tango In The Night album után távozott, majd 1997-ben visszatért az együttesbe, hogy aztán 2018-ban végleg kiszálljon (azóta a Crowded House frontember Neil Finn helyettesíti). Buckingham az elmúlt négy évtized során elszórtan szólólemezeket is készített, és most előállt legújabb munkájával, mely szimplán a Lindsey Buckingham címre hallgat. Csendes album, de kellemes hallgatnivaló, és örömteli, hogy a tavalyelőtt szívműtéten átesett művész ismét új dalokkal örvendeztet meg minket.

Daughtry – Dearly Beloved (Dogtree / Warner)

Mifelénk kevésbé ismert a Daughtry, pedig eddigi öt albumuk egyaránt bejutott az amerikai top 10-be, sőt, első két lemezük még a number one pozíciót is begyűjtötte. Az észak-karolinai születésű Chris Daughtry 2006-ban előkelő helyezést ért el az American Idol nevű tehetségkutatóban, és ezt követően alapította meg poszt-grunge-os, alternatív rockos hangzású zenekarát, melyet lényegében saját magáról nevezett el. Az elmúlt másfél évtized igazi sikertörténet volt számukra, és már sokan várták Dearly Beloved című hatodik lemezüket, mely immáron új lemezkiadó égisze alatt jelent meg. A Sputnikmusic kritikusa szerint ez a zenekar eddigi csúcsműve, egyben az év eddigi legjobb albuma.

Follow The Flow – És és föld (Supermanagement)

BLR, Fura Csé és Szakács Gergő triója, a Follow The Flow 2016-ban alakult, és két évvel később sikerült berobbannia a köztudatba. Olyan dalaik, mint a Nem tudja senki, az Anyám mondta, a Maradok távol vagy a Nem fogadok szót, egyaránt több milliós nézettséggel rendelkezik, a FTF pedig igencsak gyorsan az egyik legnépszerűbb hazai csapattá avanzsált. Bemutatkozó albumuk 2019-ben jelent meg Nem tudja senki címmel, most pedig megkaptuk a folytatást, a képregényes borítóval ellátott Ég és földet. A rajta hallható dalok egyaránt megmutatják az igazán nagy magasságokat és mélységeket is. „A mennyet és a poklot is megjártuk, és persze mi sem tudtuk átugrani a karantén dalokat, mint például a Tavasz, amiben a boldogságot kerestük. A csúcson hagytuk abba egy időre, aztán újra éreztük a reményt, mikor egy teltházas Budapest Park koncerttel tértünk vissza 2021-ben”, mondta Fura Csé. „Az album koncepciója hamar összeállt a fejemben, a cím pedig két értelmezésben is nézhető. Ég és föld, azaz menny és pokol, amit megjártunk, a kettő közötti különbség pedig tényleg ég és föld. Nem lehet összehasonlítani!” A Follow The Flow ma este mutatja be élőben az új dalokat a Budapest Parkban.

José González – Local Valley (City Slang / Mute)

Az argentin származású, svédországi születésű, viszont angolul éneklő José González a 2010-es évek elején két remek albumot is készített Junip nevű zenekarával, viszont elsősorban az éteri hangulatú, többnyire egyszál akusztikus gitáron előadott, víz alatti hangulatú énekeffekttel előadott szólódalai kapcsán ismerik őt a legtöbben. A Mohamed Szalahra jelentős mértékben hasonlító énekes-dalszerző 2003-ban vált ismertté, amikor megjelentette első lemezét – zenei karrierjének berobbanása miatt még a doktori disszertációját is félbehagyta. Az évek során készült róla dokumentumfilm (José González rendkívül hétköznapi élete), közreműködött a Walter Mitty titkos élete című Ben Stiller vígjáték filmzenéjében, a legutóbbi albuma óta pedig apa lett. A ma megjelent Local Valley érdekes módon még csak a negyedik szólólemeze, és remekül illeszkedik eddigi munkái sorába; érdekes módon egy Junip dal átdolgozása is szerepel rajta, hallhatunk svédül énekelt számot, valamint itt debütál a művész első spanyol nyelvű dalszövege.

Lil Nas X – Montero (Columbia / Sony)

A tavalyelőtti év folyamán nem akadt nagyobb sláger Lil Nas X rendhagyó módon countryt és hiphopot ötvöző számánál, az Old Town Roadnál, ami – a stíluskavalkádot megfejelve – még egy Nine Inch Nails hangmintát is tartalmazott. A dal eljutott a Billboard lista csúcsára, bezsebelt két Grammyt, és még a Billy Ray Cyrusszal közös remixváltozat is nagyon sikeres lett. A Montero Lamar Hill néven 1999-ben született rapper azóta is főleg a kislemezekre koncentrált, és egészen mostanáig várt a debütáló nagylemezének megjelentetésével. A Montero című albumot természetesen saját magáról nevezte el, a címadó dal pedig – az Old Town Roadhoz hasonlóan – szintén transzatlanti number one lett. A közreműködők között felbukkan Miley Cyrus, Doja Cat, Elton John és Megan Thee Stallion; ahhoz meg valami nagyon különleges és különös dolognak kell történnie, hogy jövő héten ne a Montero álljon az amerikai nagylemezlista élén.

cover: Bodnár Dávid