Most szól:
Vezeti:
2021.09.25. Szombat 20:06

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.09.24.)

Jó nagy merítésből kellett választanunk ezen a héten, és nem volt könnyű kiválasztani az öt, legérdekesebbnek tűnő új albumot. Ezen a héten az ex-Blink-182 frontember Tom De Longe vezette Angels & Airwaves, a dalszerző-énekesnő Barkóczi Noémi, a csak konceptlemezekben gondolkodó Public Service Broadcasting és az elsősorban Kirk kapitányként ismert William Shatner újdonságait, valamint egy Velvet Underground tribute válogatást ajánlunk. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Angels & Airwaves – Lifeforms (Rise / Warner)

Amikor a Blink-182 2005-ben feloszlott, Tom DeLonge énekes-gitáros új zenekart alapított – a Blink pop-punkjához képest elszállósabb, néha már progrockos elemeket is beemelő Angels & Airwaves-t. Aztán a Blink 2009-ben visszatért, és DeLonge egy darabig egyforma energiát fektetett mindkét együttesébe, 2015 óta viszont csak az Angels & Airwaves-re koncentrál. Érdekes módon az elmúlt hét év során velük sem adott ki semmit, viszont most végre itt a csapat hatodik lemeze, a Lifeforms. A cím nem véletlen: DeLonge talán még Pataky Attilánál is jobban hisz az ufókban, és pár éve társszerzőként jegyzett egy sci-fi regényt. Ami az album zenei részét illeti: ezúttal sokkal nagyobb hangsúly van a gitárokon, és még punkos, sőt, poszt-hardcore-os elemek is megfigyelhetőek.

Barkóczi Noémi – Dolgom volt (Tom-Tom Records)

Kb. öt évvel ezelőtt figyeltünk fel jobban Barkóczi Noémire – akkortájt jelent meg bemutatkozó nagylemeze is, Nem vagyok itt címmel. Az elmúlt időben kevesebbet hallottunk róla, mostanra viszont végre elkészült második albumával, mely stílszerűen a Dolgom volt címet kapta. A dalok elkészítésében segítségére volt Szőke Barna (The Qualitons, MYGL) és Gulyás Kristóf (Jazzékiel, mïus), és részben ennek köszönhetően ez egy zeneileg színesebb lemez lett. A művésznőt saját bevallása szerint ausztrál dalszerző-énekesnők (többek között Courtney Barnett) inspirálták dalírás közben. „Azt éreztem, hogy az talán már kevés, hogy boncolgatom a lelkemet. Hogy a szövegek ne annyiban merüljenek ki, mint egy mém (...). Kellett egy plusz réteg”, nyilatkozta Noémi.

Public Service Broadcasting – Bright Magic (PIAS / Universal)

A fura nevű tagokból (J. Willgoose Esq., Wrigglesworth, JF Abraham) álló és zeneileg nehezen besorolható (indie? art rock? space rock? krautrock? prog?) Public Service Broadcasting mindig egy konkrét koncepció köré építi fel az albumait. A 2013-as Inform-Educate-Entertain az oktatással foglalkozott, a két évvel későbbi The Race For Space az amerikai-szovjet űrversenyt énekelte meg, a brit top 5-be is bejutó legutóbbi album, az Every Valley pedig a walesi szénbányászok témakörét foglalta dalokba. Természetesen a most megjelent Bright Magic is egy konceptlemez: a történelmileg és zeneileg is fontos német főváros, Berlin áll a középpontban. Willgoose egy időre Berlinbe is költözött, a dalok pedig a legendás Hansa stúdióban kerültek rögzítésre, ahol korábban David Bowie, Nick Cave, a Depeche Mode és a U2 is dolgozott. És hogy még autentikusabb legyen minden, az egyik dalban az Einstürzende Neubauten frontembere, Blixa Bargeld is közreműködik.

William Shatner – Bill (Republic / Universal)

Az immáron 90 (!) éves William Shatnert a legtöbben a Star Trek Kirk kapitányaként, esetleg még T.J. Hookerként ismerhetik, de azt kevesebben tudják róla, hogy egy ideje lemezeket is kiad. A kanadai színésznek már 1968-ban megjelent egy spoken word albuma The Transformed Man címmel, de igazából 2004 óta foglalkozik komolyabban a zenével – ekkor jelent meg Has Been című albuma. A producer Ben Folds volt, az egyik dalban közreműködött Henry Rollins, és Shatner még a Pulp himnuszát, a Common People-t is feldolgozta. A hét évvel későbbi sztárparádés Seeking Major Tom kizárólag coverekből állt (Black Sabbath, David Bowie, Pink Floyd, Queen, U2), és volt egy blueslemeze is, aminek egyik dalához Gróf Balázs készített animációs klipet. A ma megjelentetett Bill szintén egy zenés alapú spoken word anyag, olyan közreműködőkkel, mint az Eagles gitáros Joe Walsh vagy a Jonas Brothers-ből ismert Joe Jonas.

I’ll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico (Universal)

Múlt héten is bemutattunk egy tribute lemezt (a Metallica 30 éves fekete albumának feldolgozás gyűjteményét), most pedig ismét egy hasonló kiadványt ajánlunk. 1967-ben jelent meg The Velvet Underground & Nico címmel a Lou Reed vezette amerikai rockzenekar The Velvet Underground és a német modell/énekesnő Nico klasszikus közös lemeze, a borítóján Andy Warhol banánrajzával. Az album a maga idejében nem aratott kereskedelmi sikert, későbbi mégis óriási hatást gyakorolt a zenetörténetre. Ahogy Brian Eno is fogalmazott, „ezt a lemezt alig pár ezren vették meg, de azok mind zenekart alapítottak.” A ma megjelent válogatás az I’ll Be Your Mirror címre hallgat, ami megegyezik az eredeti album egyik számának címével. A tribute az eredeti tracklistát követi, a névsor pedig impozáns: itt van a néhai R.E.M. énekese, Michael Stipe, a National frontember Matt Berninger, aztán Bobby Gillespie a Primal Screamből, Iggy Pop, a korábban a Sonic Youth gitáros-énekeseként ismert Thurston Moore, valamint neves női és férfi énekes-dalszerzők (többek között St. Vincent, Sharon Van Etten és Kurt Vile).