Most szól:
Vezeti:
2021.09.26. Vasárnap 08:33

A Filmklubban: Elhallgatott zenekarok a 60-as 70-es években

Az internet előtti világban hatékonyan cenzúrázott az állam. Voltak zenekarok, amelyeket teljesen elhallgattatott a kultúrpolitika. A Filmklubban: Elhallgatott zenekarok a 60-as 70-es években. Vendégünk a rendező (és a KEX együttes dobosa): Kisfaludy András. M2 Petőfi Tv, vasárnap 21:05.

TTT. Vagyis: Tilt-Tűr-Támogat. A Kádár-kor kultúrpolitikusa, Aczél György három nagy kategóriája, amelyek közt különös szürke zónákon át volt átjárás. Ha egy zenekart a tiltott kategóriába soroltak indulásakor, nem koncertezhetett nem adhatott ki lemezt és nem játszotta számait a két fő fórum: a rádió és a televízió. Róluk szól a  Filmklub ma esti filmje, az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből.

A TTT - rendszer egyszerű volt:

Akit támogattak, annak lemeze jelent meg, nagykoncerteken léphetett fel amelyeket kiplakátoltak, játszotta  számait a rádió, benne lehetett a tévében, újságokban. Ilyen volt pl. a Neoton vagy a Dinamit.


Neoton

Akit tűrtek, azért szerepelhetett a a rádióban - de a tévében már ritkábban. Felléphetett, de akkora reklámot, mint a támogatottak, nem kapott. Lehetett lemeze is - de nem olyan nagy példányszámban, mint a támogatottaknak. Pályája kezdetén ide tartozott az  Illés, az Omega, a Fonográf, az LGT - amelyek közül a közönség nyomásának hatására többen egyre nagyobb nyilvánosságot kellet, hogy kapjanak még az állami médiában is.


Illés

Akit tiltottak, koncerten ritkán léphetett fel. (pl. a Kex, Syrius, Bajtala, Taurus, Liversing, Atlasz, Scampolo, Aligátor, Tűzkerék, Atlantisz). De persze azért klubokban ezek a zenekarok is megjelentek rendszeresen. Koncertjeiket és a zenekar tagjait folyamatosan figyelték a Belügyminisztérium  III/III főosztályának 2.,  ifjúságért felelős alosztályának emberei - vagyis jelentettek a koncertekről és a zenészekről.


Taurus

Az átjárás a tiltott és a tűrt közt egy különös szürke zónán át valósult meg:  egy tiltott képzőművész pl. alkalmazott területen dolgozhatott:  tervezhetett mondjuk reklámplakátokat, könyvborítókat - mellette otthon festett és lakáskiállításokat tarthatott, vagy kisebb, vidéki galáriákban jelenhetett meg - amelyek később emiatt legendássá váltak (egy-egy haladó szellemű kurátor vezetése alatt ilyen kiállítási lehetőséget adott pl. Székesfehérvár, vagy Pécs). Egy tiltott zenekar pedig időnként megjelenhetetta rádióban is, és egy-egy nagykoncertet is szervezhetett.


Scampolo

A korszak ezen különös stratégiájának megfelelően a tiltott zenekaroknak is adtak néha nagyobb fellépési lehetőséget: a Várbazárban működő Ifjúsági Parkban volt pl. Radics Béla és a Taurus első koncertje, ahol több, mint tízezren voltak és  a koncert után a tömeg - mint egy spontán tüntetésen - a Lánchídhoz vonulva skandálta, hogy "Radics Bélát a Pártba! Taurust a kormányba!"


Radics Béla

A hetvenes években elhallgattatott zenekarok tagjai egy idő után feladták. A Kex fele (köztük a frontember, Baksa- Soós János) a Syrius egésze, Bajtala János és a dobos, az egész Atlasz Flamm Ferivel, a Scampoloból hárman, a Taurusból Brunner Győző még a 70-es évek elején elhagyták az országot - akkori szóhasználattal:  disszidáltak. Radics Béla (Taurus), Faragó Judy (Scampolo), Váradi Vadölő János,Liversing gitárosa, Szendrődy Zsolt, a Tűzkerék basszgitárosa, Kun Tamás, vagy a Kex-es Somló Tamás 2016-ban, vagy Bianki Iván és Imre Attila fiatalon, a negyvenes éveik végén, meghaltak.  Sokan nem láthatták közülük így a rendszer összeomlását, amit a nyolcvanas évtized hozott el.


Fekete Bárányok

1980-ban még a Beatrice is felléphetett a Fekete Bárányok névre keresztelt rendezvényen az Óbudai Hajógyári Szigeten, a P Mobillal és a Hobo Blues Banddel együtt.  Az ilyen rendezvények a kultúrpolitikusok szempontjából valamiféle feszültséglevezető szelepként működtek - és rendszerellenességük ellenére erősítették a rendszert:  " ugye, nem olyan rossz ez, hiszen még ezt is lehet" - és így meghosszabbították fennállását. De a TTT rendszer eresztékei a nyolcvanas években végleg meglazultak, mikor pl. az underground zenei szcéna fellendülésével nagy tömegben érkeztek az új hangok: pl. AE Bizottság, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó - és virágkorukat élték a kifejezetten ilyen zenekarok fellépésének teret adó klubok (FMK, Fekete Lyuk). ekkor ráadásul már a technika is fejlődött annyira, hogy már bárki tudott otthon kazettát másolni - két magó összedugásával vagy a Bécsből beszerzett  kétkazettás magnók segítségével.

A tiltott zenék terjedését ekkor már látszott, hogy nem lehet örökre megakadályozni. De persze próbálták: Szőnyei Tamás: Nyilvántartottak c. könyvében az Állambiztonsági Levéltár iratai alapján kutatta ki a tiltott zenekarok és az őket megfigyelő tikosszolgálatok történetét - a könyvben  olvashatsz is ilyen jelentéseket a zenekarokról, zenészekről,  koncertekről.

Vajon milyen volt mindezt belülről megélni? Kisfaludy András, a KEX dobosa zenészekkel készített dokumentumfilmet és fiatal tagokkal kiegészülve eljátszották a  zenekarok legnevesebb számait, amelyet CD-n is kiadtak.  A filmet megnézheted ma a  Filmklubban - utána pedig Galán Géza  beszélget Kisfaludy Andrással a 60-as, 70-es évekről.

Filmklubban: Elhallgatott zenekarok a 60-as 70-es években. M2 Petőfi Tv, vasárnap, 21:05.

FRISS: Németországban, 73 éves korában hosszú betegség után elhunyt a KEX frontembere, Baksa-Soós János képzőművész. A család ma közölte a halálhírt.