Most szól:
Vezeti:
×
2021.09.26 Vasárnap . 11:33

Europe in Concert: Sting and the Royal Philharmonic Orchestra

Sting idén kereken 70 éves. A jubileum alkalmából ma este az Europe in Concert sorozatban egy legendás koncertfilm: a Berlinben az O2 Arénában rögzített Sting and the Royal Philharmonic Concert Orchestra! M2 Petőfi Tv, vasárnap, 23.45.

Sting, azaz Gordon Matthew Thomas Sumner 1951-ben született az észak-angliai Wallsendben. Három testvérét és őt szülei úgy tudták eltartani, hogy és mérnök édesapja tejkiszállítást is vállalt másodállásban - édesanyja pedig fodrászként dolgozott a gyerekek mellett. Sting már gyerekként dolgozott: apjának segített a tejkiszállításban.

Első gitárja 10 évesen egy spanyol gitár volt, amelyet egy emigráló barát hagyott édesapjánál. Autodidakta módon tanult gitározni, és gimnázium után részben a zenével tanult tovább: ének/tornaszakos tanár lett. A tanítás mellett éjszakánként jazzklubokban lépett fel a Phoenix Jazzmen, a Newcastle Big Band, és a Last Exit tagjaként.  Sting művészneve ebből az időszakból származik: a Phoenix Jazzmen tagjaként fekete-sárga csíkos melegítőt hordott - és a zenekarvezető, Gordon Solomon azt mondta rá, hogy úgy néz ki így, mint egy nagy darázs. Innen a Sting (fullánk) név.

1977-ben Londonba költözött megalapította a Police-t Stewart Copeland-del és Henry Padovanival  (utóbbi helyére hamarosan Andy Summers lépett) Stílusuk a punkon alapult, de reggae és minimalista pop elemekkel vegyítve.  A hangzás szokatlan, merész és szerethető lett - és Sting ezzel elindult a világsiker útján. 1978 és 1983 közt 5 listavezető albumot adtak ki, 6 Grammy-díjat nyertek és 2 Brit Awards-ot. Utolsó albumuk, a  Synchronicity öt Grammy-jelölést kapott - köztük az Év lemeze jelölést is. Ezen szerepelt a legsikeresebb Police-szám, az "Every Breath You Take", amelyet Sting írt.

A zenekar formálisan nem oszlott fel - de a tagok szólókarrierjükre koncentráltak ezután. Sting első szólólemeze 1985-ben jelent meg The Dream of the Blue Turtles címmel,a mely tripla platinalemez lett.

1987-es második szólólemezén , a Nothing like he Sun-on szerepeltek talán pályafutásának máig legmeghatározóbb dalai, mint a Fragile, vagy az Englishman in New York. 

További stúdióalbumai: The Soul Cages (1991), Ten Summoner's Tales (1993), Mercury Falling (1996), Brand New Day (1999), Sacred Love (2003), Songs from the Labyrinth (2006), If on a Winter's Night... (2009), Symphonicities (2010), The Last Ship (2013), 57th & 9th (2016), 44/876 (2018) (ft. Shaggy), My Songs (2019), The Bridge (2021).

Az énekes pályája során végig  rendkívül aktívan tevékenykedett a segélymozgalmakban, tagja volt a Band Aid-nek és fellépett a Live Aid koncerten is, az Amnesty International rendezvényeinek állandó szereplője lett, gyűjtött pénzt az esőerdők védelmére, éhezők megsegítésére vagy épp a Dalai Láma számára. 2006-ban a Police is újra összeállt egy világturnéra, amely során jótékonysági fellépést is vállaltak. Az énekes filmszerepekben is megjelent - elsőként Lynch Dűnéjében 1984-ben.

Sting már rengeteg arany-, és platinalemezt, filmszerepet és koncertet tudhatott a háta mögött, mire 2010-ben elkészítette legismertebb számainak nagyzenekarra áthangszerelt verzióit és turnéra indult a Royal Philharmonic Concert Orchestra zenészeivel. A turné berlini koncertje legendává vált: ebből készült a Live in Berlin album és koncertfilm is.

Ezt a fantasztikus koncertet láthatjátok ma este az Europe In Concert sorozatban! Europe in Concert: Sting and the Royal Philharmonic Concert Orchestra. M2 Petőfi Tv, vasárnap, 23.45.