Most szól:
Vezeti:
2021.09.28. Kedd 09:28

Zséda, collage, Monty Python!

Kollázs-klip készült Zséda Kócos c. dalához! A Monty Python's Flying Circust idéző képi világot Shane54 (Császár Előd) és Zséda közösen álmodta meg! Tudtad, hogy a collage technikája már több, mint 100 éves? Kis kollázstörténet alább - este pedig a klip készítésének története Zsédától az Én Vagyok Itt!-ben! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

Emlékszel a Monty Python's Flying Circus-re?

A papírkollázs-animáció akkoriban tévében szokatlan technikáját Terry Gilliam a BBC-n is bemutatta. Hogyan dolgozik a Monty Python a klipeken - és hogyan készíthetnek a nézők is papír-animációt otthon.

A kollázst, mint technikát  George Braque és Pablo Picasso  fedezte fel a képzőművészek számára. A collage eleinte csak a festék és a papírkivágások együttes alkalmazását jelentette egy vásznon - később viszont már a papíkivágásokkal önnálló műveket is létrehoztak.  az avatgarde irányzatok alkotói: a  dadaisták,a szürrealisták, a Bauhaus művészei.

Az assemblage is a kollázsból született Picasso 1914-es Abszintos üveg c. műve volt az első ilyen. Az assemblage már nem 2D-ben használ fel meglévő valóságelemeket (képeket), hanem 3D-ben: tárgyakat használ fel az alkotó új műalkotás létrehozására. Picasso kezdetben még festette az assemblage-szobrokat,de kséőbb a festés akár már el is maradhatott, sőt, voltak művészek, akik egyszerűen felragasztottak egy felületre tárgyakat, tárgycsoportokat.

Később már a ragasztás is elmaradt. Megérkezett a ready-made. Marcel Duchamp egy biciklikerék kiállításával "találta fel" az irányzatot 1913-ban, és fokozta: 1917-ben már egy piszoárt állított ki "Forrás" ill. "Kút" címen   a New York-i Függetlenek Szalonjában a közönség nagy megrökönyödésére. A ready-made tkp. egy talált tárgy  átlényegítése, mikor a művész környezetéből kiragadva és címet adva a tárgynak valójában elvonatkoztatja, elemeli azt  - és új alkotássá teszi. Duchamp azonban úgy érezte, hogy ez csapda is lehet - alkotónak és befogadónak egyarátn - és ömagát korlátozta a ready made-ek készítésében- szinte azonnal a technika feltalálásakor:

"Hamarosan beláttam, milyen veszélyekkel jár ennek a kifejezési formának a korlátozatlan ismétlése, ezért elhatároztam, hogy évente csak előre meghatározott számú ready-made-et készítek. Akkoriban már tisztában voltam vele, hogy a művészet szenvedélyt kiváltó drog, a néző számára sokkal inkább, mint a művész számára, és meg akartam védeni ready-made-jeimet az effajta fogyasztástól."

A kortárs képzőművészet alkotói a fenti technikák mindegyikét szívesen alkalmazzák a mai napig, és papír-animációk is születnek, amelyek ma már a technika fejlődése révén  akár papír, olló meg ragasztó nélkül is elkészíthetőek.

Ma este az Én Vagyok Itt!-ben Zsédát kérdezzük arról, miért ezta  technikát választották Shane 54-gyel (Császár Előd) a Kócoshoz - és hogy ő maga mennyire érzi magához közelállónak a már több mint 100 éves collage-t.

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05.

További témáink még:

  • Különleges koncert és Intim Torna Illegál-nap - Pályafutása egyik fontos helyszínén, a Petőfi Rádió stúdiójában állt össze utoljára a rockzenekar.
  • Még Andrew Lloyd Webber is gratulált az alkotóknak – Ott jártunk a Macskák 1500. előadásán!
  • Természetes alternatívák – Utána járunk, mivel érdemes végezni az őszi nagytakarítást, ha nem szeretnénk vegyszerekhez nyúlni a háztartásban!
  • Miattad lemondok – Személyes történet ihlette a Maszkura és a Tücsökraj új dalát. A részleteket elárulja a frontember!