Most szól:
Vezeti:
2021.09.30. Csütörtök 14:00

Cetek nyomában Izlandtól Dániáig

Székely Dóra cetbiológus, a Koppenhágai Egyetem kutatója nemrég tért vissza egy kalandos kutatóútról. Izlandtól Dániáig hajóztak, hogy megfigyeljék: hogyan hat a klímaváltozás a cetekre. Élménybeszámoló Dórától ma este az Én Vagyok Itt!-ben! Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21:05!

Hogyan lesz egy bálnarajongó kislányból cetbiológus? Székely Dórával már találkozhattál az Én Vagyok Itt!-ben idén februárban.

Ma ismét vendégünk lesz, hogy elmesélje, hogy telt az az öt kalandos nap, amely során nemrégiben Izlandtól Dániáig figyelték a ceteket. Az útról korábban így nyilatkozott:

""Voltak a csapatban PhD hallgatók, mesterszakos diákok, valamint professzorok is akik vezették a kutatást. Megosztottuk a különböző munkákat, és száz százalékosan együtt dolgoztunk. Olyan jó volt ez az öt nap, mintha egy hónapig tartott volna." 

Azt vizsgálták, hogyan hat a cetekre a klímaváltozás. Óránként vettek vízmintákat.

"Nagyon finom, 0.22 mikoronos szűrővel dolgoztunk, amin fennakadnak a planktonikus élőlények és a szabadon úszkáló sejtek, bőrdarabok, vagyis bármi, ami a nagyobb gerincesekből a vízbe kerülhet. Közben hosszú órákon keresztül azt is figyeltük, hogy milyen fajokkal találkozunk. Két kutatónő pedig víz alatti mikrofonnal a hangokat is elemezte, figyelve, hogy milyen cetfajok vannak a környéken. Én a megfigyelésekben és a környezeti DNS, vagyis a vízminták gyűjtésében vettem részt éjjel-nappal. -mesélte.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a klímaváltozás hatására a táplálékban gazdag hideg, északi tengerek hőmérséklete lassan emelkedik, és  az itt élő fajok alkalmazkodásra kényszerülnek. Hogy a vízminták most milyen konkrét információkkal szolgáltak? Székely Dóra ma este elmeséli az Én Vagyok Itt!-ben!

Én Vagyok Itt!, M2 Petőfi Tv, 21.05.

További témáink még:

  • Ezt nem lehet megúszni! Megjelent Kovács Ákos első novelláskötete, ott voltunk a könyv bemutatóján! - Ákos
  • Támadnak a Bulibanditák! Bemutatkozik Barbaró Attila új zenekara, akik első nagykoncertjükre készülnek!– Barbaró Attila és a Bulibanditák
  • Veled harcolok én! A Petőfi Tv-n mutatja be új klipjét Ferencz Péter, azaz Peet! -  Azapeet
  • A konyhában zajlik az élet! Humorral fűszerezve, dalokban mesél a magyar gasztronómiáról Szarka Gyula, aki egy egész lemezt szentelt a magyar konyha népszerűsítésének! – Szarka Gyula