Most szól:
Vezeti:
×
2021.09.30 Csütörtök . 17:24

Elszállt egy hajó a szélben – Baksa-Soós Jánosra emlékezünk

73. születésnapja után 5 nappal elhunyt Baksa-Soós János, a KEX zenekar legendás frontembere, zenész, performer, író, képzőművész. Emlékére KEX-napot tart a Petőfi - a rádióban és a tv-n is hallhatsz KEX-számokat, interjúkat, visszaemlékezéseket, és megnézheted az Elszállt egy hajó a szélben c. dokumentumfilmet is!

Baksa-Soós János zenész, képzőművész, a magyar avantgarde emblematikus figurája, a KEX együttes énekese volt. A KEX alig több, mint 2  éves fennállása alatt (68 december - 71 január) igazi legendává vált. Bár lemezt nem adhattak ki, de az Illés előzenekaraként többször is fellépve nagy népszerűségre tettek szert. A zenekar körül csoportosult a kor undergroundjának több jeles alakja, pl. Cseh Tamás is egy KEX koncert szünetében állt először színpadon gitárjával, és Hobo is neki köszönheti az indulását. Megható posztban búcsúzott tőle:

A KEX dobosa, Kisfaludy András filmet készített a kor tűrt és tiltott zenekarairól, amelyet múlt vasárnap láthattatok a Filmklubban. A beszélgetés kapcsán összefoglaltuk a kor kultúrpolitikáját is ebben a cikkben. A Filmklub- beszélgetést pedig visszanézheted az M2 Petőfi Tv Youtube-csatornáján.

A KEX feloszlott 1971-ben. Baksa-Soós János  Németországba (az akkori NSZK-ba) távozott - a kor szóhasználatával: disszidált. Grafikát tanult előbb Essenben, majd festészetet és szobrászatot a düsseldorfi Kunstakademie-n. Mesterei közt tudhatta Joseph Beuys-t is. 78-ban szerzett oklevelet. Prince January néven vált ismert - és elismert - képzőművésszé. Még ebben az évben költözött Nyugat-Berlinbe, és betegségének kezdetéig, 2012-ig itt élt és dolgozott.

Képzőművészeti-, irodalmi-, és zenei munkáiból számos kiállítás nyílt Németországban (Düsseldorf, Berlin) és Magyarországon is - Dorottya Galéria (1996), Éri Galéria (2001)  Csók István Képtár, Székesfehérvár (2007).

Terra Forming címmel jelent meg alkotásaiból egy összefoglaló kötet Hollywoodban ( Klasky Csupo Publishing, 2000), amelyben képekkel, szöveg-meditációkkal és kísérőzenével helyezi a körülöttünk lévő világot - ahogy ő fogalmazott - egy magasabb, kozmikus kontextusba.

Munkásságát 2006-ban  a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el. Halálának hírét a család múlt vasárnap hajnalban jelentette be. Baksa-Soós János 73. születésnapja után pár nappal távozott az élők sorából.

Baksa-Soós János emlékére  KEX - napot tart a Petőfi Rádió és a Petőfi Tv október 2-án. A KEX legendás dalai szombaton több alkalommal is felhangzanak majd a Petőfi Rádióban és adásba kerül egy friss interjú is Cseh Andrással, aki Baksa-Soós János  képzőművészeti örökségét gondozza 2016 óta. Az oeuvre eddig feldolgozott darabjai megtekinthetők a Cseh Tamás Archívum különgyűjteményében.

Az Ifjúsági Park, a Kassák Klub, a Citadella és a Párizsi kert koncertjei és a KEX legendás felállása az Elszállt egy hajó a szélben című kétrészes dokumentumfilmben elevenednek meg, amelyet szombaton este a Petőfi TV-n láthattok majd. A film 98-ban készült. Megszólal benne Baksa-Soós János és a magyar beatkorszak számos legendás figurája, mint pl.  Cseh Tamás, Szomjas György, Hobó vagy Bródy János. A film előtt az  Én Vagyok Itt!-ben pedig  Kisfaludy András,a  KEX dobosa, a film Balázs Béla-díjas rendezője mesél a forgatásról.

Október 3-án, vasárnap este pedig a Petőfi Rádió Egy gondolat című műsorában megismerheted Kisfaludy András életútját. Koltay Annával idézik fel a KEX-korszakot, és az is kiderül, miért és hogyan lett a zenészből filmrendező.

Emlékezz a legendás KEX zenekarra és Baksa-Soós Jánosra a Petőfivel október 2-án és 3-án!

 

 

cover: KEX koncert a Budai Ifjúsági Parkban. Bianki Iván és Baksa-Soós János. Fortepan — ID 2606: Adományozó/Donor: Sándor Dávid.