Most szól:
Vezeti:
×
2021.10.06 Szerda . 08:56

Irány Szentenre! Inforg-történet és Szobrászati Biennálé a Malomban!

Itt az ősz! Esős napokra ajánlunk izgalmas kiállításokat a Petőfi Live-on! A Szentendrei Művészeti Malom különleges kiállítási terében most egy egész napot is eltölthetsz: nemrég nyílt a Kísérletezés szabadsága az Inforg Stúdió első 10 évének filmjeiből - és még nyitva az V. Szobrászati Biennálé - a Kontaktusok. Ha pedig maradnál még Szentendrén: ma nyílik Nádler István Szabadon c. tárlata a Vajda Múzeumban! Ízelítőnek nézz körül velünk - és ha tetszett: irány Szentendre!

A MűvészetMalom Szentendre egyik legizgalmasabb kiállítótere. Az egykori fűrészmalomban Korniss Dezső és Deim Pál ötlete nyomán nyílt meg a múzeum 22 évvel ezelőtt. Most a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz tartozik, és időszaki kiállításokat láthatsz itt - érdemes tehát időről-időre ránézni, mi van épp a Malomban.

Nemrég nyílt meg a Kísérletezés Szabadsága - Inforg Stúdió 200-2010 c. kiállítás, amelyben rendhagyó módon tévéket találsz a kiállítóterekben - vagy vásznakat, projektorral. Rajtuk az Inforgban készült filmek mennek folyamatosan -  mindbe belenézhetsz, vagy kinézheted, ami tetszik és irány a kiállítás háttéroldala, az  www.inforgfilm.org., amelyen VOD kölcsönzéssel nézheted meg akár az összes filmet otthonról, kényelmesen, a fotelból. ( FYI: a kiállításon nincs ülőhely a tévék előtt.) A tárlaton rendszeresen tárlatvezetést tart Muhi András producer, sőt, piccselni is lehet vele - részletek a Ferenczy Múzeumi Centrum fb oldalán. 
Részlet a kiállítás fülszövegéből:
Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.
Miben volt újító a 2000-es évek? Szinte érezhetően elválik a korábbi évtizedtől, ekkor jelenik meg a korszak “fiatal magyar filmje”, egyszerre robbannak be a köztudatba az új utakat kereső szerzői filmek. Abban az évtizedben érett be a rendszerváltás a filmkészítés világában, akkor lépett színre markánsan egy új generáció, akik sok esetben a szabad, független szellemiségű új műhelyben, az Inforgban kaptak lehetőséget. Intézményesen képzett és önképző tehetségek sora kezdte el pályáját itt, és kapott zöldlámpát, hogy elindítsa nemzetközi trendekhez illeszkedő szerzői filmjeit.

A kiállított filmek rendezői: Bodó Viktor, Bódis Kriszta, Buvári Tamás, Dési András György, Móray Gábor, Enyedi Ildikó, Felméri Cecília, Fliegauf Benedek, Halász Péter, Hegedűs 2 László, Jan Cvitkovic, Kálmánchelyi Zoltán, Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Kardos Sándor, Kenyeres Bálint, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Oláh Lehel, Varga Ágota, Vécsei Márton.

kurátor: Iványi-Bittner Brigitta

A Malom másik szárnyban nyitva áll még az V. Szobrászati Biennálé tárlata, a Kontaktusok.

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége  első szobrászati biennálét 2009-ben rendezte meg. Azóta kétévente ez a biennálé a magyar szobrászok legnagyobb szakmai bemutatkozási lehetősége.  A  tárlatok minden évben egy-egy hívószó köré szerveződtek, mint pl. Dimenziók, Térpontok, Dialógus. Az idei tárlat címe:  Kontaktusok. Igazán izgalmas a kiállítás: a Malom régi és középső szárnyában sokszínű a felhozatal: 70 művész 100 alkotása közt van video-kisplasztika kombináció, reliefek, mobil-, és textilszobrok is.  Az idei díjazottak:  Menasági Péter, Oláh Katalin Kinga,  Kelle Antal, Gergely Réka,  Csurgai Ferenc. Kurátor: Simonffy Márta.

És ha ezek után még maradnál Szentendrén: ma estétől látogatható Nádler István kiállítása a Vajda Múzeum emeletén. A Szabadon c.  tárlat Nádler  2020/21-es új papírmunkáit mutatja be.

„A közép a harmónia, ami az ellentétes erőket egyesítő szándékkal oldja. A közép nem más, mint a lélek harmóniája, az a ritka pillanat, mikor az ego nem figyel, nem akar. Mindig ennek a középnek valamelyik ellentétes oldalán áll az ember. Egész pályám e két oldal ismeretéről, feldolgozásáról szól.” (Nádler István)

Szóval: ha megérkezett is az esős ősz, ne csüggedj! A PetőfiLive-on  elhozzuk majd a legizgalmasabb kiállításokat - hogy ősszel se maradj program nélkül!