Most szól:
Vezeti:
×
2021.10.10 Vasárnap . 11:59

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.10.08.)

E heti lemezválogatásunk sztárjai: az instrumentális zenét játszó BadBadNotGood, a lágy hangú James Blake, a nagy ígéret Sam Fender, a country-popos Old Dominion és az igencsak kemény hangvételű Trivium. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

BadBadNotGood – Talk Memory (XL Recordings)

2010-ben alakult a torontói illetőségű BadBadNotGood, egy egyetemi jazzprogram hallgatóiból. Alexander Sowinski dobos, Chester Hansen basszusgitáros és Matthew Tavares billentyűs 2016-ig zenélt ebben a felállásban, majd csatlakozott hozzájuk Leland Whitty szaxofonos. Tavares tavalyelőtt kiszállt, így a BadBadNotGood azóta ismét trió felállású. Az eddigi lemezeik nem kaptak túl fantáziadús címet (BBNG, BBNG2, III, IV), éppen ezért meglepő, hogy ötödik albumukat Talk Memoryra keresztelték. A viszonylag hosszú, ötéves csendet követően kiadott instrumentális lemezen a jazzes elemek mellett ugyanúgy megkapjuk a tőlük korábban is megszokott rockos, hiphopos, brazilos, elektronikus motívumokat is.

James Blake – Friends That Break Your Heart (Polydor / Universal)

Nem könnyű műfajilag behatárolni James Blake többnyire elektronikus alapú zenéjét: van benne némi R&B, soul, downtempo, pop, és sok esetben visszaköszön nála a Radiohead és Bon Iver hatása (utóbbival egyébként már dolgozott is közösen). A 33 éves angol énekes-dalszerző-producer begyűjtötte a rangos Mercury Prize-t Overgrown című második albumáért, a Jay Rockkal, Kendrick Lamarral és Future-rel előadott King’s Dead slágerért pedig egy Grammyt is hazavihetett. A ma kiadott Friends That Break Your Heart immáron az ötödik nagylemeze, és a Pitchfork kritikusa szerint igazán James Blake-esre sikeredett – talán egy kicsit túlságosan is, az NME recenzora viszont 5-ből 5 csillaggal jutalmazta az albumot.

 

Sam Fender – Seventeen Going Under (Polydor / Universal)

 

Jöjjön egy másik angol singer-songwriter! Sam Fender 1994-ben született, zűrös volt a gyerekkora, de aztán tinédzserként felfedezte Bruce Springsteen dalait, és úgy döntött, hogy belőle is zenész lesz. Karrierjét számos nehézség, köztük egy súlyos betegség is lassította, de ő nem adta fel, és 2018-ban végre felkerült a BBC Sound listára, mely az adott év aktuális új tehetségeit szemlézi. Kialakult egy jókora hype körülötte, így aztán nem is volt nagyon meglepő, hogy Hypersonic Missiles című bemutatkozó lemeze a brit albumlista élén debütált. Elődjéhez hasonlóan a ma megjelent Seventeen Going Under is lendületes indie rock dalokat tartalmaz. A Newcastle mellől származó Fender tükröt tart maga elé, és a szövegekben a saját megkomolyodása áll a középpontban, vagyis egy igazi coming-of-age albummal van dolgunk.

Old Dominion – Time, Tequila & Therapy (Sony)

Felénk kevésbé ismert, de Amerikában igencsak népszerű az Old Dominion nevű country-pop-rock együttes. A műfajhoz illően nashville-i illetőségűek ők is – 2007-ben alakultak a Tennessee állambeli városban, és azóta is ugyanabban a felállásban játszanak (Matthew Ramsey, ének; Trevor Rosen, gitár; Brad Tursi, gitár; Geoff Sprung, basszusgitár; Whit Sellers, dob). A zenekari elnevezés egyébként megegyezik Virginia állam becenevével, aminek az a háttere, hogy az Old Dominion négy tagja is virginiai gyökerekkel rendelkezik. Megalakulásukhoz képest viszonylag későn, 2015-ben jelent meg első lemezük, a Meat And Candy, mellyel máris komoly sikert értek el, azt követő Happy Endings, valamint a cím nélküli 2019-es album már a Billboard top 10-be is befért. Time, Tequila & Therapy című legfrissebb munkájukat (melynek egyik dalában a legendás Gladys Knight vendégeskedik) egy Asheville (!) nevű városban rögzítették, ami Észak-Karolinában található.

 

Trivium – In The Court Of The Dragon (Roadrunner / Warner)

Végül pedig jöjjön egy kis keménykedés. Az izmos floridai metalszíntér egyik legkiemelkedőbb zenekara, a Trivium is ma jelentette meg a legújabb lemezét. A csapat 1999-ben alakult Orlandóban, és az alapfelállásból mára csupán Matt Heafy énekes-gitáros található meg a lineupban. A Trivium alapvetően a heavy metal kategóriában kerül mindig említésre, de dalaikban megtalálhatóak a metalcore, a thrash, a prog, a groove és a power metal védjegyei is, első számú példaképüknek pedig vitathatatlanul az Iron Maiden tekinthető. Az együttes stabilan szállítja a lemezeket, melyek között a ma megjelent In The Court Of The Dragon immáron a tizedik a sorban. A metalszaklapok az egekig magasztalják a friss anyagot, több orgánum is 10/10-es osztályzattal jutalmazta a zenekar 10. lemezét.